Ajax verliest na strafschoppen, what’s new

Ik heb het keer op keer herhaald. Ik heb continu gezegd wat ze wel en wat ze niet moesten doen. Ik heb ze boekjes toegestuurd en nooit wat terug gehoord, behalve als ze op tv knorrig herhalen dat ze het zelf allemaal zo goed weten. Ik heb grote en invloedrijke fans boekjes gegeven en ze verteld hoe het zat bij Ajax. Maar ja, Ajax en de strafschop, dat wordt dus nooit wat. Want ze willen niet luisteren en wie niet luisteren wil, die moet….hetzelfde geldt overigens voor de KNVB.

Weet u wat namelijk zo leuk is? Ik mag dan in Nederland de bijnaam Professor Penalty dragen, in Duitsland is in 2010 een zekere Doktor Elfmeter opgestaan, een onderzoeker met wie ik in contact heb gestaan en wiens werk ik ken. Prachtig promotieonderzoek! Zijn onderzoek uit 2012 naar strafschoppen en stress et cetera gaat technisch verder dan mijn boek van 12 jaar eerder, dat mag ook wel natuurlijk voor een proefschrift en gezien de tijdsspanne, maar de conclusies zijn niet veel anders. Er valt op te trainen en dat doe je zo. Maar goed, Dr. Elfmeter wordt in Duitsland op handen gedragen en wint zelfs van de DFB (Deutsche Fussball Bund) de 1e wetenschappelijke prijs in 2012 en ontvangt 30.000 Euro! En dat in een land dat wereldwijd bekend staat als beste strafschopnatie. En ik en de KNVB? Ik heb zo’n beetje alle bondscoaches sinds 2000 mijn boek (gratis natuurlijk) gestuurd, en de laatste jaren zelfs directieleden. Altijd met een briefje. Ik heb nooit 1 (een) reactie gekregen. Ze zullen het er wel moeilijk mee hebben, waarom weet ik niet, erg Koninklijk vind ik het niet. Maar ach, we weten in ieder geval waardoor we uitgeschakeld zullen worden tijdens het WK in 2014, want bondscoach Van Gaal vindt alles trainbaar, behalve de strafschop. En ik bevind mij met twee overige criticasters van de KNVB die er nooit binnenkwamen, een zekere JC en Wiel Coerver, wel in excellent gezelschap!;-)

Kortom, het verlies van Ajax vanavond was sneu, maar niet onverdiend. Coach De Boer behoort denk ik ook tot de school die niet op de juiste wijze traint op strafschoppen. Hij heeft er zelf namelijk ook weleens gemist en toen gezegd dat er niet op te trainen valt, en daar kan je dan moeilijk op terugkomen. Ajax, het is onmogelijk altijd met strafschoppen te verliezen en het kost jullie keer op keer miljoenen. Het is Ajax onwaardig om daar zo mee om te gaan. want de eerste misser was op zijn minst amateuristisch…en die tweede….ook.  Die leek een beetje op die van Jaap Stam uit 2000 tegen Italië. En wie is inmiddels aan de trainingsstaf van Ajax voor de verdedigers toegevoegd? Jaap Stam, die mij ooit letterlijk toevoegde ‘niet in dezelfde show te zijn verschenen als hij had geweten dat ik er ook in zat!’ Het zit diep, maar ja, kritiek en voetballers…..

Ik blijf doorgaan, heb inmiddels zeven of acht bondscoaches overleefd en blijf verbijsterd over zo weinig zelfreflectie. Interessante materie voor een proefschrift!

 

3 thoughts on “Ajax verliest na strafschoppen, what’s new”

Benjamin 9 jaar ago

“Die Definition von Wahnsinn ist, immer wieder das Gleiche zu tun und andere Ergebnisse zu erwarten.”
Uw aanpak van o.a. het sturen van gratis boekjes over penalties nemen werkt blijkbaar niet.
 
Als u verwacht dat een gratis boekje bij de honderdste bondscoach wel resultaat boekt, dan bent u even hardleers als de Nederlandse penalty nemers.
 
Waardevol advies gratis weggeven wekt achterdocht en wijsneuzerij wekt weerstand op. Bij het volgende exemplaar voor Hiddink alleen het eerste hoofdstuk sturen en gewoon een pro forma factuurtje aanhechten van 16 miljoen euro. Dat wekt nieuwsgierigheid.
 
 

Gyuri 9 jaar ago

Ha Benjamin,
hahahaa, geniale opmerking, al is die dan afgeleid…ik kan je verzekeren dat ik inmiddels van tactiek ben veranderd. Vol op de aanval, lees mijn boek ‘ Bondscoach!’.
hartelijke groet,
Gyuri

Benjamin 9 jaar ago

Beste Gyuri,  
Hartstikke leuk dat je de moeite hebt genomen om op mijn post te reageren.
Ik hoop van harte dat je verandering in tactiek binnen de voetbalwereld zal resulteren in het aannemen van jouw raadgevingen. Daar is zo veel mee te winnen.
De huidige bondscoach is er overigens wel in geslaagd het Nederlands Elftal in een underdog positie te manoeuvreren. Tevens lijkt hij een meester in de misleiding – speelt Oranje straks 5-3-2, 1-5-3-2, 3-5-2, 4-4-2 of toch 4-3-3? – Als hier een bewuste desinformatie campagne achter steekt en Van Gaal zijn eigen manschappen niet al te zeer verwart is het redelijk vernuftig. 
Mocht er daadwerkelijk invulling gegeven kunnen worden aan meerdere spelsystemen en betreft het niet louter papieren formaties, dan beschikt Oranje in Brazilië over tactische flexibiliteit en het oh zo belangrijke verassingselement.    
Jammer genoeg staan hier erbarmelijke spelhervattingen, het ontbreken van een gespecialiseerde pinchhitter en een archaïsche opvatting over penalty’s nemen tegenover.
Dit doet mij het ergste vermoeden met betrekking tot het mentale aspect.  
Kortom, een deel van de boodschap is reeds doorgekomen, nu vol op de aanval om de rest erin te rammen professor! 
Hartelijke groet,
Benjamin
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *