Uri Geller en de strafschop

De in de begin jaren zeventig ook in Nederland zeer bekende goochelaar/mind-bender Uri Geller mag zich momenteel verheugen in hernieuwde belangstelling door de tv-serie die op zoek gaat naar zijn rechtmatige opvolger. Ook in het voetbal is de Israëlisch/Engelse mediamagneet geen onbekende. Tijdens Euro '96 in Engeland zet hij zich met succes in voor het Engelse team. Een terugkeer in de voetbalhistorie met een verhaal over hoe mentale krachten ervoor zorgden dat een strafschop door de Schotten werd gemist. Met dank, vooral volgens hemzelf natuurlijk, aan Uri Geller.

Op deze site wordt regelmatig geschreven over de positieve effecten van de mentale krachten in de sport. Uri Geller heeft van deze krachten zijn beroep van gemaakt. In de jaren zeventig was hij korte tijd ook in Nederland zeer bekend door op tv via mentale kracht lepeltjes te laten buigen en klokjes weer te laten lopen. Gezien zijn naamgelijkheid met ondergetekende mag het voor u geen verrassing zijn dat ik als tiener menig feestje heb 'opgeleukt' met een Uri Geller imitatie, tot verdriet van veel moeders die de volgende dag een keukenla vol kromgebogen bestek ontdekten. Maar dit terzijde.

Toen in 1996 het Engelse team in eigen land in de eerste wedstrijd niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel werd door de Engelse boulevardpers de hulp ingeroepen van Uri Geller. Hij kon zijn mentale krachten direct in de strijd werpen voor de wedstrijd tegen aartsvijand Schotland. Met succes. In de wedstrijd komen de Engelsen voor met 1-0, waarna de Schotten op het toen nog heilige veld van Wembley een strafschop mogen nemen. Op dat moment zit Geller in een helicopter in de buurt van het stadion, met 11 kristallen in zijn handen gebald. Een voor elke speler in het Engelse team. En een groot kristal om de sterke positieve gevoelens op het team over te kunnen brengen, op deze manier trachtend invloed uit te oefenen op de uitslag van de wedstrijd. Dan volgt iets wat we weleens vaker zien bij Engelse spelers (Beckham), maar toch een zeldzaamheid is op de internationale velden. Vlak voordat penaltynemer McAllistair de bal raakt beweegt deze plotseling, terwijl het in het stadion compleet windstil is. Wat volgt is een slappe inzet die door Saeman, de doelman van de Engelsen en toch echt geen penalty killer, eenvoudig wordt gestopt. De Engelsen scoren daarna via de 2-0 waarna de Engelsen ook nog eens Oranje verpletteren met 4-1.

Gary McAllister gaf later toe dat dit de slechtste strafschop uit zijn leven was: "That's never happened before, the ball moving like that.' Seaman voegde hier nog aan toe: 'I noticed the ball started rolling, and I thought he might stop and start over. But Gary just went ahead and kicked it, and something told me to dive the right way and save it. The ball moving definitely caused him to miss.'

Telepathie? Onzin? Oplichterij? Ach, het is in ieder geval een mooi verhaal! Oh ja, Geller voorspelde de einduitslag en de eerste scorer ook correct (de tweede doelpuntenmaker dus niet!). Voor de strafschop biedt dit verhaal te weinig houvast om enige wetenschappelijk gefundeerde uitspraak te doen. Maar ik wilde u dit mooie verhaal daarom toch ook weer niet onthouden!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Steve Knight
Uri Geller - a bibliography

<a href="http://www.zem.demon.co.uk" title="www.zem.demon.co.uk" rel="nofollow">www.zem.demon.co.uk</a>

Links to articles &amp; opinion about
Uri Geller both pro &amp; con.