Ajax strafschop mis – Slavia strafschop raak: 0 – 1

Droevig nieuws, Ajax lijdt een ontluisterende thuisnederlaag tegen Slavia Praag. Nu hebben de Amsterdammers in het verleden vaker moeilijkheden gehad met Tsjechische teams. Wat dacht u bijvoorbeeld van de uitschakeling na strafschoppen tegen Bohemians Praag in 1984? Natuurlijk mist een Ajacied een strafschop, dit keer Klaas Jan Huntelaar. ‘Ik raakte de bal niet goed’, was zijn ontluisterende reactie. Een stilliggende bal niet goed raken? Heeft Huntelaar wel eens gehoord van het woord ‘oefenen’? En de Tsjechen, ja dat zijn niet voor niets de beste strafschop nemers van de wereld. Zelfs nog beter dan de Duitsers!

dat Ajax een slechte reputatie heeft als het op strafschoppen aankomt, weet iedere vast lezer van deze site natuurlijk al lang. In het verleden werden strafschop series tegen Juventus (2 * inclusief finale CL 1996), Levski Spartak Sofia (1975), en Bohemians Praag verloren. Alleen voor de wereldbeker werd van Gremio na strafschoppen gewonnen. Kortom, een negatieve balans met uitschakeling tot gevolg. De strafschop van Klaas-Jan Huntelaar tegen Slavia Praag, toch echt geen hoogvlieger in het internationale voetbal, was een nieuw dieptepunt. Wat ging er fout?

Opmerkelijk was de enorm schuine aanloop van Huntelaar. Een schuine aanloop is vaak een teken van technische beperktheid van spelers, omdat een rechte aanloop (zie maar vroeger bij Zidane) veel moeilijker is. Het plaatsen van een bal uit een kromme aanloop is veel makkelijker, tenslotte. Waarom Huntelaar voor deze aanloop koos, is een mysterie. De enige reden die ik kan bedenken is dat hij meent dat de aanloop maatgevend is voor de richting van de bal. Zoals iedereen weet, is de voorspelbaarheid van het schot nog meer afhankelijk van de lichaamstaal van de speler en de stand van het standbeen. Alles wees erop dat Huntelaar de keeper op het verkeerde been wilde zetten. maar wel op een erg kinderachtige en onprofessionele manier dan.

Het schot dat volgde was dramatisch. Door de schuine aanloop ontbrak het schot in de andere hoek dan waar de aanloop op leek te duiden alle kracht en richting. Zelfs een keeper van de F’jes had deze bal nog gestopt. Reactie van Huntelaar? ‘Ik raakte de bal verkeerd’. tja, met zo’n opmerking ben je bij strafschop.nl dus helemaal bij het verkeerde adres. Een topspeler en spits van Ajax die een stilliggende bal niet goed kan raken? Schaam je!

Nee, dan de Tsjechen. Rustig genomen strafschop. Geen fratsen en dus een doelpunt. Ajax 0- Slavia 1. Tjonge jonge, hoe lang mag dit soort amateurisme in Nederland blijven doorgaan.

1 thought on “Ajax strafschop mis – Slavia strafschop raak: 0 – 1”

loko 12 jaar ago

echt heel erg leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *