Bekerfinale Ajax -AZ, strafschoppen en trainen dus!

strafschoppen.jpgWas het een droom of werkelijkheid? Edgar Davids neemt de beslissende strafschop. En scoort! En dat niet alleen, hij erkent ook ‘Ik heb er de laatste tijd op geoefend. Voor mij is dit het begin.’ Gekker moet het niet worden. Eindelijk zijn Nederlandse spelers overstag en wordt de strafschop serieus genomen. Leuk voor deze site dat mijn boek nog wordt gememoreerd in de uitzending. Mag de vlag nu uit? Schieten spelers uit de Nederlandse competitie goede strafschoppen? En wordt er goed gekeept?

Nou, zover wil De Strafschop zeker nog niet gaan. Er werd gisteren redelijk geschoten, soms zelfs hard en strak ik de hoek. De aanloop van enkele spelers was prima, recht voor de bal, minimaal 5 a 6 meter en op het laatste moment pas besluiten welke hoek je neemt. Prima. Bij anderen werd de hoek weer ‘getelefoneerd’ en was duidelijk zichtbaar waar de bal naar toe zou gaan. Maar over het geheel genomen was gisteren in ieder geval enige groei te zien in de kwaliteit van de strafschoppen. Vijf jaar geleden zou het waarschijnlijk 2-1 geworden zijn na 5 strafschoppen elk.

Maar er valt nog veel te winnen. Beide keepers kozen veel te snel voor een hoek. De ballen die goed in de hoek geschoten worden zijn over het algemeen toch onhoudbaar, zeker als ze hard worden genomen. Het zijn juist de penalties van spelers die recht door het midden of te weinig in de hoeken schieten die houdbaar zijn. Daarvan leken er toch nog wel wat genomen te worden. Bijna de helft van de strafschoppen was of niet hard in de hoek of niet hard en hoog. Dus in ieder geval zouden de keepers dichterbij hebben kunnen zitten dan nu het geval is geweest. Stekelenburg en Sinouh kozen in alle gevallen voordat de bal geschoten was voor de hoek, in de hoop op tijd te zijn. Hopeloos. Neem de strafschop van Arveladze. Stekelenburg trapt in de vrij slechte schijnbeweging van de Georgier en ligt al in de verkeerde hoek voordat Shota schiet. Als hij had gewacht, had ik het nog moeten zien. Bij een schijnbeweging zoals bij Arveladze is de keus van de keeper: altijd wachten. Altijd! De speler haalt de snelheid uit de bal, en verwacht niet dat de keeper niets doet. De bal door het midden of matig geplaatst is dan plots geen optie meer, en de zuiverheid van een bal naar de hoek is dan veelal weg. Let maar op, als de keeper blijft staan, is de kans op redding het grootst.

Afrondend, het gaat beter, maar internationaal topniveau is het zeker nog niet. Hoopvol is wel dat er op geoefend wordt, zeker als een bekende strafschop-hater als Davids het ook doet. Eindelijk!

1 thought on “Bekerfinale Ajax -AZ, strafschoppen en trainen dus!”

Bert Overbeek 14 jaar ago

Ha Gyuri, je hebt iets bereikt met je boek hoor. Laat dat gezegd zijn. Keepers in Nederland namen de strafschop altijd al serieus. De relatie Jan Reker-Van Breukelen is daarbij een mooi voorbeeld.
Maar inderdaad: je ziet dat die jonge gasten je boek hebben gelezen. En anders hun trainers wel. Nu is niet iedereen een Neeskens. Die had het van nature. Die snoeiharde strepen van hem zijn onvergetelijk voor een ieder die ze mocht meebeleven.
Donk, de penaltymisser heeft een Ajaxcomplex dus die tellen we niet mee. De rest begint het te snappen. Misschien nog een keer een boek over belangrijke strafschoppen van Nederlandse spelers sinds jouw boek. Met interviews?

Bert Overbeek
http://www.jongebazen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *