Voorbeschouwing Hongarije – Nederland

Als voetballand hebben Hongarije en Nederland vele gelijkenissen. Klein qua inwoneraantal, groot qua historie. Beide landen hebben een gouden generatie gekend, de Hongaren in de jaren vijftig onder leiding van de Galopperende Majoor Ferenc Puskas en andere toppers als Koscis en Hidegkuti, Oranje in de jaren zeventig met spelers als Cruyff en zijn adjudanten Neeskens en Van Hanegem.Waar de Hongaren echter vooral zijn blijven hangen in nostalgie en sinds de jaren tachtig op voetbalgebied werkelijk niets noemenswaardig meer hebben gepresteerd, heeft Oranje zich meermaals nieuw uitgevonden. In de jaren tachtig waren daar plots de Surinaamse spelers met Gullit als vaandeldrager, nu is het een multi-culti-team met achtergronden vanuit heel de wereld. Een team dat veel succes heeft, want waar de Hongaren steeds verder zijn afgegleden, staat Nederland als nummer twee van de wereld nog steeds fier bovenaan de FIFA-ranking.

Wie alleen af zou gaan op de statistieken kan niet anders dan geld zetten op het Nederlands elftal. Sinds 1984 hebben de Magyaren niet meer van Oranje gewonnen. Dat was toentertijd een team met spelers als Detari en Esterhazy, grote spelers die enigszins deden herinneren aan de gouden generatie. Het huidige team teert daarentegen toch vooral op bevliegingen van Balazs Dzsudzsak. De rest van het team bestaat toch vooral uit subtoppers die in heel Europa spelen, net onder de top. Zoals de goede verdediger Juhasz van Anderlecht.

De laatste jaren heeft Hongarije de stijgende lijn echter weer weten te vinden al zijn de statistieken van de laatste wedstrijden tegen Oranje dramatisch met een 6-1 en 7-1 nederlaag. Dat waren echter oefenwedstrijden en wie de Hongaarse mentaliteit een beetje kent, en ik durf met een flinke portie Magyaren-bloed daar toch wel een mening over te hebben, dan kan het vanavond twee kanten opgaan.

Spelen de Hongaren goed, zit het mee en komen ze op voorsprong, dan spelen ze de pannen van het dank en krijgt Oranje een zware avond te verduren. Scoort Oranje echter vroeg in de wedstrijd dan kan het weleens heel snel afgelopen zijn met de Hongaarse ambities. Himmelhoch jauchzend oder zum Tode Betruebt: het is weliswaar geen Hongaars gezegde, maar wel degelijk erg op toepassing op de spelers van de Magyaren.

Ik verwacht vanavond een gelijkspel (1-1), dinsdag in de return verwacht ik winst voor Oranje (3-1).

1 thought on “Voorbeschouwing Hongarije – Nederland”

De Strafschop: Voorbeschouwing Hongarije – Nederland » eXcelleRes 8 jaar ago

[…] Oranje in de jaren zeventig met spelers als Cruyff en zijn adjudanten Neeskens en Van Hanegem[…]) ManagementSite Netwerk Deel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *