De kracht van Foppe de Haan

Foppe de Haan is zonder enige twijfel de gentleman onder de voetbaltrainers. Wat een verademing deze man te horen spreken en te zien werken in vergelijking met collega’s als Louis van Gaal en Henk ten Cate. En gelukkig heeft de man ook veel succes met Oranje onder de 21 jaar, dat momenteel in de halve finale staat van het EK en zich geplaatst heeft voor de Olympische Spelen. En bij al deze aandacht blijft De Haan de Friese nuchterheid zelve: ‘Na EK winst ga ik het gras maaien’.

Foppe de Haan is wat men wel een cultheld zou kunnen noemen. Met zijn volstrekt unieke aanpak en nuchterheid heeft de trainer een grote schare fans aan zich gebonden. Nederlandser en/of Frieser dan Foppe zijn ze niet te vinden, zeker niet in het nogal arrogante en in zichzelf voetbalwereldje. De Haan is een man van niveau in een wereld vol straatvechters. Het knappe is juist dat hij zijn niveau weet te behouden en jonge spelers van alle gezindten aan zich weet te binden.

De kracht van De Haan schuilt in het zoeken naar alternatieve wegen, naar het zoeken naar oplossingen voor zwakten in het team en bij spelers individueel. Met beperkte middelen maakte De Haan van Heerenveen een sterk team dat thuis nauwelijks te verslaan bleek en altijd via uitstekende scoutin prima spelers uit het binnen- en buitenland haalde. Wat dacht u van Van Nistelrooij, Allback, Jon Dahl Tomasson en nu weer Alves. Bij Heerenveen speelden ze zich in de kijker van internationale topteams.

De Haan maakt spelers beter dan ze op een gegeven moment zijn, omdat hij ze individueel coachte op zowel hun sterke als zwakke punten. Nu wint De Haan met een niet echt sterk team wederom het EK voor spelers onder de 21 jaar. Spelers die bij hun club zwak spelen, gaan bij dit Oranje weer met sprongen vooruit, zoals Vlaar van Feyenoord. Ook opvallend, De Haan leert spits Ryan Babel hoe hij goed leert schieten en leert hem foute technieken af. Je vraagt je af hoe ze bij Ajax momenteel met de spelers trainen, veel goeds doet het overigens niet vermoeden.

De Haan is daarnaast ook een man die altijd openstaat voor nieuwe ideeën en ze ook toepast. Neem het trainen op strafschoppen. Foppe liet spelers als Van Nistelrooij na elke training welgeteld één strafschop nemen. Die moest er dan wel in, anders volgde een kleine straf. In de wedstrijd krijg je ook maar een kans een strafschop te benutten, tenslotte. Tien jaar geleden was De Haan al overtuigd over het nut van trainen op strafschoppen, kom daar eens om bij andere Nederlandse toptrainers.

Kennis over nieuwe trainingstechnieken is bij De Haan in de juiste handen, of het nu over tactiek, techniek of conditionele aspekten gaat. De Haan heeft het Nederlandse trainerscorps laten zien waartoe hij met beperkte middelen in staat is. Zijn optreden tijdens de halve finale tegen de Engelsen, waarbij een Engelse speler zich trachtte te ontrekken aan de strafschoppenserie, gaf aan dat hij tactisch sterk in elkaar zit.

De kennis en aanpak van De Haan is een prima aanvulling op de tactische inzichten van Van Basten en Cruyff. Als deze kennis op goede wijze kan worden samengebald, haalt Oranje misschien einderlijk ook weer eens een prijs.

3 thoughts on “De kracht van Foppe de Haan”

Rudolf Tenzer 13 jaar ago

Wij hebben eigenlijk een soort Herman Wijffels nodig die deze 3 heren bij elkaar zet in een soort hok of kasteeltje (om kennis en krachten bundelen) en die het proces gaat begeleiden naar een goede prestatie op het volgende EK. Er is in Nederland voldoende voetbalkwaliteit, en voetbaltrainers, etc. Maar het ontbreekt aan een bepaalde persoonlijkheid en sturing op gezamenlijke doelstellingen, daardoor krijgen individuele ego’s teveel nadruk. Men zou zich af moeten vragen hoe Foppe dit voor elkaar heeft kunnen krijgen. Welke kwaliteiten spelen daarbij een rol en van daaruit richting het volgende EK denken en doen.

wouter van den hoogen 13 jaar ago

ik snap het artikel en begrijp de schrijver. maar het vergelijk met andere trainers gaat mank en ook het toedichten van extra kwaliteiten gaat niet op. het probleem met onze zogenaamde top voetbaltrainers is dat dit geen top trainers zijn maar top karikaturen. Dhr de haan is een goede trainer en elke goede trainer traint game like (1 strafschop ipv eindeloos schieten). de schrijfster spreekt over een zwak team, maar mijns inziens schuilt hier juist de kracht van de Haan. Hij is in staat om een sterk team te creeeren van wat zogenaamde toptrainers zwakke spelers vinden. de kracht van een team (zie de duurbetaalde toppers van bv Real Madrid presteren vaak ruim onder wat je zou verwachten. met goede spelers een goed team maken is geen vanzelfsprekendheid volgens mij. ik denk ook niet dat je zomaar kan stellen dat de Haan met de overbetaalde supersterren een topteam neer kan zetten. mogelijk dat dat ook weer andere kwaliteiten vergt en het is zeker niet vanzelfsprekend dat de Haan deze kwaliteiten heeft. Overigens vind ook ik het de moeite van het proberen wel waard, ik vind de Haan een geweldig mens en een groot trainer

chris 13 jaar ago

Eigenlijk hebben we helemaal geen Cruijf (passé) en Van Basten (prima voetballer, leuke jeugdtrainer) nodig. Waar beide heren teren op het verleden, is Foppe nooit weggeweest. Dus Van Basten lekker laten ballen met jong Oranje en Foppe met de grote jongens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *