Ajax en het nieuwe seizoen

ajax.JPGMet een piepjonge en zoveel mogelijk ‘Amsterdamse’ selectie gaat Ajax het nieuwe seizoen in. Met Van Basten als nieuwe coach aan het roer. En die hanteert meteen maar de bezem, want zo’n beetje alle aankopen van het vorig seizoen kunnen worden afgeschreven. Tientallen miljoenen ‘down the drain’, met spelers als Perez en Rommedahl als bekendste, maar zeker niet enige, voorbeelden. Wordt het wat dit seizoen? (Ajax terug naar de traditie, dus ook naar oude logo?)

Een jonge selectie heeft grote voordelen voor een trainer. Hopelijk luisteren ze nog een beetje en zijn ze leergierig en gedreven om de top te halen. Nadeel van een jonge selectie is dat het evenwicht vaak ver te zoeken is en dat hoge toppen in de regel door diepe dalen gevolgd zullen worden. Ik zie het zo maar gebeuren dat Ajax een fantastisch begin van het seizoen kent, om na de winterstop in te storten. Dat zou typerend zijn voor een jonge groep die nog weinig weerstand heeft gekend.

Het Ajax toernooi doet in dit opzicht weinig goeds vermoeden. Ajax werd bij vlagen weggespeeld door zowel Arsenal als Inter. In de Nederlandse competitie, die enorm is uitgehold door de gebrekkige kwaliteit die hier is achtergebleven en het slechte inkoopbeleid van coaches als Ten Cate en Van Gaal, zal zich dit niet vaak doen gevoelen. Internationaal staat Ajax er echter slecht voor. Ik verwacht dat het team in de UEFA-cup geen potten zal gaan breken.

Voorin heeft het elftal voldoende kwaliteit, met Huntelaar en Suarez, terwijl de nieuwe aankopen Cvitanich en Sulejmani zich eerst maar moeten gaan bewijzen. Als Cvitanich zo’n talent is, waarom is hij dan pas nu ontdekt, op zijn 25e?

Voor het middenveld is Aissati van PSV overgenomen, een geweldige speler…drie jaar geleden. Zou hij nu dat niveau ook kunnen halen? Het is de vraag. Terwijl dat wel nodig is, want spelers als Gabri en Lindgren zijn zeer nuttig, maar niet van het beslissende niveau dat Ajax ooit in huis had (om maar eens Litmanen van stal te halen).

Achterin heb ik grote vraagtekens. Keeper Stekelenburg gaat het druk krijgen, niet alleen omdat hij nu de vaste kracht van Oranje is. Bij hem ligt het probleem niet. Eerder in het centrum, met de Belgische verdedigers Vermaelen en Vertonghen, terwijl ik over ‘gemaakte’ backs als Emanuelson maar zwijg. En zal dat verdedigende potentieel met drie voormalige aanvallers als trainer (Van Basten geflankeerd door Van ’t Schip en Witschge) er beter op worden?

Afsluitend: ik verwacht bij vlagen erg goed voetbal van Ajax, met vaak beslissende doelpunten van Huntelaar en Suarez in de eenvoudige klussen. Zodra het grotere werk langs komt, zal blijken dat dit elftal nog te licht is, ook voorin. Zeg maar net zoiets als Oranje dus. Want met spelers als Sarpong, Anita, Donald (nu al hele seizoen geblesseerd?) en wissels als Ogararu en Kennedy win je geen oorlog..en dat was toch echt een uitspraak van oud-speler en -coach Rinus Michels. In de eindstand? Ik denk plaats 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *