Engeland – Oranje 2-3: analyse

Op weg naar het EK 2012 in de Oekraïne en Polen maakte Oranje een tussenstop in Engeland. Op het heilige gras van Wembley versloeg Oranje een armetierig Engeland, dat nogal wat basisspelers mistte. Dat deed niets af aan de 2-3 overwinning, die verdiend maar uiteindelijk toch nog gelukkig tot stand kwam. Na 1977 en Jantje Peters liet Oranje weer eens zien veel verder te zijn dan de Engelsen, die de slag naar de Europese top nog steeds niet gemaakt lijken te hebben. Er waren nog veel andere inzichten gisteravond, over Huntelaar, Van Persie, Van Bommel en enkele afwezigen. Een korte evaluatie.

In telegramstijl de belangrijkste inzichten. Van Bommel is niet meer weg te denken uit het Nederlandse middenveld, waar hij op basis van spelinzicht zich onmisbaar heeft gemaakt en waar hij nu ook ‘netjes’ speelt. Huntelaar liet in 15 minuten meer zien dan Van Persie in een hele helft (en de laatste 10 interlands bij elkaar opgeteld) Een andere positie voor Van Persie is echt noodzakelijk, want in de spits gedijt hij bij Oranje niet. Dat is geen nieuw inzicht (WK 2010). Ook in mijn analyse voor dit WK gaf ik aan dat Van Persie moet accepteren op een andere positie te moeten spelen.

Onmisbaar in Oranje zijn nu: Robben, Snijder, Stekelenburg (een betere keeper dan menigeen denkt; wereld-redding bij 0-0 op schot Sturridge!), Mathijsen en Heitinga. De laatste twee overigens alleen omdat er gewoonweg geen betere spelers in Nederland te vinden zijn. Pieters is op de weg terug en mistte duidelijk speelritme en snelheid van handelen, maar is belangrijke verbetering van de defensie als hij top is. Door het ijs zakt per definitie Ron Vlaar, te licht voor het echt grote werk, hetgeen ook van Boulahrouz gezegd kan worden.  Nigel de Jong voegt voetballend niets toe, ik zie liever Strootman of zelfs van der Vaart op zijn positie, al moeten die zich dan wel in verdedigend opzicht meer dan ooit doen gelden. Kuyt is duidelijk over zijn hoogtepunt heen maar een vervanger dient zich niet aan. Afvallers lijken nu te zijn, soms doordat ze niet spelen en soms doordat ze te licht zijn: Elia, Braafheid, Anita.

De huidige generatie komt in de laatste fase van haar levensvatbaarheid. Voor Mathijsen, Kuijt, Van Bommel, Boulahrouz is het EK 2012 waarschijnlijk de laatste halte. Er is weinig verversing te vinden in Nederland op deze posities. Jammer dus dat wij John en Narsingh niet aan het werk hebben gezien. Verjonging lijkt noodzakelijk, het is te hopen dan spelers als Affelay, Luuk de Jong (te licht?), De Vrij (waarom niet hem op rechts posteren?) en Clasie snel doorbreken en Douglas de plek centraal in het midden kan overnemen.

Opmerkelijk ook weer hoe makkelijk de 0-2 voorsprong werd weggegeven, terwijl een knock out 0-3 meer op zijn plaats leek. Een echt goed Nederland ha gehakt gemaakt van Engeland. Typisch Nederlands om de 0-2 uit handen te geven?

Oranje is niet zo goed als we denken, maar zeker ook niet zo slecht. Er is echter wel veel werk aan de winkel. Robben is er klaar voor en heeft laten zien van wereldklasse te zijn. Als Snijder en Van Persie zich hierbij kunnen aansluiten, maakt Oranje wel degelijk kans de groepsfase door te komen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *