Boekrecensie: Het grote juichen

het grote juichen.jpgEnige tijd geleden kreeg ik het verzoek een foto van een luchtgitarist te leveren voor een nieuw te verschijnen boek over het juichen van sporters. Toentertijd kreeg ik geen beeld voor ogen hoe een dergelijk boek er uit zou moeten zien, maar ik gaf de auteurs het voordeel van de twijfel. Had ik tenslotte niet zelf vergelijkbare reacties gekregen (kan je daar een boek over schrijven?) toen ik mijn eigen boeken schreef (over strafschoppen of luchtgitaar bijvoorbeeld). Het boek ‘Het grote juichen’ is net verschenen en het moet gezegd: de auteurs Grotenhuis en Duyff zijn er in geslaagd een mooi uitgevoerd en onderhoudend boek over het onderwerp te schrijven.

In ‘Het  grote juichen, de geschiedenis van het triomfvertoon in het voetbal’ zetten Henk Jan Grotenhuis en Tim Duyff de meest uiteenlopende vormen van juichvertoon op een rijtje. De beschrijving van het juichen laat zich lezen als een culturele analyse van de tijd waarin wij leven: de ‘Ik’-fase versus de ‘Wij’-fase. In dat opzicht gaan beide auteurs verder waar auteur Desmond Morris (‘Spel om de bal’) zo’n 25 jaar geleden is gestopt.

 

Het boek laat zien hoe het juichen van spelers zich de laatste tientallen jaren heeft geëvolueerd van ‘ik sta als een paal met een hand om hoog en de rest komt naar mij toe-houding’ tot de meest absurde vormen van juichgedrag. Gedrag dat vaak de ergernis van kijkers kan opwekken, zoals de duimpjes van Kezman, de arrogantie van Ibrahimovic (zie cover), toneelstukjes zoals het babywiegen (Babeto/Romario) of de poetspose (doelpuntenmaker laat in toneelstukje andere speler virtueel de schoenen poetsen). In de ruim 200 rijk geïllustreerde pagina’s (het fotomateriaal is top!) komen tientallen van dergelijke juichvormen en de achtergronden hiervan aan bod.

 

Vraag blijft wie dit boek moet lezen. Is het meer dan een koffietafelboek met mooie foto’s? Zeker. De auteurs zijn er in geslaagd het juichgedrag te duiden en een compleet beeld te geven van de vele juichvertoningen die wereldwijd te zien zijn. Het is interessant opgezet en juist het feit dat het over ‘niets’ gaat, maakt het boek interessant. Het gaat niet over tactiek, doelpunten of spelers, maar over het gedrag van spelers (en medespelers) en hun ontladingen nadat zij het ultieme doel in het voetbal hebben bereikt: zij hebben een doelpunt gescoord. Het juichgedrag is daarbij een mooie afspiegeling van de ontwikkelingen in de maatschappij.

 

Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Het boek is dan wel goed gestructureerd en geschreven, af en toe is het taalgebruik wat archaïsch. Dat maakt het boek soms wat afstandelijk, terwijl het juichen juist zo’n ‘warm’ onderwerp is. Het zal wellicht veroorzaakt zijn doordat een van de auteurs ooit een briefwisseling van Simon Vestdijk heeft gepubliceerd. Maar goed, een kniesoor die er op let. Kortom, een aanrader.

 

Het grote juichen

De geschiedenis van het triomfvertoon in het voetbal

Door: Henk-Jan Grotenhuis en Tim Duyff

Uitgeverij Het Sporthuis

ISBN 978 90 295 6456 4

Prijs: € 24,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *