EK 2012: Groep des doods. Hammergruppe. Superlos!

De loting voor het EK 2012 is wederom niet makkelijk voor Oranje. In tegenstelling tot Duitsland, dat toch vaker een makkelijke groep lootte in het verleden, is Oranje weer veroordeeld tot een, zo niet de zwaarste groep. Denemarken, Duitsland en Portugal, in die volgorde moeten Oranje spelen. Dat wordt een hele zware, zo niet een onmogelijke opgave. Wat te doen. Lees hier het eerste strijdplan.

Het is simpel. Tegen Duitsland en Portugal heeft Oranje een negatieve interlandbalans. Voor het WK in Zuid-Afrika beschreef ik niet Duitsland, maar Portugal als onze ‘Angstgegner’. We slagen er bijna per definitie NIET in om van de Portugezen te winnen. Oorzaak? We laten ons veel teveel verleiden tot destructief spel op basis van onzinnige analyses. De Portugezen spelen vies en vil en gemeen. U kent het wel. Oranje speelt echter minimaal even unfair en gemeen als de Portugezen, we doen het echter veel minder slim. Alleen als Oranje zich tegen Portugal weet te beheersen (Van Bommel, De Jong, Heitinga, Sneijder!) is er een kans tegen de Portugezen.

De Duitsers waren top tegen Oranje enkele weken geleden. Prima. Goede les voor Oranje. De Duitse pers jubelt en wordt ‘ueberheblich’. Men verwacht de titel. Duitsland is favoriet. Dit werkt in Oranjes voordeel. Als het team zich net zo weet op te laden als in 2008 tegen Frankrijk en Italie, toentertijd de eerste twee tegenstanders die met fabuleuze doelpunten werden verslagen, dan maakt Oranje kans. Wel op de counter overigens, want alleen de Duitse verdediging vertoont opvallend genoeg vele gaten en is te verslaan.

Alles overziend is het eerste groepsduel van eminent belang. Als Van Marwijk het de spelers duidelijk kan maken dat de eerste wedstrijd tegen Denemarken de belangrijkste is, en niet de tweede tegen Duitsland en de derde tegen Portugal, dan maakt Oranje kans.

Eindoordeel: Oranje MOET de eerste wedstrijd winnen wil men kans maken op de tweede ronde. Kortom, niet al denken aan de tweede wedstrijd tegen Duitsland. Focus op Denemarken en dan verder kijken.

1 thought on “EK 2012: Groep des doods. Hammergruppe. Superlos!”

Gyuri 7 jaar ago

Wellicht aardig om deze analyse van 2 december 2012 terug te lezen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *