Strafschop Roemenie: Mutu mist

Roemenie krijgt een unieke kans om Italie naar huis te sturen doordat het laat in de wedstrijd een strafschop krijgt. Adrian Mutu laat deze buitenkans liggen, door ongecontroleerd en dwars door het midden in te schieten. Buffon redt met enig geluk, maar wat een onrustig genomen penalty. Al voor de aanloop is te zien dat Mutu te nerveus, te ongecontroleerd en te snel wil schieten. Geen verrassing dus dat de Roemeen mist. Wat was er allemaal mis met Mutu.Zonder Mutu was Roemenie nooit zo ver gekomen dat het nog een beslissende penalty mocht nemen in de wedstrijd tegen de Italianen. Een verdedigingsfout van Zambrotta strafst de speler genadeloos en schitterend af. maar een doelpunt uit een spelmoment is wat anders dan een strafschop scoren, en dat liet Mutuver in de tweede helft zien.

De speler, die de laatste jaren heel wat over zichzelf heeft afgeroepen door drugsgebruik, schorsingen en hieruit voortvloeiende contractbreuk, is niet het toonbeeld van stabiliteit. Weliswaar zeer begaafd, maar dat is grotendeels intuitief ontstaan. een penalty vereist andere kwaliteiten. Zo namen Cruijff, Beckenbauer, Gullit, Keizer e.a. uit het verleden ook niet graag strafschoppen.

Bij Mutu was dan ook zichtbaar dat de coach de verkeerde speler had geselecteerd voor de penalty’s. Daar waar een meer down to earth type als Chivu niet had misstaan, werd gekozen voor Mutu.

Deze zag er voor de aanloop onrustig uit, lette meer op de scheidsrechter dan op het doen, liet zich hierdoor ook afleiden en schoot vrijwel dwars door het midden. Een blunder en niet goed voorbereid. Vergelijkbaar met een ‘Seedorfje’. Spelers moeten beseffen dat de taak die voor hen ligt, een penalrty scoren, weliswaar simpel lijkt, maar dat niet is.  Alleen als de taak rustig en goed wordt voorbereid, is de scoringskans 90% of hoger (Duits model). Als maar wat wordt bedacht als men achter de bal staat (oud-Nederlands model), daalt de scoringskans naar 50%.

Kortom, Mutu was niet de juiste man voor de juiste taak op het juiste moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *