De 'Panenka' van Suarez

Eens in de zoveel jaar komt er weer eens een spraakmakende 'Panenka' voorbij. Een strafschop genomen zoals de legendarische international van Tsjecho-Slowakije Antonin Panenka dat deed in de finale van het EK voor landenteams tegen West-Duitsland in 1976. Een strafschop van ongekende schoonheid, op een beslissend moment. Een vernederende ervaring voor de West-Duitsers, bij wie Uli Hoeness een bal keihard overschoot zoals Jaap Stam dat 24 jaar later deed voor Oranje tegen Italië. Maar wat Panenka wel kon, kon Suarez van Ajax tegen AZ niet. Waarin ligt het verschil?

In de lijst van belangrijkste strafschoppen ooit prijkt de pingel van Antonin Panenka trots bovenaan. Panenka was een wat sloom ogende middenvelder van de Tsjechoslowaken, die in de halve finale na een vechtwedstrijd verrassend Oranje had verslagen. De spelers rond Cruijff c.s. waren al bezig met de finale tegen de Duitsers, maar waren vergeten eerst nog even van de Oostblokkers te winnen. Na een beschamende vertoning van Oranje, waarbij Van Hanegem en Neeskens van het veld werden gestuurd, gingen de Tsjechoslowaken naar de finale.

Na een gelijkspel in de reguliere speeltijd dienden uiteindelijk strafschoppen, voor het eerst in de historie van het internationale voetbal, de beslissing te brengen tussen de West-Duitsers en de Tsjechoslowaken. nadat Uli Hoeness had gemist diende Panenka de laatste strafschop te nemen. De snelle aanloop, het inhouden op het moment van schieten, de boogbal over de sprtelende doelman Sepp Maier heen.  Het was een legendarisch moment.

Stelt u zich tenslotte voor wat er was geworden van die brave Panenka als hij had gemist? Zijn individualistische aanpak strookte toentertijd helemaal niet met het collectivistische gedachtegoed van het Oostblok. Geen wonder dat hij dus ook twee jaar, u leest het goed, twee jaar structureel had geoefend op de strafschop.

En dan Suarez. Na ruim 30 jaar probeert de Uruguayaan het ook eens een keertje. Maar er is wel een verschil De titel was al vergeven. De wedstrijd ging meer om de eer en wellicht de tweede plaats dan om de titel. Daarbij komt dat een beetje keeper tegenwoordig natuurlijk wel weet dat je zo langmogelijk moet blijven staan en niet moet duiken voordat de bal geschoten is. Maar ja, Suarez leest natuurlijk geen vakliteratuur, en zeker geen Nederlandse.

De penalty van Suarez kan daarom worden afgedaan als eentje die voortkomt uit overmoed, onkunde en onwetendheid.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>