Feyenoord en het nieuwe seizoen

feyenoord-100-jaar.JPGHet nieuwe seizoen en het Olympisch voetbaltoernooi zijn aanstaande, en dus tijd langzaamaan weer de zomer-pauze vaarwel te zeggen. De komende weken worden op deze site daartoe de selecties van de 4 grote Nederlandse clubs nader bestudeerd, om te beginnen met het 100 jarige Feyenoord. Een ploeg die zich de afgelopen dertig jaar wel erg vaak tekort heeft gedaan en op zoek is naar vooral landelijk succes. Een landstitel is hard nodig om het geschonden vertrouwen van het legioen weer wat op te vijzelen. De voorbereiding voorspelt weinig goeds, toch is strafschop.nl zeer positief over de mogelijkheden van trainer en team…als men maar de tijd krijgt.Trainer Gert-Jan Verbeek behaalde vier maal op rij de EUFA-cup met Heerenveen, een prestatie vergelijkbaar met vier maal op rij de Champions League met Feyenoord halen. Het geheim van de trainer lijkt in de voorbereiding te liggen. De spelers klaagden steen en been over de intensiteit van de trainingen, maar iedere coach en speler zou toch inmiddels wel moeten weten dat de basis van een succesvol seizoen in de zomer wordt gelegd. Fitte spelers hebben meer weerstand, betere conditie en zijn minder blessure gevoelig dan snel vermoeide spelers. Het geheim van Verbeek lijkt dan ook te liggen in zijn harde aanpak van de spelers in de beginfase van het seizoen. Dat noemen wij ‘Duits’ trainen.

Dat heeft zijn weerslag gehad op de eerste resultaten. In het eigen jubileumtoernooi eindigde het elftal troosteloos onderaan. Toch was het publiek mild. Sterren als Makaay, Tomasson, De Guzman en nieuwe aankoop Al Ahmadi ontbraken nog op het appel. En het publiek begreep wel waar Verbeek mee bezig is: aanpakken die spelers, zorg dat het weer ouderwetse mannetjesputters worden die knokken voor het resultaat. Al te vaak liet Feyenoord het tenslotte in de laatste delen van de wedstrijd liggen. Het is te hopen voor Verbeek dat de resultaten aan het begin van de competitie niet te lang te zeer zullen tegenvallen en dat hij de wederopbouw van het team, dat vorig jaar onder nieuwe bondscoach Van Marwijk is gestart, kan afmaken.

Het team heeft namelijk een zeer interessante mix van jonge en oude spelers te bieden, met genoeg blikvangers. De eerder genoemde Makaay en Tomasson kunnen tezamen met jonge spelers als de talentvolle Luigi Bruins en een hopelijk eindelijk fitte Andwele Slory de beste voorhoede van Nederland gaan vormen. Het middenveld is met De Guzman, Landzaat, El Ahmadi, Van Bronckhorst en Hofs goed te bezetten. Al lijken er geruchten te zijn dat Hofs wellicht nog voor het begin van de competitie de club dreigt te verlaten en El Ahmadi zich eerst dient te herstellen van een blessure. Om zich dan ook nog eerst te moeten waarmaken. Hetgeen bij Feyenoord makkelijker gezegd dan gedaan is!

De achilleshiel van het team is en blijft de verdediging, al heeft men met De Cler, Bahia en Vlaar wel redelijk talentvolle spelers. Keeper Timmer wisselt geweldig keeperswerk met geklungel af, zodat het afwachten is hoe het team zich tegen sterke en vooral technisch kundige tegenstanders weet te weren. Een versterking achterin lijkt geen kwaad te kunnen.

Feyenoord lijkt met dit team een goede kans te maken terug te keren naar de top 3 van het Nederlands voetbal. Een titel? Alleen als in de beginfase weinig punten worden verloren en het team ook tegen mindere teams gewoon de volle punten blijft pakken (en dus niet te arrogant gaat spelen!) is deze kans aanwezig. Daarom moeten Makaay en De Guzman ook maar snel terugkeren uit China.

Volgende keer: het piepjonge Ajax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *