Oud-bondscoach Van Marwijk kan het niet uitleggen

Het waren wederom ontluisterende minuten tijdens Studio Voetbal gisteravond. Jan Mulder probeerde nog wat olie op het vuur te gooien door de strafschoppen van Ajax tegen Steau aan te kaarten. De reactie van oud-bondscoach Van Marwijk sprak daarna boekdelen, ook hij heeft de afgelopen twintig jaar niets bijgeleerd. ‘Dat kan ik je niet uitleggen’ aldus de coach op de vraag waarom trainers nog steeds vinden dat een strafschoppenserie nog steeds een loterij is. Of deze dan, ‘Ajax heeft die ronde niet verloren door die strafschoppen’, het gaat veel meer om mentaliteit (strafschoppen hebben daar mijns inziens ALLES mee te maken) en natuurlijk gaat er van alles door je hoofd als je een strafschop moet nemen. Gelukkig voor die Steau spelers dat er bij hen dan blijkbaar zaagsel zit, want bij hen gaat er natuurlijk niets door het hoofd! Daarom schieten ze 4 op 4 raak, natuurlijk, hoe kan ik zo dom zijn! Waarom wordt het volk en de voetballiefhebber zulke onzin voorgeschoteld? Ik zal het allemaal nog een keer uitleggen!

Van Marwijk zit 100% fout maar er is niemand die hem terechtwijst. Jan Mulder nog een beetje, maar ja, dat wordt toch gezien als de hofnar aan een tafel met alleen voetballers, oud-voetballers en trainers die oud voetballers zijn geweest. Slagers die hun eigen vlees keuren, nou dan weet je het wel. Kilo paardenvlees mevrouw, mag het een onsje meer zijn? Ik schrijf het daarom maar weer eens op:

1) Op strafschoppen valt perfect te trainen, zowel door keepers als door spelers. Het bewijs is overvloedig, wereldwijd en het scheelt tientallen procenten in de succsquote, zowel voor de spelers als voor de keepers (N.B. waarom scoren Nederlandse spelers rond de 66% en Duitsers rond de 95% van de strafschoppen?).

2) op stress valt prima te trainen, zowel door keepers als door spelers. De Duitsers van de DFB blijven het fenomeen zelfs onderzoeken, hier is men echter zo ingenomen met zichzelf dat nieuwe kennis niet nodig is. De titels stromen tenslotte Zeist binnen.

3) de metaliteitskwestie begint bij de Nederlandse coaches, die te beroerd zijn een boek te lezen en hun vakmanschap op niveau te houden. Dit in tegenstelling met de Duitsers (die dus ook nooit missen)!

4) er gaat zeker iets door hoofden, maar dit geldt ook voor tegenstanders van Nederlandse clubs, die bijna altijd van ons winnen. Gaat er bij Roemenen, Duitsers, Tsjechen, Italianen et cetera dan niets door het hoofd? Zit daar zaagsel? Nee lijkt me. Is het dan niet vreemd dat die spelers dus veel (heel veel!) minder missen, gedurende al tientallen jaren?

5) uit of thuis maakt niet uit, Nederlanders missen overal, zelfs op neutraal terrein (1979 en 1998 als voorbeeld voor Oranje).

6) de inteelt in het voetbal is dusdanig erg geworden dat het de sport kapot maakt. Journalisten gaan op vakantie met coaches en spelers, oud-spelers beoordelen spelers of handelen in spelers, coaches zijn oud-spelers…maar wie is de meest succesvolle coach van de afgelopen 50 jaar? Jose Mourinho, geen oud-top-voetballer. Deze uitzondering die bewijst dat juist externe kennis de sport verder kan brengen (en dan hoef je geen fan van hem te zijn).

Wees gerust. Na 15 jaar ga ik zeker nog 15 jaar door, maar ik noem vanaf nu wel man en paard. Altijd aardig geweest, altijd geprobeerd de kennis over te dragen. Maar ja, als ze niet willen….

Want als toch geroemde coaches (in het geval van Van Marwijk op zeer veel vlakken grotendeels terecht geroemd overigens)  zulke onzin blijven verkondigen, wordt het heel snel tijd voor verjonging en vernieuwing. Anders huilt Nederland over 1,5 jaar bij het WK alweer na een uitschakeling na strafschoppen. En zijn we volgens de rest van de wereld dat domme land dat niet op strafschoppen oefent. Overigens, bij deze bied ik mijn strafschopkennis aan de Belgen aan…wie weet ontmoeten we de ‘ollanders in de kwartfinale van het WK 2014? Wordt een eitje, de huidige bondscoach Van Gaal oefent er ook niet op!

2 thoughts on “Oud-bondscoach Van Marwijk kan het niet uitleggen”

Martijn Botermans 9 jaar ago

Hallo Gyuri,
Wat een wijsheid; erudietie op voetbalgebied. Met o.a. ons Seedorf trauma en met name de cummulatief falende “profs” op het EK 2000 in ons achterhoofd zou je denken dat voetbal minnend Nederland leert van oude fouten. Ezels doen het ook niet. Het boek voor verlossing van al het kwade ligt in de boekhandel. Jouw boek dus: “Op zoek naar de ultieme penalty” Ik pleit voor een functie van Professor Penalty in de staf van Oranje in de aanloop van het WK te Brazilie. Een parlementaire enquete uitschrijven om dit een voldongen feit te laten worden of desnoods een decreet van onze nieuwe vorst! Het moet afgelopen zijn met die nonsens; voetballers moeten van hun voetstuk af donderen en deemoedig luisteren naar professionals op andere discipines; Onze koning Cruijff denkt ook dat je met oud voetballers een (beurs) genoteerde onderneming kunt leiden =; schiet lekker op met de resultaten onder Edwin, Dennis, Frank en Marc..Beetje dimmen mannen; als je veel verdient hebt betekent dat niet dat je de wijsheid in pacht hebt. Deemoedigheid en luister naar Gyuri op strafschop gebied@!      

Hans 9 jaar ago

Hoi Gyuri,
Er zijn zeker oud voetballers die weten hoe het spel gespeeld moet worden (Hiddink). Alles draait om de samenstelling van het team om tot resultaten te komen (science sports software) . Wat penalty’s betreft. Uit onderzoek is reeds lang bewezen (atletiek) dat met visualisatietechnieken een situatie die zich gaat voordoen positief te beinvloeden is.  Sterker nog, ook de onzekerheid van de nederlandse speler, bij het nemen van de strafschop, helpt de tegenstander om de pingel te scoren! 
Psychologie in de voetbalsport dient ook in Nederland te worden geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *