FC Twente en de mental coaching

Zal FC Twente het kampioenschap eindelijk binnenhalen? Hoe de uitkomst ook zal zijn, zeker is dat de club uit Enschede een ongekend succesvol jaar kent onder trainer Steve McCLaren. De voormalig bondscoach van Engeland, die aldaar tot de grond toe werd afgebrand, heeft zich in het Oosten van Nederland op fantastische wijze gerevancheerd. Een van de onderdelen van zijn succesformule is het gebruik maken van een mental coach, iets wat in het vaderlands voetbal vergeleken kan worden met vloeken in de kerk. ‘Wij zijn toch niet gek’, luidt nog steeds het veelgehoorde commentaar van veel spelers en trainers. Ook bondscoach Van Marwijk heeft niet veel op met mental coaches. Dat geeft te denken!In de Voetbal International van 7 april wordt uitgebreid stilgestaan bij de belangrijke inbreng van de mental coach van McCLaren, een zekere Bill Beswick. Een voormalig coach van het Engelse nationale basketballteam. Iemand die schatplichtig is aan Amerikaanse coaches als Pat Riley en Phil Jackson, mannen die al tientallen jaren voor Europa leerden omgaan met miljonairs in de kleedkamer en hen wisten te motiveren.

McClaren in de VI over het werk van Beswick: ‘Er zijn verschillende manieren om spelers te motiveren. De ene keer laat je een film zien met veel gecreëerde kansen en goals, of een met een aaneenschakeling aan pittige tackles. De andere keer laat je iemand als Bill een praatje houden. Hij brengt dezelfde boodschap als ik, alleen is het goed dat de spelers die een keer uit een andere mond en op een andere toon horen. Bill kan haarfijn uitleggen wat je allemaal moet doen en laten om een topsporter te zijn. Het gaat niet alleen om talent, belangrijk in topsport zijn vooral professionaliteit, houding, teamgedrag en werkethiek. Eigenlijk is talent slechts een bonus.’

Eindelijk iemand die topsport serieus neemt dacht, ik toen ik deze regels las. En wat een verschil met de wijze waarop in Nederland wordt omgegaan met mental coaches in het voetbal. Buiten het voetbal lacht men zich hier overigens een kriek om. Vraag volleyballers, hockeyers, golfers, tennissers  of andere topsporters en ze zullen allemaal bevestigen dat een topteam een mental coach nodig heeft. In mijn ogen is zelfs alleen de aanwezigheid van een dergelijke coach belangrijk. Het geeft de spelers de rust die nodig is om te presteren. Als er iets is, kan er een beroep op de mental coach worden gedaan.

Van Marwijk is zo ver nog niet. Volgens eigen zeggen is hij nog nooit iemand tegen gekomen die deze functie goed zou kunnen vervullen. Alweer een reden om te vrezen voor de kansen van het Nederlands elftal.  Zoals ik ook in mijn onlangs verschenen boek ‘Oranje wereldkampioen’ heb aangegeven.

2 thoughts on “FC Twente en de mental coaching”

Gyuri Vergouw 13 jaar ago

Vandaag zijn de opnamen geweest voor het televisietweeluik ‘Over de heg;’/Blick über den Zaun’ ,een tweeluik dat onderdeel is van een serie van vijf maal een half uur televisie over de relatie Nederlanders – Duitsers en een co-productie is met de Dutise radiozender Antenne Niederrhein. TV Gelderland zendt de serie uit van 1 tot en met 5 mei a.s. in het kader van de 65ste herdenking en bevrijding, dit jaar. In ‘Over de Heg’ gaat het vooral om de huidige relatie tussen Nederlanders en Duitsers, alhoewel de oorlog nog wel een kleine rol speelt.
Ik ben gevraagd om over het Duitse  en nederlandse voetbal mijn licht te laten schijnen, mede naar aanleiding van mijn boeken ‘De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal’ en ‘Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen’. De onderstaande mythes bespreek ik kort in het programma:
1) Duitsers scoren altijd in de laatste minuut;
2) Het Duitse elftal heeft steeds geluk met de loting;
3) Bij het Duitse team heerst eenheid;
4) Duitse voetballers kenmerken zich door vechtlust, inzet, orde en structuur, waardoor zij geen (voetbal)humor bezitten; 5) Voor Duitse spelers is voetbal een beroep, voor Nederlandse een spel;
6) De pers in Duitsland zorgt stelselmatig voor een underdogpositie van het eigen elftal;
7) De Mannschaft neemt strafschoppen beter dan Oranje.

Een en ander is opgenomen voor een zgn. green screen, waardoor er beelden van wedstrijden achter mij zullen worden geprojecteerd.

Tweets die vermelden FC Twente en de mental coaching — Topsy.com 13 jaar ago

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ewout Kalkman. Ewout Kalkman heeft gezegd: FC Twente en de mental coaching: http://cli.gs/rU91pQ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *