Ontluisterend Oranje: lessen voor het EK

Zoals ook op deze site was voorspeld maakte Oranje tegen Duitsland geen schijn van kans. Waar ik een 4-1 voorspelde werd het een 3-0. Het klasseverschil was echter vanuit Oranje’s oogpunt dramatisch, en zal slechts in de jaren vijftig vergelijkbaar zijn geweest. De Duitsers wilden heel graag winnen, Oranje speelde daarentegen slaapwandelvoetbal dat geen enkele team zal verontrusten. Van Marwijk kan aan de bak!

Voor een coach kan de ontluiseterende 3-0 nederlaag tegen Duitsland alleen maar goed zijn. De door de vele successsen inmiddels aardig ingedutte selectie van Oranje had weer eens een flink pak op de broek nodig om met beide benen op de grond te staan. Dat kan heel louterend werken, want ik herinner mij een vergelijkbare 4-1 nederlaag van Duitsland tegen Italie in 2006, waarna het Duitse elftal tijdens het WK plots geweldig speelde.

Bij Oranje viel een aantal zaken op. Braafheid is een leuke back voor Hoffenheim, maar komt zeer veel te kort voor Oranje. Het gemis van de geblesseerde vaste linksback Pieters, die het de laatste tijd uitstekend deed,  was gedurende de gehele wedstrijd te voelen en zichtbaar. Een groot verschil met Van der Wiel, die de gevreesde Podolski compleet in zijn zak had op rechts. Van Bommel en Kuyt leken het allemaal niet meer te kunnen belopen en lijken toe aan vervanging. Ook het gemis aan spitsen als Robben, Van Persie en in mindere mate Elia deed zich gevoelen, want Babel kon geen van hen doen vergeten. De naturalisatie van Douglas is eindelijk rond en met enig geluk kan hij mee naar het EK.

Uithuilen en verder, dat is het devies. Maar de lat mag wel wat hoger worden gelegd want van het schuifvoetbal dat nu de geldende mores is van het team zal geen tegenstander straks meer wakker liggen. Dat is in schrikl contrast met de woorden van Wesley Sneijder, ook beneden de maat vanavond, die eind vorige week nog stelde dat alle tegenstanders het voorafal in de broek doen voor Oranje en het team alleen maar beter wordt.

Het spel van Oranje is inmiddels makkelijk te ontleden en de Duitse coach Low hoef je niet tweemaal gatenkaas op links te bieden. Oranje loopt plots achterde feiten aan. Doorgaan op de huidige voet is geen optie, zoals de laatste vier interlands duidelijk hebben laten zien. Een oefenwedstrijd tegen Duitsland mag serieus genoeg genomen worden en heeft onmiskenbaar laten zien dat Oranje geen favoriet is voor de titel. Dat is Duitsland, nog zelfs voor het inmiddels wat al te verwende Spanje.

Afrondend: Oranje zal niet zo zwak als vanavond spelen tijdens het EK, er zullen sterspelers terugkeren en wellicht dat de nederlaag onvermoedde krachten bij het elftal losmaakt. Maar zonder stevig verandermanagement lijkt de EK-missie van Oranje op voorhand te mislukken.

1 thought on “Ontluisterend Oranje: lessen voor het EK”

Gyuri Vergouw 12 jaar ago

Cijfers: Stekelenburg 6, Van der Wiel 7, Heitinga 6, Mathijsen 5, Braafheid 3, Van Bommel 5, Strootman 5, Sneijder 5, Babel 5, Huntelaar 5, Kuyt 5. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *