De doofheid van Van Persie

Robin van Persie ontving gisteren in de wedstrijd Barcelona-Arsenal een gele kaart voor het doorspelen na een fluitsignaal. De meningen zijn erover verdeeld of Van Persie deze kaart nu verdiende of niet. De tweede gele kaart betekende dat hij het veld werd uitgestuurd, iets wat hem eerder al direct had kunnen overkomen nadat hij een slag in het gezicht van een Barcelona speler had gegeven. Maar is er niet iets anders aan de hand? Is hij wellicht echt wat dovig aan het worden?Geloof nooit een speler die na de wedstrijd waarin hij rood heeft gekregen zijn mening geeft over ellebogen, vuile overtredingen of andere oorzaken. Naar eigen mening zijn ze altijd onschuldig. Nog nooit een speler gehoord die zei: inderdaad, ik had gewoon zin hem een klap op zijn bek te geven. Gelukkig hebben we de plaatjes dan nog en zien dat spelers wel degelijk bewust slaan, op tenen gaan staan, schwalbes maken en ander uiterst vervelend gedrag vertonen. Jammer, het maakt het kijken naar voetbal als feestje kapot, zoals doping het fietsen kapot heeft gemaakt.

Nu gaat het over een klein vergrijp, het wegschieten van een bal nadat het fluitsignaal heeft geklonken. Om de oorzaken en gevolgen te kunnen duiden, eerst kort een analyse van het gedrag van Van Persie tijdens de wedstrijd. In de ruim 50 minuten dat hij op het veld staat, maakt hij geen enkele indruk met zijn voetballende  acties. Het was weer een beetje de Van Persie die wij kennen van het WK voetbal, als verloren rondlopend in de spits waar hij niet thuishoort, al denkt hij daar zelf anders over.

Na een vervelende overtreding op een Arsenal speler is te zien dat hij geïrriteerd is, zeker als hij bij zijn keel wordt gepakt door een Barcelona. Die irritatie raakt hij niet meer kwijt. Gefrustreerd door zijn eigen spel en geïrriteerd door alles en iedereen, maakt hij een vervelende slaande beweging naar het gezicht een Barcelona speler. Van Persie is meer bezig met zijn eigen vendetta dan met het winnen van de wedstrijd. Voor een speler waar vele kenners hoog opgegeven over zijn groei en volwassenheid in ieder geval niet erg professioneel.

Het sluitstuk is het doorspelen c.q. wegschieten van de bal nadat een fluitsignaal heeft geklonken. Hij moet het veld af. Waarom is dat nu geen verrassing. Het zat er al de hele wedstrijd aan te komen. Schoot hij bewust de bal weg? Of hoorde hij het fluitsignaal niet? Dat laatste kan bevreemdend werken, want waarom had geen enkele van de 21 andere spelers daar last van gedurende de wedstrijd? En ook Van Persie niet? Toen bedacht ik mij dat tijdens het WK in Zuid-Afrika hij ook een keer dergelijk gedrag vertoonde. Ook toen speelde hij door nadat er was gefloten en gaf hij aan dat hij het fluitsignaal niet had gehoord.

Dit maakt dat er nog twee opties open staan: Van Persie hoorde het fluitsignaal echt niet, omdat hij enigszins dovig aan het worden is. Niet ondenkbeeldig als je tegenwoordig steeds jonge spelers met een I-pod op het hoofd ziet rondlopen! Oplossing: een gehoorapparaatje! De speler was onschuldig aan het vergrijp waarvoor hij geel krijgt, maar Arsenal doet er goed aan een gehoortest af te nemen bij de speler. Of Van Persie laat zien dat hij nog steeds  een onvolwassen voetballer is die op het hoogste niveau zijn emoties niet weet te beheersen. Oplossing: een cursus emotie-management, die tezamen met Douglas (FC Twente, hij krijgt deze cursus daadwerkelijk) kan worden gevolgd.

Zie over emotie-management en voetballers ook mijn boek: Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen, waar het gaat over emotie-management voor De Jong en Van Bommel.

5 thoughts on “De doofheid van Van Persie”

emk 9 jaar ago

Wat een tenenkrommend slecht geschreven stuk. Dat je een hekel hebt aan van Persie hebt is duidelijk. Alles is speculatief en eenzijdig beredeneerd, beschamend!

Gyuri 9 jaar ago

Emk, allemaal leuk en aardig, je bent duidelijk een fan van Van Persie, prima. Het zal je verbazen, ik ook. M<aar dat maakt me nog niet kritiekloos.
Vraag: vond jij hem goed spelen gisteren en tijdens het WK? Het artikel wil juist het beste uit hem naar voren halen. Maar goed, blijkbaar was het gisteren allemaal top, spelers doen nooit iets fout, wel altijd de scheidsrechters en de pers/auteurs…zoals altijd?
Van Persie een totaal onschuldig slachtoffer? Prima, maar leg dat dan uit en ga niet het gedrag vertonen van Van Persie en Wenger die de schuld altijd bij anderen legt. Geef nou gewoon  aan wat jij echt vindt. Dat mag op deze site als je het er niet mee eens bent, maar doe het dan met een goed onderbouwd verhaal. Want jouw reactie is minimaal net zo speculatief als mijn artikel. Lees het artikel ook eerst even goed. Ik zeg toch dat er een mogelijkheid is dat Van Persie gelijk heeft, of ben je het daar dan niet mee eens? En als je fan bent, weet je dan in welke wedstrijd tijdens het WK Van Persie het fluitsignaal niet hoorde? Jammer dat je niet op zoek gaat naar meer feiten, in ieder geval het probeert te zoeken en direct op emotie reageert.   G.
 

Jan Kolijn 9 jaar ago

Ik kan me vinden in de analyse van van Persie. Inderdaad, hij is geen spits. Hij komt veel beter tot zijn recht achter de spitsen. zodra hij daar achter komt kan hij een nog veel grotere speler worden. Zijn irritatie kwam niet alleen voor uit zijn frustratie over het harde spel van met name Alves van Barcelona, maar ook uit het feit dat hij in deze wedstrijd geen rol kon spelen, en dat vreet aan hem. Oplossing: terug laten zakken en de bal opeisen. Een scheidsrechter had, gezien zijn eerste gele kaart, iets terughoudender kunnen wezen met de 2e kaart. Ook al kan hier de inpuls van het moment een rol spelen. Voor een proffesionele speler zaak om hier rekening te houden. Van Persie: een schitterende voetballer die, mits hij beter met weerstanden zou leren omgaan, tot de wereldtop kan behoren.

antoin 9 jaar ago

Ga aub terug naar de basis. Maar dat is tegen  oost indische dovemans ofwel van Persie oren gezegd? Voortschrijdend inzicht, nooit van gehoord. Wij praten nu over gevolgen van acties. Maar waar ligt de oorzaak. Tijd voor actie ?    Waarom loopt tijdens het WK het hele Engelse elftal niet van het veld af tegen  Duitsland, nadat de scheids het even niet ziet dat de bal 2 meter achter de lijn stuitert ?  Het emotie koken is begonnen.En dat de vlam komt, dat weet iedere voetbalminnende huisvrouw. Net als je gelijk hebben of gelijk krijgen. Wil je gelukkig zijn of je gelijk halen. Wat doet dat met een mens, lees Ego. Geschiedenis ( acties van v.P ) herhaalt zich. Stop de arbitrage poppenkast en straf en besluit na echte beelden.   Stilstand is achteruitgang.Zet de beelden stil en boek vooruitgang.  Niet alle veranderingen zijn verbeteringen, maar dit is echt een inkoppertje.  Bij voetbal verandert er niet zoveel aan de basis. Begin aan de basis van de ergernis. Dat scheelt een hoop emotie, terwijl de passie blijft.   Een cursus mindfullness is voor veel mensen goed, niet alleen voetballers, maar of je er beter door gaat horen ? Over doping en wielrennen nog maar te zwijgen.  Blijf aub bij het voetbal, dat “verander” tempo is wel bij te benen.Bij voetbal staat het zwarte schaap iedere wedstrijd in het veld en roept om hulp. De rotte appels ( Rico ) worden hard verwijderd in de wielersport die leeft als nooit tevoren. Dus steek de hand in eigen boezem, trek een rode kaart naar de arbitrage. Of laat het zo en doe wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.Schreeuwend tegen de kinderen zeggen dat ze niet moeten schreeuwen, worden ze doof van oost indisch doof. Kijk graag naar een wielerkoers op tv, maar voetbal ? Ik erger me , erger me KAPOT. PS Sony heeft Hawk-eye gekocht 😉 Tennis, je weet wel , THE BALL WAS IN !          

Niels van der Stappen 9 jaar ago

Het enige aan Van Persie dat constant in vorm is, is zijn mondje. Zijn grootspraak vóór het WK is wat dat betreft legendarisch.

(Intermezzo: Dat Van Marwijk daar in trapte, is een van de grote tegenvallers van de bondscoach voor mij.
En hartstikke goed wat Huntelaar ondertussen in de spits van Oranje presteert; nuttig en in dienst van het elftal – zo moet het.)

Op de momenten, dat Van Persie kan/moet laten zien, dat hij een volwassen en verantwoordelijke topspeler is geworden, laat hij het steeds afweten.
(Harde) kritiek is dan ook het beste dat hem kan overkomen. Hopelijk is het nog niet te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *