Nieuwe trends bij het WK voetbal in Brazilie

Wat zijn nu de echt nieuwe ontwikkelingen op voetbalgebied die op ongeveer de helft van het WK zijn te onderkennen. Ik zie er zeven.

1) verzorgd voetbal, ook van de kleinere landen. De kwaliteit van de spelers is over de hele linie toegenomen. Prachtige passing, mooie aannames, snel voetbal. Van Costa Rica tot Honduras en van Japan tot Zwitserland, de tijd dat er echt heel zwakke broeders bij zaten is voorbij. Er wordt gestreden en de meeste wedstrijden zijn leuk tot erg leuk om naar te kijken.

2) de terugkeer van het countervoetbal. Al het enthousiasme ten spijt, de meeste successen worden toch geboekt met veredeld countervoetbal. Oranje, Duitsland, Frankrijk, zodra deze teams op voorsprong komen, wordt er vooral uitgebroken via snelle counters. Niets mis mee, maar wel wat anders dan Nederlandse School of dominant voetbal. Spelen op balbezit (lees: Spanje) lijkt zijn beste tijd gehad te hebben.

3) strafschoppen. De trend is, laat keeper denken qua lichaamstaal dat je naar rechts schiet, maar schiet naar links. Dat werkte tot gisteren bij Benzema voor Frankrijk prima, maar nu moeten de spelers waarschijnlijk weer iets nieuws verzinnen.

4) fysieke gesteldheid is belangrijker dan ooit. De spelers van tegenwoordig zijn beter getraind en fysiek beter onder controle dan voorheen. Alleen goed voetballen is niet meer voldoende, alles spelers moeten topfit zijn.

5) mannen met baarden op twee verschillend gekleurde schoenen en onder de plakplaatjes, geen verder toelichting nodig.

6) slechte voorzetten. Waar zijn de tijden gebleven van Keizer en La Ling? Is er dan niemand meer die een goede voorzet kan geven vanaf links of rechts, het aantal overvliegende, slecht getimede voorzetten (afzwaaiers) is niet meer te tellen. Gisteren gelukkig een magistrale voorzet van Ronaldo (met rechts?) gezien, anders was het wel erg droef geweest.

7) Duitsers blijven de meesters van de standaardsituaties. Een goede hoekschop, een dreigende vrije trap, kijk naar de Duitsers en je weet dat dit een essentieel onderdeel van hun strijdplan is en blijft. Geen verrassing, maar wat een verschil met andere landen als je kijkt naar de dreiging van corners en vrije trappen.

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders
Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Mijn nieuwe boek ‘Bondscoach!, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ is recent verschenen bij Voetbal International en te bestellen c.q. beschikbaar bij managementboek, Bol.com, AKO, Bruna en overige boekhandels.

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Niels van der Stappen
Lid sinds 2020
Hallo Gyuri,
Goed om de voortgang te bewaken!
Hierbij mijn reactie.
Punt 1) verzorgd voetbal, ook van de kleinere landen.
Mee eens, maar ik ga nog verder: over het algemeen de wens om aan te vallen en een goal meer te scoren dan de tegenstander. De aanval is beter dan de verdediging...
Dit is toch wel de ontdekking van dit WK, vind ik. Net nu het aanvallende en verzorgde voetbal de toon zet -wat Nederland altijd heeft gepromoot, zetten wij in op lange ballen naar de spitsen!
2) de terugkeer van het countervoetbal.
Nuancering nodig, wat mij betreft. Een snelle aanval is niet automatisch een counter. Het is logisch dat een team meebeweegt met de bal en evt. terugzakt als de bal bij de tegenstander is. Je ziet overigens ook nog steeds wel fore-checking (Chili b.v.). Maar daar moet je wel goed in zijn, anders werkt het niet. Spanje kon niet meer de juiste felheid opbrengen en was daarom uitgerangeerd. Ramos was in mei nog de beste verdediger ter wereld en hield op het WK open huis. Spelen op balbezit heb ik overigens nooit interessant gevonden. Spelen met de bal om zo snel mogelijk een doelpunt te kunnen maken, dat is wat telt!
3) strafschoppen; ben jij expert in, kijken hoe het verder gaat; je zult niet vrolijk geworden zijn van Chili 2 op 5 raak. 
4) fysieke gesteldheid is belangrijker dan ooit. Lijkt mij waar; volgens Van Gaal speelt dat nog meer in de omstandigheden van hitte en hoge vochtigheid; weet niet of dat waar is.
5) mannen met baarden op twee verschillend gekleurde schoenen en onder de plakplaatjes; tja, wat is er mis met mooie traditionele kleding? Maar goed daar gaan wij niet meer over.
6) slechte voorzetten. als je geen buitenspelers hebt, train je blijkbaar ook niet meer op voorzetten.
7) Duitsers blijven de meesters van de standaardsituaties. Daar zal ik de komende tijd eens op gaan letten.
toegevoegd: 8) de druk op de grote sterren is groot. Messi had er de meeste moeite mee, maar ik vind dat Neymar als 22-jarige zich toch heel knap waar maakt. En nooit zeiken! Rodriguez is er ook zo een; nu al beregoed en ook een leider in het veld.