Feyenoord, Wijnaldum en de strafschop

Na mijn kritische beschouwingen over Nederlandse strafschopnemers en -keepers vandaag een positief geluid. De penalty’s van Giorginio Wijnaldum waren prima, en ik kan heel kort aangeven waarom.

De eerste strafschop liet Wijnaldum de keeper op basis van een lichaamsduding richting schot rechts naar de verkeerde hoek duiken, want hij schoot uiteindelijk bijna dwars door het midden. Zo is te zien dat spelers de lichaamstaal ook kunnen GEBRUIKEN om keepers te misleiden.

De tweede strafschop, hetzelfde laken een pak. Dezelfde aanloop en richting van het standbeen, maar nu schiet Wijnaldum de bal daadwerkelijk WEL in de aangegeven richting. Goed van de keeper dat hij de goede hoek in duikt, maar Giorginio schiet hard, zuiver en hoog in. Dus deze strafschop was moeilijk zo niet onmogelijk te stoppen. Kortom, weinig op aan te merken. Hier stond een speler bij de strafschopstip die wist wat hij moest doen. Geconcentreerd, goede aanloop, gebruik maken van lichaamstaal ‘misleiding’ en uiteindelijk ook zuiver, hard en hoog inschietend. Hulde, ik ben op deze site zelden scheutig met complimenten, daar is in het Nederlands voetbal ook haast geen reden voor, maar Wijnaldum verdient voor zijn penalty’s van vandaag een 10.

3 thoughts on “Feyenoord, Wijnaldum en de strafschop”

Jos Wiersma 9 jaar ago

Volgens mij heeft TNO of een ander instituut een jaar of 10 geleden een onderzoek gedaan naar het bewegen van keepers voor het nemen van een strafschop. Hun stelling was: “een strafschop die hard en zuiver wordt ingeschoten is onmogelijk te stoppen voor een keeper, mits hij niet beweegt (in de juiste richting) voordat de strafschop wordt genomen”. Aan de hand van analyse van filmpjes toonden ze aan dat in alle gevallen waarbij een strafschop werd gehouden door de keeper:

 

– de keeper (onregelementair) naar de juiste hoek bewoog voordat de strafschop werd genomen, of

– de strafschop werd net goed (hard en zuiver in de hoek) genomen

 

Ze toonden middels wiskundige berekeningen aan dat een hard genomen strafschop in een hoek van de goal  door de reactietijd van de keeper niet te houden is. Zij betoogden dat wanneer de scheidsrechter oordeelt dat de strafschop hard en in de hoek wordt geschoten, en de keeper houdt de bal toch, deze strafschop afgekeurd zou moeten worden en opnieuw genomen diende te worden.

 

Mooie dag voor Wijnaldum overigens.

Gyuri 9 jaar ago

Hans, klopt, er zijn ook onderzoeken van vele andere universiteiten, veel uit Engeland, maar ook uit Duitsland en Canada en in Nederland de VU en UvG. Het laatste deel van jouw verhaal klopt niet meer, want keepers mogen wel degelijk op en over de lijn bewegen voordat de bal geschoten wordt, zodat de afstand tussen de keeper en de ingeschoten bal kleiner wordt. Zo kan een onhoudbare bal (keeper in het midden, bal in de kruising) toch houdbaar worden. Bij Schalke 04 werd vanaf de eind jaren negentig wekelijks op vrijdag op strafschoppen getraind, waarbij de resultaten op laptop werden ingevoerd en geanalyseerd. het weegt bij hen zwaar dat ze ooit Inter versloegen in de UEFA-cup na strafschoppen…en wie mist een strafschop voor Inter…juist ja, een Nederlander….. hgr.,   Gyuri

Jos Wiersma 9 jaar ago

Ah, dat wist ik niet. Zoals ik al ei, onderzoek is al weer een tijdje geleden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *