Uitvinder strafschop krijgt standbeeld en museum

De altijd goed geïnformeerde website sportgeschiedenis van Jurryt van de Vooren meldt groot nieuws over de strafschop. De cultuurhistorische waarde van de penalty is eindelijk erkend nu in het Noord Ierse dorpje Milford een blijvende herinnering ter ere van William McCrum, de uitvinder van de strafschop, wordt geplaatst. In 1891 werd op basis van een idee van McCrum de eerste penalty uit de voetbalgeschiedenis genomen. In het Noord-Ierse dorp Milford in het graafschap County Armagh wordt een monument ter ere van de uitvinder van de strafschop geplaatst. Om dit mogelijk te maken werd de bouw van nieuwe huizen zelfs enkele jaren vertraagd.

In William Street in Milford zou enkele jaren geleden worden begonnen met een woningbouwproject. De gemeente had er prioriteit aan gegeven totdat de lokale historicus Joe McManus in actie kwam. Het was namelijk precies die plek waar McCrum een dikke eeuw geleden de strafschop uitvond. Na zo’n drie jaar ageren door McManus werd er een compromis gevonden met de verantwoordelijke projectontwikkelaar. Besloten werd om de sportgeschiedenis te integreren in het architectonische plan. Dat gebeurt met een herdenkingsteken en een bronzen hoofd. Ook komen op deze plek informatiepanelen over McCrum en de geschiedenis van de strafschop. McManus hierover tegenover de BBC: “Hopelijk wordt dit voor Milford een grote toeristische attractie.”

Er wordt nu ook al gesproken over een museum over McCrum en de strafschop. Strafschop.nl zal op onderzoek en bedevaart naar Milford gaan, mede om zorg te dragen voor gedegen opname in de collectie van dit inmiddels ook Nederlandse stukje cultureel erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *