Rusland - Nederland 3-1...AU!

Een volledig verdiende nederlaag voor Oranje, dat na een fantastische voorronde onherkenbaar nerveus en onnauwkeurig speelde tegen de sterke Russen van Hiddink. Vele analyses zullen worden losgelaten op deze wedstrijd, mij viel een aantal cruciale en simpele zaken op. Aspecten die Hiddink altijd prima op orde heeft en die normaliter ook bij de Deutsche Mannschaft altijd perfect zijn geregeld. Wat dacht u van...conditie?

Het blijft opvallend dat Oranje altijd op een onderdeel tekortschiet. Was het jarenlang de strafschop, een aspect waar eindelijk wel serieus aandacht aan wordt besteed. Nu lijkt er een nieuw problematisch element aan de horizon te zijn verschenen: loopvermogen en conditie. Het was duidelijk zichtbaar dat de Russen veel fitter waren dan de mannen in Oranje, waardoor er enorme gaten in de verdediging ontstonden en volgens een natuurlijk proces gewoonweg doelpunten moesten vallen. Ook Van Basten stelde dat Oranje in de verlenging nog maar met 6 spelers speelde, een ontluisterend oordeel van de verantwoordelijke coach.

Nee dan Guus Hiddink. herinnert u zich nog Zuid-Korea? Die bleven lopen tot ze een ons wogen en waren pas in de halve finale uitgeput. Australie, zelfde laken een pak. En nu dus Rusland. Het geheim van Guus Hiddink is dus zijn inspanningsfysioloog, zijn conditietrainer of hoe het ook moge heten. En Oranje? Ach, Van Basten, Van 't Schip en Witsche, het zijn geen van alle loopwonders geweest. En dat deed zich gisteren enorm gevoelen, want waar je zelf niet in geloofd, ga je ook niet trainen.

Nee, dan de Duitsers. Goed voetbal en planning begint bij het loopvermogen (Laufpenzum) en de conditie. Al sinds 1954 een beproefd concept, dus niets nieuws onder de zon. En helaas, het werkt nog steeds voor de Duitsers en tegen de Nederlanders. Met mooi voetbal alleen kom je er gewoonweg niet. In mijn boek 'De laatste minuut', specifiek geschreven om het Duitse voetbal tot op het bot te analyseren, staan vergelijkbare analyses, waarschuwingen en gegevens. Maar ja, wie wil nu lezen waarom de Duitsers zo succesvol zijn?

Kortom, Oranje was dan weliswaar zichzelf niet en heeft de pech gehad van een onvoorstelbaar zware loting, het feit dat het team niet de vereiste conditie had mag de coaches worden aangewreven. Ook tactisch was het niet geweldig, terwijl de teamgeest en de inzet van de spelers wel voorbeeldig waren. De driedubbele fout van scheidsrechter Lubos Michel, die de bal van Sneijder uit gaf, de overtreding onbestraft, de gele kaart en zodoende ook de vrije trap voor Oranje introk laat onverlet dat het team uiteindelijk vooral van zichzelf verloor. Een strafschop voor de Russen was tenslotte ook terecht geweest!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Frank
Een paar losse flodders van de zoveelste analyticus:
1. De slechte conditie van Nederland. Heel gemakkelijk te zeggen na deze wedstrijd. Als je er echt kijk op zou hebben, zie je dat conditiegebrek ook tijdens de 'goede' wedstrijden.
2. De drie verantwoordelijken waren geen loopwonders, dus trainen ze er niet op. Die kan mijn dochterje van twee ook verzinnen. Misschien heb je gezien dat Bouhlarouz en de Jong hebben meegedaan tijdens dit toernooi. Niet bepaald spelers als Marco c.s.
3. Ook tactisch was het niet geweldig. Dat is hetzelfde als ik alleen zou schrijven dat dit een waardeloos stukje is zonder argumentatie.

Een sportliefhebber (geen kenner)
Gyuri Vergouw
Frank, je vergeet in jouw reaktie toch wel het een en ander: Boulahrouz is alleen meegegaan omdat Ryan Babel (ook zo'n loopwonder a la Van Basten) op het allerlaatste moment afviel en hij speelde alleen maar omdat Mario Melchiot geblesseerd was. Het conditiegebrek heb ik niet tijdens de eerdere wedstrijden gezien, zeker niet tegen Italië en Roemenie, en tegen Frankrijk was er veel druk, maar zag ik niemand het tempo niet meer aankunnen. Jij en je dochter blojkbaar wel, erg knap. Ik heb nog nooit, en dan bedoel ik nooit, een team als geheel zo uitgeput zien spelen als Oranje in de verlenging en dat er twee doelpunten vallen in diezelfde verlenging is ook al uiterst zeldzaam, zeker door 1 team! Ik heb zulke conditieproblemen nog nooit bij bijv. Engeland of Duitsland gezien, jij wel? En over de tactiek, daar zal ik nog wel het een en ander over vertellen, maar juist omdat daar al genoeg over gezegd zou worden, heb ik het er even bij gelaten.
Maar goed, Engelaar was te langzaam (was vooraf te verwachten tegen de snelle Russen), Mathijsen dekt niet scherp genoeg, Arshavin zou een cipier a la Berti Vogts (dus De Jong) moeten hebben en zo zijn er nog wel wat tips te geven. vg Gyuri
Jack Feijen
Lid sinds 2008
Heb me zitten verbijten tijdens deze wedstrijden. Zelfs mijn vriendin (totaal geen voetballiefhebster) zat gespannen mee te kijken. Als Rusland niet zo onnauwkeurig was geweest dan hadden we met de rust al met 3-0 achter gestaan volgens mij. Maar goed, dat kon dan ook iedereen concluderen, net zoals dat NL alleen gevaarlijk werd door vrije trappen... Dat de bal niet kleefde aan de voet van de Nederlandse spelers en dat het mooie in een keer doortikken niet te zien is geweest.


Is dit dan allemaal door de conditie gebeurt? Nou, dat zou kunnen. Wellicht dat Nederland tegen de Italianen en de Fransen door pure adrenaline overeind bleven in het laatste kwartier?


Het blijft gissen. Wel typisch tekenend voor het Nederlandse publiek is de stilte die er was toen het slecht ging. Ik erger mij daar aan. Waarom wel tromgeroffel en gezang en gekke bekken trekken als Nederland goed speelt of voor staat? Juist als een ploeg het moeilijk heeft moet je ze naar strijdkracht schreeuwen, zingen. Laten zien dat je achter ze staat en niet sip op je stoeltje gaan kijken.


Er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom het niet gelukt is... maar het is allemaal al een keer uitgekauwd en nog eens een keer over gekauwd. Daar zit dus geen smaak meer aan.

Jack