Cijfers Oranje – Duitsland 1-2

Aan de inzet en vechtlust van de spelers van Oranje heeft het vanavond niet gelegen en aan het zelfvertrouwen ook niet. Ik had behoorlijk te doen met de spelers die de weg behoorlijk kwijt lijken te zijn. Wel lag het aan het slechte tactische concept, de slechte conditie (Van der Vaart: een EK wordt gewonnen in de voorbereiding, niet alleen met inzet tijdens de wedstrijden!) en het tegen beter weten in vasthouden aan een opstelling die niet werkt. Dit zijn overigens geen zaken die ik nu voor het eerst aanstip. Dat zou erg gemakkelijk zijn. Nee, u kunt het allemaal teruglezen in ‘Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen’, dat ik in 2010, drie maanden voor het WK al heb laten verschijnen. Ook toegestuurd aan KNVB, nooit reactie op gekregen, net zo min als op 5 eerdere brieven sinds 2000 aan alle betrokken bondscoaches (weinig koninklijk van de KNVB; en trainen op strafschoppen, daar doen we dus ook nog steeds niet aan!).

Op basis van 2 jaar onderzoek (interviews met toppers als Foppe de Haan), wedstrijdanalyses  en statistieken bleek namelijk dat:1) Van Persie niet de meest geschikte spits voor Oranje is, meer een man achter een echte spits (Huntelaar). De altijd succesvolle Duitsers kiezen rucksichtslos en altijd voor een echte spits die NIET meevoetbalt (Gomez had 12 balcontacten en toen stond het al 2-0)..het werkt…altijd! N.B. tijdens het WK 2010 speelde Van Persie alle wedstrijden als spits en scoorde…1 keer.

2) de conditie van Oranje tegenvalt. In 2010 ging het goed doordat men in de hitte verbleef en er dus gewend aan was….nu was dit duidelijk niet het geval. (N.B.  Duitsers verliezen bijna NOOIT een hitte wedstrijd) (N.B. 2 Is Van der Vaart nu alweer 5 kg. te zwaar?)

3) de corners van Oranje belabberd zijn (uit een corner kwam zelfs een kans…voor de Duitsers, dit is ook al jaren het geval!)

4) er geen Plan B lijkt te bestaan als Plan A niet werkt

5) goede Duitse spitsen ALTIJD scoren tegen Oranje verdedigers…

en zo meer

Over deze analyses binnenkort meer op deze site, nu de cijfers:

Stekelenburg – 4 was bij eerste goal kansloos, redde een keer goed op kopbal en bal onder de lat, maar ging wel erg snel naar beneden bij tweede goal en veroorzaakte bijna derde goal voor de Duitsers. Wel eens beter gezien

Van der Wiel –  5 goede tattoos, maar dat is niet waarom je op het veld staat…had Ajax die 12 miljoen nu maar gepakt voor zijn transfer, zijn waarde daalt per wedstrijd, de top onwaardig, snel hopen dat Van Rhijn van Ajax en De Vrij van Feyenoord doorbreken en een kans krijgen.

Heitinga – 5 de achilleshiel van Oranje, al jaren

Mathijsen -5 wellicht te snel terug na blessure, was niet best en zag er vooral knullig uit

Willems -4 – deed naar behoren wat hij in zich heeft, had in ieder geval nog durf en snelheid, op het einde ‘ leeg’. Is goede optie voor de toekomst, als hij blijft doorgroeien tenminste. geeft aan dat kiezen voor de jeugd niet altijd slecht is.

Van Bommel -5- een briljante pass op Van Persie, liep achter het spel aan, laatste interland?

De Jong – 4 kwam tenminste af en toe nog in beeld als schoffelaar op het middenveld, verder geen acties van belang

Snijder -3 daar zat tenminste nog wat in, jammer van zijn schoten

Robben -5- de weg totaal kwijt

Affelay -6- deed hij mee? Als hij al actie had, was het vervolg (voorzet) dramatisch)

Van Persie -3- had Oranje veel problemen kunnen besparen door eerste kansen/kansjes te benutten, nu liep Oranje achter de feiten aan. Speelde beter achter de spits, zals al 3 jaar bekend bij de echte kenners maar blijkbaar niet bij de bondscoach

Huntelaar – 4 vocht in ieder geval op een manier die Oranje waard is

Kuyt- te kort in het veld voor beoordeling, maar lijkt volledig over the top

Van der Vaart -5- er kwam meer voetbal in het team, maar bij de actie van Hummels kon hij het totaal niet bijbenen, waar is zijn conditie en snelheid gebleven, zorgelijk!

 

Van Marwijk- 6  slechte tactiek, vasthouden aan wat niet werkt, niet openstaan voor kritiek, eigenwijs (of is het inmiddels arrogant) vasthouden aan foute en verouderd tactiek. Wie niet wil horen, moet blijkbaar voelen. Wissel van Kuyt voor Robben onbegrijpelijk, waarom neem je Narsingh dan mee? Info omtrent samenstelling en tactiek van het team is allang bekend, hij weigert te luisteren. Blijft kiezen voor oude generatie (Kuyt, Van Bommel, Boulahrouz, die eigenlijk al afgeschreven is)  Draagt groot deel van schuld voor vernedering van de afgelopen wedstrijden. Spelers niet fit en afgetraind. 16 miljoen bondscoaches zien het inderdaad beter.

1= wereldklasse

2= uitstekend

3=goed

4= matig

5=slecht

6= heeft zijn salaris niet verdiend

 

 

1 thought on “Cijfers Oranje – Duitsland 1-2”

Peter Nagtegaal 8 jaar ago

Toch vreemd dat dergelijke analyses en adviezen niet binnenkomen bij de KNVB en spelers. Je zou toch zeggen: luister nou, dan is het toch kat in bakkie. Of zou het toch iets gecompliceerder zijn ? In een sportwedstrijd strijden individuen of groepen om de winst. Een ieder heeft zijn of haar kwaliteit laten zien en zet zich in. Ik begrijp dus niet waarom een Nederlands team per definitie hoge ogen zou moeten gooien. Als een tegenstander beter, slimmer e.d. te werk gaat, is de kans groot dat deze wint. Dat geldt voor alle sportwedstrijden. Dus aan het werk, doe je best en wees sportief. Dat geldt dus voor alle deelnemers aan dit  EK voetbalfestival. Dan wordt het ook voor de critici een feestje. Moge de beste winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *