Duitsland – Nederland, een normale interland

Het lijkt een utopie, maar wie de krantenberichten over de aanstaande interland Duitsland – Nederland leest, kan niet ontkennen dat de scherpe randjes rondom deze interland tot een vervlogen tijd behoren. Het wederzijds respect is groot. Wat wil je ook als Oranje speelt als Duitsland en Duitsland als Oranje.

De grote omwenteling in de spelopvatting van de Duitsers is ontstaan in 2000, toen Die Mannschafft niet alleen slecht speelde en abominabel samenwerkte, maar ook nog eens verloor. Slecht spelen en toch winnen, dat was de eigenschap van het Duitse voetbal waar Nederlanders nu juist zo’n grote hekel aan hadden. Want nederland speelde tot 2000 vaak heel mooi, maar verloor wel telkens op het beslissende moment. Met coach Van Marwijk is het nieuwe realisme opgestaan waardoor Oranje nu zakelijk speelt en succesvol is. De Duitsers daarentegen spelen de pannen van het dak, met vaak oogstrelend voetbal, maar de beloning zoals die in het verleden vaak het geval was, blijft uit. Want men mag in Duitsland dan juichen over het spel, een derde plaats (EK 2008, WK 2006/2010) is toch echt wel het laagste waarop je de voetbalgrootmacht zou moeten inschalen. En dan te bedenken dat de Duitse teams die de laatste Europese en Wereldtitel binnenhaalden, in 1996 en 1990, echt niet om over naar huis te schrijven waren. Heeft u bijvoorbeeld weleens geprobeerd wakker te blijven bij het spel van de Duitsers in 1990? Tegen die finale kan geen Temesta op!

Morgen dus weer een interland tussen beide landen en gelukkig zullen we eindelijk eens niet belanden in haat, cynisme en afgunst, zoals in de jaren zeventig tot negentig. Twee geciviliseerde landen blijven dat eindelijk ook eens als voetbal ter sprake komt.

De Duitsers zijn daarbij altijd respectvol over het Nederlandse voetbal geweest (lees; Gunther Netzer), nu is ook het omgekeerde het geval. Het meest opmerkelijke is dat columnisten (zie bijv. AD) die nu nog oud zeer naar boven halen, genadeloos worden afgestraft door reacties van lezers. Wie had dat gedacht in de jaren zeventig?

Heerlijk, eindelijk een voetbal-avond zonder rancunes. Een kwart van het Nederlands elftal heeft tenslotte in Duitsland gespeeld of speelt er nog (Van Bommel, Robben, Van der Vaart, Mathijsen, De Jong, Elia) en bijna alle spelers spelen dagelijks samen met Duitse teamgenoten. Jammer dus dat er zoveel afwezigen zijn. Bij Oranje ontbreken morgen zeker Van Persie, Van der Vaart, Pieters, Robben en Affelay. Zelfs Sneijder lijkt geblesseerd uit te vallen.

Jammer dus dat we morgen met 5-0 de boot in gaan. Of gaat het nu omgekeerd lopen…..de Duitsers lopen storm maar na twee rake counters wint Oranje met 2-1? Slechts een topprestatie van de resterende spelers van Oranje en spelen op de counter en de zwakke Duitse defensie kan een nederlaag voorkomen. Mijn voorspelling? 4-1 voor de Duitsers, tweemaal Gomez, tweemaal Klose (als hij meedoet, anders tweemaal Ozil).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *