Wedstrijd van de eeuw: Duitsland - Zweden 4 - 4

Het is u wellicht ontgaan, maar gisteren is een grote kanshebber op de titel 'Wedstrijd van de eeuw' gespeeld. De 21e wel te verstaan. En nee, het is niet Roemenië - Nederland, al gebeurde daar zeker in de eerste helft genoeg. Nee, ik heb het over de WK kwalificatiewedstrijd Duitsland - Zweden, dat een ongekend wedstrijdverloop kende. De Duitsers verspelen, nog wel thuisspelend, een 4-0 leiding binnen 30 minuten en spelen uiteindelijk nog bijna gelukkig 4-4 tegen de ontketende Zweden. (Zie beelden)

En voor de liefhebbers het Duitse commentaar: Hier wird geschichte geschrieben,,,,es ist geschehen

De titel met de 'Wedstrijd van de eeuw' is niet geheel toevallig gekozen. Afgelopen weekend werd namelijk een wedstrijd georganiseerd in Duitsland ter herinnering aan de in de ogen van de Duitsers 'Wedstrijd van de 20e eeuw', te weten Duitsland - Italië van het WK in 1970, dat een ongekend spannend wedstrijdverloop kende en uiteindelijk in 4-3 winst voor de Italianen eindigde. En met Franz Beckenbauer met zijn arm in een mitella, waarmee hij de wedstrijd moest uitspelen omdat er geen wissels waren toegestaan. Zo'n wedstrijd met oude sterren is lollig voor het goede doel, de Duitsers verloren dit keer na....penalty's (!) en iedereen was tevreden de oude sterren nog eens aan het werk te hebben gezien.

Maar gisteren was ander koek. De Duisters spelen voetbal van een andere planeet en leiden na 60 minuten met 4-0. Hoeveel zal het worden denk je dan, 7, 8-0? Uit het niets maakt Ibrahimovic een doelpunt in de 62e (!) minuut. 4-1, niets aan de hand. Maar de Duitsers raken verlamd, waarschijnlijk deels uit arrogantie, deels uit angst voor meer tegendoelpunten. Hier is emotiemanagement van de hoogste plank nodig. Er is de laatste tijd veel kritiek geweest op de verdediging en keeper, die nergens de nul weten te houden. En binnen enkele minuten wordt ook de 4-2 binnengeschoten, na niet erg gelukkig keeperswerk van de iets teveel omhoog geschreven Duitse keeper Neuer. Een jongen met veel zelfvertrouwen, maar inmiddels iets teveel dan goed voor hem is.

Als na 75 minuten ook de 4-3 valt, voel je dat een sensatie in de lucht hangt. Niemand kan dan echter nog geloven dat dit echt gaat gebeuren, al gaan de Zweden er wel voor en verlamd Duitsland steeds meer. Ajacied Sana, net ingevallen, mist een enorme kans op de 4-4 na wederom geklungel van keeper Neuer. Je ziet aan de Zweden, geeft niks joh, dit hadden we toch al niet meer verwacht. Als dan in de laatste minuut, toch eigenlijk een typisch Duits fenomeen zoals uit mijn boek 'De laatste minuut' uit 2006 blijkt, de Zweden op 4-4 komen is een einde gekomen aan een a-typische, knotsgekke, fantastische voetbalavond. Dat het geweldige Duitse elftal onder de prima coach Low terug zou kunnen komen van een 4-0 achterstand, OK, dat geloven we wel. Maar dat de Zweden hiertoe in staat zijn tegen diezelfde Duitsers, in Duitsland ook nog eens, nee, dat is echt onvoorstelbaar. Voor de neutrale voetballiefhebber een must, die in het onderstaande rijtje met legendarische wedstrijden past:

De wedstrijden van de vorige eeuw, zoals gekozen door strafschop.nl:

VV Heerenveen - Ajax 6-5 (1950, Abe Lenstra versus Rinus Michels, als spelers!, Heerenveen met 1-5 achter en wint met 6-5, dus nog opzienbarender dan gisteren!)

Engeland - Hongarije (1953 Wembley) 3-6 (1e thuis verlies Engeland tegen tegenstander van continent ooit)

Hongarije - Engeland (1954 vriendschappelijk, Engeland met o.a. Matthews)   7-1

Duitsland - Hongarije (WK Finale 1954) 3-2

Real Madrid - Eintracht Frankfurt (1960 finale EC1)   7-3 (Puskas en co)

Ajax - Liverpool  (1966, mistwedstrijd) 5-1

Engeland - Duitsland (1966 WK finale) 4-2

Brazilië - Italië (WK finale 1970) 4-1

Italië - Duitsland (WK halve finale 1970) 4-3  (N.B. wedstrijd van de eeuw volgens de Duitsers)

Nederland - Brazilië (WK 1974) 2-0

Frankrijk - West-Duitsland (WK 1982) 3-3  Duitsland wint na strafschoppen

West-Duitsland - Nederland (EK halve finale 1988) 1-2 (voor Nederlanders geen toelichting nodig, rest van de wereld weet hier niets meer van)

Nederland - Brazilië (WK 1998) 1-1 Brazilië wint na strafschoppen

Nederland - Italië (EK 2000) vijf gemiste strafschoppen Oranje

Heeft u nog toevoegingen? Leuk!

Deze toevoeging is zeker leuk en onverwacht:

Roemenie - Argentinie 1994

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Bart den Dulk
Finale Champions League 1999 in Barcelona:
Manchester United - Bayern Munchen: 2-1 met 2 doelpunten van ManU in de 90ste minuut.

Gyuri Vergouw
<p>Ja Bart, dat is ook een mooie, en wat dacht je van finale Uefa Cup 2001, Liverpool - Alaves (met Jordi Cruijff) 5-4 na verlenging! Al hoort die dan thuis in de wedstrijd van de eeuw lijst voor de 21e eeuw;-)</p>
Awara
Leuke comment!
Niels van der Stappen
In het kader van hopeloze achterstanden, omgezet in klinkende winst, heb ik op iets lager niveau, mijn eigen Nijmeegse favoriet:
in seizoen 1982-1983, waarin NEC uiteindelijk laatste zou worden in de eredivisie (maar wel de bekerfinale haalde en later de EuropaCup inging tegen Barcelona) was menig bezoek een martelgang: maar toen kwam in april '83 NEC-Sparta. Na een voor NEC kansloos half uur stond het 0-2, en rekende iedereen weer op de volgende afstraffing. Maar daarna draaide de wedstrijd om en werd het 5-2!
Het laatste uur had niemand het meer koud in De Goffert! (en dat wilde in de oude Goffert wat zeggen)
T.a.v. Duitsland-Zweden nog: wie heeft de nabespreking op ARD gezien met Löw en Scholl? Fascinerende TV!
Duitsland heeft met de creativiteit nu ook andere menselijke eigenschappen als overschatting e.d. binnengehaal en moet daar nog aan wennen. Mooi voor de voetballiefhebber, maar soms wel even slikken voor het resultaat!
Gyuri
Niels,
ik heb het gezien, kijk altijd ARD/ZDF als Duitsland speelt, inderdaad fascinerend, Low was compleet van de wereld, in een twilight zone. Aandoenlijk, fascinerend, vreemd, komisch, het had alles. Niet voor niets staat de wedstrijd  inmiddels in het lijstje, in Zweden staat deze inmiddels bovenaan;-)
Sorry dat in NEC-Sparta ben vergeten;-)
hgrt.,

Gyuri
Nu ik toch bezig ben:
een van de allermooiste wedstrijden vond ik, van het WK'94, Roemenië-Argentinië. Met name de eerste helft haalde een fantastisch niveau met de ene aanval van wereldklasse na de andere. O.a. twee wereldgoals van Dumitrescu (fantastische vrije trap en betoverende 'tip-in').
Ik heb de samenvatting nog steeds op video, maar als je hem niet kent: even opzoeken op Youtube!

ditter blom
Lid sinds 2019
<p>Ik mis twee wedstrijden op de lijst. </p>
<p>Real Madrid Benfica finale Europacup van ´62. real Madrid staat voor met 2-0, dan 2-2 en 3-3 maar Benfica wint met 5-3. Puskas maakt drie goals Eusebio de laatste twee</p>
<p>Maar waar is Feyenoord Celtic1970 (2 - 1) gebleven. De eerste Europa cup van Nederland?   En volgens mij horen de wedstrijden van Nederland en Brazilië er niet echt bij. Voor ons wel aardig maar niet historisch.</p>
Paulus Meijs
Wat mij direct voor de geest kwam, is de finale champions league 2005 milan liverpool 3-3. Liverpool wint na strafschoppen, na in de rust met 0-3 achter gestaan te hebben.

Valt in 21e eeuw, maar vind ik wel in het rijtje passen.
Gyuri
De wedstrijd Real- Benfica 1962 had ik natuurlijk niet mogen missen, drie goals van Puskas en twee van Eusebio! Prachtig. De 3-3- Milan - Liverpool is inderdaad ook legendarisch, maar 21e eeuw. Feyenoord in 1970 is vanuit Nederlands perspectief historisch, maar niet zo'n geweldige wedstrijd meen ik...wel de eerste waarvoor ik voor op mocht blijven, althans in mijn geheugen;-)!

Voetbal
Ik zie in ieder geval weer erg uit naar het WK 2014. De kansen van het Nederlands elftal schat ik niet hoog in, dus dat wordt hopen op een wonder. Brazilie, Duitsland of Spanje zal wel wereldkampioen worden. Ik schat zo in dat Nederland dit WK geen schijn van kans heeft tegen deze landen.