De beste voetbalboeken boekhandel van Nederland

Regelmatig krijg ik via de mail vragen over de leverbaarheid van mijn voetbalboeken, De Strafschop en De Laatste Minuut. De meeste boekhandels in Nederland hebben de sportboeken sowieso al in een klein hoekje verstopt, ergens achter de wenskaarten.  Jammer, want het voetbalboek heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld van plaatjesboek tot literair verantwoord leeswerk. Wie het beste van het beste zoekt, en dan niet alleen Nederlands maar ook uit bijvoorbeeld Engeland en Duitsland, moet zeker een bezoek brengen aan de Eerste Nederlandsche Voetbalboeken Boekhandel, de E.N.V.B..

Het volgende staat onder meer op de E.N.V.B.-site te lezen: In het najaar van 2005 startte de Eerste Voetbalboeken Boekhandel. Opgericht door Marcel Ficheroux, ervaren boekverkoper te Amstelveen, die in de winkel waar hij werkte plotseling het ene na het andere interessante voetbalboek voorbij zag komen. (..) Ficheroux begon toen zijn eigen website, waarvan de achtergrond als vanzelf grasgroen kleurde. De stap om de boeken die besproken en beschreven werden te gaan verkopen, was snel gemaakt. Eens boekverkoper, altijd boekverkoper.

Vanaf september 2006 kan de liefhebber online zijn voetbalboeken bestellen.  Sinds september 2007 werkt de E.N.V.B. met een zogenaamd basis-assortiment en worden steeds meer titels uit voorraad geleverd. Naast de verkoop van voetbalboeken beoogt de website van de E.N.V.B. onverminderd een belangrijke informatiebron te zijn voor alle voetbalboeken die in Nederland verschijnen, alsmede de meest interessante uit Duitsland en Engeland.
De eigen uitgaven van de ENVB laten door het succes van de website en de daarmee samenhangende drukte wat langer op zich wachten. Eind 2008 moeten de eerste twee delen in een biografieën-reeks verschijnen, van bijzondere voetballers die ooit in de Nederlandse competitie hebben gespeeld. Verder wordt er hard gewerkt aan het project ‘Voetballen in oorlogstijd’. Publicatie daarvan zal nog een aantal jaren op zich laten wachten. Naar Duits voorbeeld wordt voetbal serieus genomen als bron van historisch onderzoek. Aan onze interesse voor het voetbal in de voormalige D.D.R. is voorlopig nog geen idee voor een uitgave in boekvorm gekoppeld.

Overigens zal de E.N.V.B. als klein tegengeluid tegen de voortwoekerende commercialisering in voetballerij en uitgeverij geen reclamebanners op de site plaatsen. Dat wij tegen shirtreclame zijn, doet niet ter zake, maar is wel goed om hier te vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *