Analyse Groep B: Oostenrijk, Duitsland, Kroatie en Polen

Thuisland Oostenrijk mag het in groep B opnemen tegen titelfavoriet Duitsland, Kroatie en het Polen van Leo Beenhakker. De Oostenrijkers, tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een toonaangevend voetballand, zijn inmiddels afgegleden naar de obscuriteit van de ongeveer honderdste plaats op de FIFA-voetbalranking. Ook de Polen behoren niet tot de kanshebbers, maar met Don Leo aan het stuur weet je het maar nooit. Tijdens het WK van 2006 verweerden zelfs de spelers van Trinidad en Tobago zich onder zijn leiding uitstekend en bleken moeilijk te verslaan te zijn. Kroatie zal zonder twijfel de tweede ronde halen, tenzij het tij even tegenzit. Dan kunnen de voetbaltovenaaars plost alle geloof verliezen en wedstrijden laten ‘lopen’. Kortom, de veruit zwakste groep van het toernooi. Over het lootgeluk van de Duisters heb ik meer geschreven in mijn boek ‘De laatst minuut’, hieruit zal ik een apart artikel distilleren dat ook op deze site wordt geplaatst.

Nee, over geluk hebben de Duitsers weer niet te klagen. Was de loting hen opmerkelijk welgezind bij de WK’s in 2002 en 2006, ook het EK van 2008 biedt hen in de eerste ronde het opwarmertje dat juist Duitsers zo goed ligt. In vorm komen in de voorronde om dan toe te slaan in de tweede fase van het toernooi. Kortom, Duitsland is titelfavoriet nummer 1, mede dankzij de goede loting. Toch zijn er flink wat kanttekeningen te plaatsen bij de kansen. Zo bieden wedstrijden tijdens de afgelopen WK’s tegen zwakkke landen als Saudie-Arabie, Costa-Rica, Zuid-Korea (uitgeput in de wedstrijd tegen de Duitsers) en de V.S. (onterecht gewonnen) natuurlijk geen graadmeter. In de tweede ronde volgt direct een wedstrijd tegen of Portugal of Tsjechie, en dat kan best eens een te zware opgave blijken voor de vooral in het centrum van de verdediging wat statische Duitsers. Zeker tweede ronde dus, waarschijnlijk eruit in halve finale.

De Oostenrijkers daarentegen hebben weinig te zoeken op het EK en doen slechts mee omdat ze het evenement mogen mede-organiseren. Een verrassing is niet ondenkbeeldig, maar meer dan een onverwacht gelijkspel of winst tegen de Polen zit er niet in. Zullen eervol ten onder gaan, maar worden maximaal derde in de groep.

De Kroaten zullen ook voor de Duitsers een ‘schwerer Brocken’ worden, mag moeten wel hun ster Eduardo missen. Kortom, de Kroaten zullen in de spits de nodige slagkracht missen. Luka Modric op het middenveld kan een van de smaakmakers van het toernooi worden. De Kroaten worden tweede in groep B, maar vliegen er in de kwartfinale uit.

De Polen onder leiding van Leo Beenhakker zullen goed tevoorschijn komen tijdens het EK, maar toch de kwaliteit missen om de Duisters of Kroaten angst aan te jagen. Zijn wel de underdog en varen daar normaliter wel bij. De sterkste man van het team is zonder enige twijffel de slimme Beenhakker. Dat de ster van het team Ebi Smolarek is, geeft te denken, want de voormalig speler van Feyenoord brak in de Nederlandse competitie nooit door. Als het geluk met de Polen is, maar dat is het in de hele wereldgeschiedenis zelden geweest, halen ze de kwartfinales. Maar ik verwacht niet meer dan een derde plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *