Oranje wordt Europees Kampioen

Oranje heeft zich geplaatst voor de eindronde van het Europees kampioenschap 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. En 'we' gaan winnen. Althans, als mijn gevoel mij niet in de steek laat. U zult denken, is de auteur helemaal gek geworden? Geen statistische analyse en alleen maar gevoel en dan beweren dat het al jaren waardeloos spelende Oranje kampioen wordt? Jazeker. Want hoe slechter een land speelt voor aanvang van een EK of WK, hoe beter het spel soms wordt tijdens een kampioenschap. Een korte analyse, voorlopig alleen nog gebaseerd op aanwezige herinneringen aan eindronden.1988. Wie herinnert zich deze eindronde niet. Oranje wordt kampioen. Geweldig spel tegen de Duitsers in de have finale (2-0 in Hamburg). En oh ja...een 1-0 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen de Russen en een gelukkige winst tegen de Ieren door een kopbal van Kieft, die een wanhoopsschot van Koeman raak kopt. De verwachtingen na de nederlaag tegen de Russen? Laag. Na de winst op de Engelsen in de tweede wedstrijd? Hoog. Zo snel kan het gaan.

Kijken we verder terug in de tijd, dan zijn natuurlijk 1974 en 1978 van groot belang. 1974? Niemand die iets van Oranje verwacht. Dankzij een onterecht afgekeurde goal van de Belgen haalt Nederland sowieso pas de eindronde. En speelt daar de pannen van het dak. Tot de finale, als de verwachtingen weer hooggespannen zijn....en dan gaat het mis.

1976? Eindronde EK. Dat zouden we wel even gaan winnen na geweldig spel in de voorronden (ik herinner mij een 5-0 of 5-1 tegen de Belgen?). Jammer dan. Rode kaarten voor Van Hanegem en Neeskens en verlies tegen Tsjechoslowakije. Nederland ligt er in de halve finale uit (toen bestond de eindronde uit 4 landen!) en vliegt met schaamrood op de kaken terug.

In 1978 zijn de verwachtingen daarentegen erg laag. Cruijff gaat niet mee en Van Hanegem ook niet. De eerste ronde? Een drama, met een lucky goal van Rep die van afstand tegen de Schotten scoort en daardoor op doelsaldo Oranje verder helpt. Oude spelers als Suurbier worden in de tweede ronde vervangen door een jonge garde met Poortvliet, Wildschut en Brandts. En plots is daar de finale!

1980? Hoge verwachtingen. En het wordt niets. 1990 zelfde laken het pak. De eindronde is in Italie en de generatie Van Basten, Koeman, Rijkaard en Gullit zou wel even laten zien wat ze konden. Het was tenslotte bijna een thuiswedstrijd!Resultaat? Na dramatische spel in de 1e ronde uitgeschakeld door Duitsland. (OK, Leobeenhakker heeft nog wat koffers op zolder staan met informatie over het waarom, maar iedereen weet dat de spelers liever et Cruijff naar het WK waren gegaan). En zo kunnen we nog wel even verder gaan.

Is dit symptomatisch voor Oranje Nee. Ook de Duitsers kunnen er wat van. In 2002 en 2006 waren de verwachtingen voor het WK zeer laag, met een team dat grotendeels uit klunsen leek te bestaan. En zie. Een tweede en een derde plaats. Om over 1974 na de nederlaag tegen Oost-Duitsland maar te zwijgen (en 1954 na de 8-3 tege Hongarije idem dito). En  wat te denken van Italie in 1982, dat met drie (onterechte!) gelijke spele de volgende ronde haalt, waarin plots Rossi tot score komt. Resultaat? Italie wereldkampioen.

Kortom. Slechte voorronden. Lage verwachtingen. Hoge eindpositie.  Ik beloof u, hier ga ik op korte termijn meer onderzoek naar doen. Hoe absurd het ook allemaal mag klinken.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Rudy
Dit artikel slaat nergens op. Erg onwetenschappelijk. Er moet tenminste over vergelijkbare eenheden gemeten worden. Het enige dat Vergouw hiermee aantoont is dat mindere perioden worden afgewisseld door goede perioden. Zo lust ik er nog wel een paar.
Gyuri Vergouw
<p>Beste Rudy, nu reageer je toch iets te primair. Als je het artikel goed leest, stel ik dat meer onderzoek nodig is. (Wetenschappelijke) onderzoeken beginnen tenslotte altijd met een vraag, een stelling of vooronderstelling op basis waarvan je gaat onderzoeken of iets al dan niet waar is. Zoals ook wordt gesteld in het artikel. het is een idee, dat verder uitgewerkt dient te worden. Het enige wat ik zeg is dat het opvallend lijkt dat slechte voorbereidingen op grote toernooien vaak lijken te worden gevolgd door succesvolle campagnes tijdens EK&#39;s en WK&#39;s. Neem bijvoorbeeld ook de al feestvierende Denen in 1992, die op het laatste moment werden opgeroepen en zonder veel voorbereiding het toernooi wonnen! Kortom, beter lezen, dan had je gezien dat het onderzoek nog moet beginnen en hier sprake is van een stelling, die door middel van echt onderzoek verder uitgewerkt zal moeten worden. Goed lezen behoort namelijk ook tot de wetenschap. Met vriendelijke groet, Gyuri</p>
robert
Verwachtingen managen is zinvol. Laten wij er met zn allen er van uit gaan dat het helemaal nix wordt. Er moet een verbod komen op oranja straten, oranje vla, oranje antennebolletjes, oranje vibrators en ga zo maar door. Gewoon nuchter achterover leunen en alles over ons heen laten komen........das het beste.
franken
Geachte schrijver,
Hoe graag ik&nbsp; stukjes lees over verwachtingen omtrent grote voetbaltoernooien, in uw teksten lees ik alleen kletskoek met argumenten uit de kantine. Bespaar ons daarom verder a.u.b..uw onderzoek. Voor het overige sluit ik me aan bij de vorige reacties.
Henk
Gyuri Vergouw
<p>Tja, Henk e.a., ik probeer ten minste nog iets uit te zoeken. Blijkbaar hebben jullie informatie waaruit blijkt dat de hypothese(s) (een stelling dus) bij voorbaat al onjuist is of zijn. Dat dachten alle Nederlandse trainers ook van het o.m. het strafschop-onderzoek. In 1999 en&nbsp;2000 kreeg ik van lezers precies dezelfde reaktie. Leg me dan maar eens uit waarom zowel Foppe de Haan (2 maal winnaar NA strafschoppen) en Marco van Basten (en trainers als Stevens en Van Marwijk, toch niet de minsten) overstag zijn gegaan en nu speciaal onderzoek laten doen naar de strafschoppen van Oranje spelers en hier doelgericht op trainen. Of waarom clubs als AZ speciale statistici in dienst hebben die volledige toernooien&nbsp;te onderzoeken. Precies, juist om&nbsp;borrelpraat en&nbsp;vooringenomen meningen binnen&nbsp;en buiten de voetbalwereld te weerleggen. Binnenkort nog&nbsp;veel meer analyses en/of stellingen. Graag lees ik welke informatie jullie hebben die analyses weerleggen of die onderzoek al dan niet rechtvaardigen.&nbsp;&nbsp;Vriendelijke groet,

Gyuri</p>