Hoe slecht is de Nederlandse competitie?

Nederlandse clubteams die tegen middelmatige clubs uit Estland of Zweden verliezen. Spelers die nauwelijks een bal over 10 meter zuiver kunnen passen. Middenvelders met het loopvermogen van een rollatorgebruiker, maar met de houding van een wereldtopper. We hebben het de afgelopen jaren allemaal gezien. De Nederlandse competitie: huilen met de pet op! Maar we kijken allemaal en nog nooit is het zo druk geweest in en rond de stadions. Is er nog hoop op goed voetbal? (foto: Urzaiz, de spits waar alle tegenstanders het van in de broek zouden doen: NOT!)Het is nog niet eens zo lang geleden dat Louis van Gaal de Nederlandse competitie een der sterkste, zo niet de sterkste ter wereld durfde te noemen. Nu maakt de beste man regelmatig inschattingsfouten, maar uiterlijk nu lijkt de realiteitszin van zijn opmerking volledig te zijn verdwenen. In Europa hebben de Nederlandse clubs niets meer te zoeken, met als dieptepunt het verlies in eigen huis van Feyenoord tegen het Zweedse Kalmar FF. Toch echt geen wereldelftal. Of neem de actieradius van Ajacied Evander Sno tegen een wel erg matig Servisch team:  dramatisch.

Wat is er mis? Ach, er is al veel over geschreven. De beste Nederlandse spelers spelen in het buitenland. Maar goed, dat kan ook worden gesteld over alle competities buiten Duitsland, Italië, Spanje en Engeland.

Daarnaast gaan spelers jonger dan ooit de grens over. Neem Van Persie. Die zou in de jaren zeventig pas nu gaan denken aan een overstap naar het buitenland. Feit is dat hij er al jaren speelt. En zo gaat het ook met veel minder getalenteerde spelers. Een mooi voorbeeld hiervan is Maceo Rigters, de spits van Oranje onder de 21 jaar, die zich dankzij de coaching van Foppe de Haan plotseling in de kijker wist te spelen. Een aardige voetballer, die het heel leuk deed bij...FC Dordrecht. Na het EK voor jeugdspelers werd hij getransfereerd naar Blackburn Rovers, waar hij voornamelijk aan zijn zitvlees heeft kunnen werken. Nu mag hij op huurbasis spelen voor Norwich. Als zelfs matige voetballers verdwijnen, watblijft dan over? Derderangsvoetballers uit derderangs voetballanden moeten de leemtes vullen die achter worden gelaten door het vertrek van Nederlandse spelers.

Het grote verloop van spelers kan echter ook gunstig uitpakken voor het Nederlandse voetbal als, zoals nu het geval lijkt, jonge Nederlandse spelers de mogelijkheid wordt geboden ervaring op te doen. Coaches als Van Basten en Gertjan Verbeek maken, deels noodgedwongen, gebruik van jonkies om de tekorten aan te vullen. En zetten dure buitenlandse krachten op de bank, zoals de dure 28 jarige Uruguayaanse rechtsback Silva van Ajax nu overkomt doordat de 20 jarige youngster Van der Wiel wordt opgesteld.

Het lijkt de enige weg om uit de malaise te komen. Want verder lijken alle wetten aan het voetbal voorbij te gaan. Het product daalt in kwaliteit, maar de stadions zitten voller dan ooit. Kwamen er ten tijde van Johan Cruijff gemiddeld zo'n 7 tot 10 duizend toeschouwers bij Ajax, het aantal ligt nu gemiddeld boven de 40 duizend.

Gokken op de jeugd, deze voor langere tijd vastleggen en hoge afkoopsommen opnemen in de contracten is in ieder geval een mogelijkheid om talenten langer vast te kunnen houden of in ieder geval meer aan hen over te houden. Leuk als makelaars gelimiteerde afkoopsommen willen opnemen, maar spelers zijn er bij gebaat de naam van een klinkende Nederlandse club als Ajax, Feyenoord of PSV aan zich te verbinden.

En buitenlandse voetballers inhuren, prima, maar dan wel als ze toegevoegde waarde hebben. Iets wat over Ogararu, Luque, Pelle, Ari of zo veel anderen niet gezegd kan worden. Over de vele miskopen van de grote clubs heb ik al eerder geschreven. Vooral Ajax lijkt de laatste jaren absolute mislukkingen ingekocht te hebben, tegen toptarieven (Luque).

De Nederlandse competitie? Als we niet oppassen, komt het niveau van de Belgische of Schotse eerste klasse dichtbij. En dat is echt niet iets waar we naar uit moeten willen kijken. Zijn er kansen? Jazeker. Allereerst stoppen met praten over budgetten en geld. De begroting van Kalmar FF: 5 miljoen. Van Feyenoord? +/- 50 miljoen. Vergelijkbaar als wanneer we Feyenoord vergelijken met Real Madrid. Eindstand 0-1. Voor de kleine club. het gaat dus niet allen om geld, maar vooral ook om inzet en doorettingsvermogen. Duitse waarden, zoals die ook door onze bondscoach Bert van Marwijk worden nagestreeft.

Gelukkig is met geld niet alles te koop. Maar alleen hard werken met een topsportklimaat, goed en slim handelen en inzetten op de jeugd kunnen het Nederlandse voetbal nog redden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Piet
Wat hier boven geschreven staat klopt helemaal.