Analyse Groep A: Zwitserland, Portugal, Turkije en Tsjechië

Poule A met gastland Zwitserland, Tsjechië, Turkije en Portugal bevat waarschijnlijk de minst aansprekende teams voor de Nederlandse kijker. Natuurlijk zal de aanzienlijke Turkse gemeenschap alle wedstrijden van 'hun' elftal hartstochtelijk vieren, wedstrijden van Zwitserland tegen Tsjechië beloven op voorhand weinig goeds. Wie echter goed kijkt, beseft dat met Portugal en Tsjechië juist deze groep twee zeer kansrijke teams bevat.

Hoezo is Nederland ingedeeld in een zware groep? Kijk eerst eens naar groep A. Van Portugal werd tijdens het WK in 2006 nog op schandalige wijze verloren, tegen de Tsjechen hebben we het altijd moeilijk en van Zwitserland werd nog niet zo lang geleden in een vriendschappelijke wedstrijd verloren. Nee, zo zwak is deze poule niet.

Neem Zwitserland. Weinig tot de verbeelding sprekende spelers, waarvan de in Nederland mislukte Johan Vonlanthen wellicht nog de bekendste is. Toch bevat het team veel spelers uit de Duitse Bundesliga, et Philip Degen en Alexander Frei van Borussia Dortmund als bekendsten. Hoewel het team erg laag genoteerd staat op de ranglijst van de Fifa, een walk-over zal het niet worden voor de anderen. Een derde plaats in de poule.

Turkije heeft de afgelopen jaren een enorme boost gekregen door de successen van het nationale elftal in de beginjaren van de twintigste eeuw. Het elftal is echter op leeftijd gekomen. Kortom, de vernieuwing komt eraan, maar wellicht is het voor succes nog te vroeg. Vierde plaats in de poule.

De Tsjechen zijn altijd een van mijn favoriete elftallen geweest. Erg 'down to earth' altijd, bijna onderkoeld spelend maar met enkele prachtige voetballers. Ook dit team is op leeftijd gekomen, maar Jan Koller lijkt in de herfst van zijn carrière nog van veel waarde te kunnen zijn. Voor veel spelers de laatste kans op succes, zoals voor Galasek, Ujfalusi en Jankulovski. Zwakste punt is de wissels, het team heeft een geweldige basiself, maar weinig daarbuiten. Gevaarlijke outsider voor de titel. Tweede in de poule,

Portugal is de verliezend finalist van het EK 2004, en sindsdien lijkt het team sterker te zijn geworden. De verdediging is als vanouds: ijzer. En de voorhoede is sierlijk en doelgericht. Juist dat doelgerichte ontbrak meestal bij de baltovenaars, maar nu Christiano Ronaldo de meest gevaarlijke spits van Europa is, lijkt dat euvel te zijn bedwongen. Kanshebber op de titel. Winnaar van de poule.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Kerem
Een analyse doe je aan de hand van ''een bepaalde theorie''. Hier staat dat tsjechie geen goeie wissels heeft. Op het EK van 2004 in Portugal wonnen de wissels van tsjechie met 2-1 van Duitsland. Het waren onbekende spelers voor de amateurkijkers, maar ze bewezen dat ze op topniveau kunnen voetballen. Onbekend betekend niet meteen slecht. De analyse over een complexe team als Turkije is veel te oppervlakkig.Het team is inderdaad vernieuwd met jonge spelers. Om de prestaties van Turkije te voorspellen moeten we de spelers goed kennen, en de U-21 en U19 van Turkije goed analyseren. De jonge generatie van de turken worden steeds beter. En aangezien deze jongens nu de basis vormen van het turkse elftal (Arda, Tuncay, Sabri, Hakan Balta enz.) is het logisch dat Turkije kans maakt. Nu zit Turkije in de kwartfinales en laat Fatih Terim eindelijk de juiste spelers spelen.
Misschien moet Vergouw geen snelle conclusies trekken.(Beter op de onvoorspelbare, creatieve middenveld van Turkije letten)