Van Basten technisch directeur op basis van golf

In de wandelgangen circuleert het gerucht dat Marco van Basten de nieuwe technisch directeur van Ajax gaat worden. Na de nogal pijlijke afwijzing van Cruijff-lieveling La Ling, die erg onhandig aan de kant werd gezet door de nieuwe Raad van Commissarissen, lijkt een nieuwe soap in de maak. Want Van Basten mag dan als trainer niet echt hoge ogen hebben gegooid, als inkoper van spelers was hij waarschijnlijk ook niet zo getalenteerd.

Toenmalig financieel directeur Jeroen Slop hekelde later in het openbaar de kwaliteit van de toenmalige aankopen, die Ajax toentertijd liefst € 35 miljoen kostten. “Oleguer, Dario Cvitanich, Evander Sno, Rob Wielaert, Miralem Sulejmani, Ismail Aissati. Zeg mij maar wat een goede aankoop was”, hekelde Slop ooit in De Telegraaf. Het puinruimen duurt tot op de dag van vandaag. Sulejmani presteert inmiddels naar behoren, maar zou nooit 17 miljoen hebben mogen kosten, waarbij inmiddels een drietal jaarsalarissen van waarschijnlijk rond de € 2 miljoen mogen worden opgeteld. Dan mag je er af en toe ook wel eentje inschoppen. En we vergeten waarschijnlijk ook nog spelers die helemaal uit beeld zijn verdwenen, zoals Darko Bodul. Kent u hem nog?

Nog pikanter wordt het verhaal als we ons herinneren dat de relatie tussen Van Basten als trainer en Edgar Davids, huidig RvC-lid van Ajax en dus mogelijk toekomstig toezichthouder van Van Basten. Nadat Van Basten Davids passeerde voor het WK van 2006 schreef Davids een open brief aan Voetbal International. “Ik vind dat Van Basten een grens van goed fatsoen en respect heeft overschreden. Met zijn uitlatingen toont hij een groot gebrek aan persoonlijke klasse. Vooral omdat dit niet een incident lijkt te zijn. In het verleden heeft hij zich ook over andere voetballers met een succesvolle internationale carrière laatdunkend uitgelaten. Een bondscoach behoort zoiets niet te doen. Hoewel ik nogal wat redenen had om de keuzes van Van Basten te bekritiseren, vond ik het niet netjes om dat publiekelijk te doen. Nu echter de bondscoach het nodig acht om zijn soms vreemde keuzes ten koste van mij te moeten rechtvaardigen, word ik helaas gedwongen te reageren. Ik heb overigens bewust even gewacht met een reactie in de hoop alsnog een verklarend telefoontje van Van Basten te mogen ontvangen. Ik heb niets vernomen”.

Ach, Ajax had ook in de periode voorafgaand aan Van Basten een waarlijk uniek slechte hand in zijn aankoopbeleid. Wat te denken van spelers als Kennedy, Delorge, Colin, Luque, Roger en Urzaiz. Vooral aan de laatste denk ik met plezier terug. Hij werd namelijk aangekondigd als een spits waarvan alle verdedigers al bang waren als hij het veld opkwam, zo’n vervaarlijk uiterlijk had deze speler. Na drie wedstrijden en nul doelpunten vertrok hij roemloos uit Amsterdam. Per wedstrijd zal hij een van de best betaalde spelers van Ajax ooit zijn geweest.

Het is te hopen dat Ajax er verstandig aan doet Van Basten aan te stellen als technisch directeur. Een dergelijk belangrijke directeur aanstellen omdat hij zo fijn kan golfen met Johan Cruijff en dan de visie deelt met de grootmeester, lijkt gezien de geschiedenis niet afdoende om de juiste keuze te maken. Van het aanvallende voetbal dat wordt gepropageerd, was tijdens Van Bastens bewind bij Ajax, maar zeker ook bij Oranje, heel weinig te merken. Twee prachtige counter wedstrijden tijdens Euro 2008 daargelaten. Zijn aankopen waren desastreus. Alleen aan Sulejmani kan nog iets van de vele tientallen miljoenen investering, ik denk zo’n 5-6 miljoen, worden terugverdiend. Zou zijn sabbatical goed uitpakken, zou hij geleerd hebben van zijn fouten?

In de voetballerij gelden totaal andere wetten dan in de normale, zakelijke, wereld. Successen uit het verleden worden meegenomen in contract-besprekingen; missers worden snel vergeten. Hoop doet leven. Vooruit zei de geit. Grote namen moeten we hebben! Het is een ongeloofwaardig circus geworden. Het is voor Ajax te hopen, dat Van Basten het ongelijk van zijn criticasters weet te bewijzen. Anders zou deze aanstelling weleens het einde van de ijzeren greep van Cruijff op de trots van Amsterdam kunnen gaan betekenen.

2 thoughts on “Van Basten technisch directeur op basis van golf”

Niels van der Stappen 12 jaar ago

Van Basten was geen spelverdeler, hij gaf geen leiding in het veld, hij was geen teamspeler. Hij kon één ding goed en dan ook wel heel goed, nl. de laatste actie maken tot een doelpunt.
Als verantwoordelijke naast het veld heeft hij meer fout gedaan dan goed.
Nu ben ik geen Ajax-fan (ze dachten sinds het voorjaar alweer Europese top te zijn, wat een zelf-overschatting), maar om dan maar te hopen, dat ze weer met Van Basten in zee gaan, dat gaat mij toch te ver!

Gyuri Vergouw 12 jaar ago

In de Voetbal International van 5 oktober, 1 dag dus na de plaatsing van bovenstaand artikel, gaat Taco van den Velde ook uitgebreid in op de keuze voor Van Basten als technisch directeur. De teneur is identiek, van den Velde voegt echter nog even de juiste bedragen toe: Oleguer 4,5 miljoen (waarvan 1,6 miljoen tekengeld!), Cvitanich 7,4 milj., Sno 2,6 milj., Wielaert 3,5 milj., Aissati 2,75 milj., Sulejmani 18 milj. In totaal komen de transfers in deze periode uit op bijna 39 miljoen (er waren nog wat kleinere transfers, denk ik). Voeg daaraan toe de salarissen van de genoemde spelers, gemiddeld zal dat toch snel 1,5 miljoen zijn/jaar, maal contracten van 4 jaar en er komt nog zo’n 36 milj. bij. Kortom, totale kosten ongeveer 75 miljoen. Meer dan 7 miljoen zie ik hier niet van terugkomen, dus de geldvernietiging bedraagt 68 milj. Hiertegenover staan nauwelijks tot geen prestaties door de genoemde spelers tegenover. Direct aanstellen zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *