De laatste minuut: scoren de Duitsers vaker? (1)

‘Van Duitsers heb je pas gewonnen als je in de bus naar huis zit’
Youp van ’t Hek

Scoren Duitsers daadwerkelijk vaker in de laatste minuut? Vaker dan bijvoorbeeld het Nederlands elftal? Het is in ieder geval een vaste overtuiging van veel voetballiefhebbers, niet alleen in Nederland. Ook in andere landen heerst de overtuiging dat je van de ‘Mannschaft’ pas hebt gewonnen als het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

Bijna iedere voetbalkenner, en dat zijn er wereldwijd heel erg veel, kan daarbij spreken als ‘ervaringsdeskundige’, want veel landen of clubteams lijken ooit van een Duits elftal verloren te hebben in de laatste seconden van de wedstrijd. Iets dat altijd meer pijn doet en langer in het geheugen blijft dan welke andere nederlaag dan ook. Of zoals Maurizio Gaudino, voormalig speler bij VfB Stuttgart en Eintracht Frankfurt het zegt: ‘De tegenstander aan het succes laten ruiken en dan toeslaan, dan doet het tweemaal zoveel pijn.’ Voor Duitsers zelf is het overigens helemaal geen uitgemaakte zaak dat zij vaker in de laatste minuten scoren en altijd veel geluk lijken te hebben. Begin een gesprek over doelpunten in de laatste minuut van een wedstrijd en zij beginnen over…inderdaad, het verlies van Bayern München in de finale van de Champions League tegen Manchester United in 1999. Het geheugen onthoudt blijkbaar alleen de wedstrijd die het kortst geleden gespeeld is! In de laatste minuut van deze finale scoren de Britten tweemaal en verslaan zo na een 1-0 achterstand alsnog de mannen uit Bavaria. De wereld haalt opgelucht adem; het ‘geluk’ is voor een keer niet met de Duitsers. Voor de Duitsers zelf daarentegen is dit weer eens het bewijs dat de wereld tegen hen is. Of zoals de titel van een boek over Duitsland luidt: ‘De Duitsers zijn altijd de anderen’. En natuurlijk, sinds een maandje vergeet Europa ook niet het onterechte maar niet minder smadelijke verlies van Bayern München tegen Chelsea. Het was niet in de laatste minuut, maar wel heel kort voor het einde!

Ondanks dit alles: het scorend vermogen van de Duitsers in de laatste minuut heeft mythische vormen aangenomen. Maar is de mythe gestoeld op feiten? Dat is de basis geweest van mijn boek 'De laatste minuut, de zeven mythen van het Duitse voetbal' uit 2006. De komende dagen meer uit deze uitgave, die meer informatie zal geven over de stelling: 'scoort het Duitse team vaker in de laatste minuut dan Oranje'?