Opkomst en ondergang van Martin Jol

‘Geef mij 10 miljoen Euro en de problemen zijn opgelost’. Woorden van Martin Jol. Zouden ze de inleiding zijn geweest van zijn uiteindelijk opstappen, gisteravond? Ajax is toe aan de tiende trainer in tien jaar, geen feit om trots op te zijn. Wat gaat er mis?

Met Frank de Boer staat er eindelijk weer een oud-speler van Ajax aan het roer van de wereldwijd beroemdste club van Nederland. Niet dat dit direct een garantie is op succes. We herinneren ons allemaal nog de dramatische jaren onder Marco van Basten, gepresenteerd als nieuwe verlosser, maar inmiddels toch vooral gezien als de oorzaak van de verliesgevende transfers en miskopen van de afgelopen jaren.

En Martin Jol dan? Kan die er niets van? Met RKC behaalde hij fantastische resultaten, en ook bij Tottenham en HSV prees men zijn kwaliteiten. Een man voor de subtop dus, die nu alweer in verband wordt gebracht met (wederom) HSV en Newcastle United. Inderdaad, subtoppers. Dat past niet bij Ajax.

Het spel van Ajax leek daarnaast onder Jol nergens naar. Een veredelde vorm van 4-4-2, daar waar Ajax altijd in het 4-3-3 systeem speelde. En ook nu nog bij de jeugdelftallen zo speelt. Geen wonder dat Aad ‘ik ben een garantie op succes’ De Mos vandaag meldt dat het tweede elftal beter speelt dan het eerste. Jol, een trainer die om geld vraagt en de huidige selectie slechter in plaats van beter maakt, het is een garantie op een al dan niet riante exit-regeling.

Het grootste probleem voor Martin Jol was het ontbreken van een ‘culturele-fit’ met de Ajax-organisatie. Jol is een trainer uit de ‘ik kijk altijd nors en dat dwingt respect af’-school. Wat dat betreft is Frank de Boer een goede opvolger. Maar om succes te hebben bij Ajax is meer nodig. Een lange termijn strategie, uitgaande van de oude waarden van de club. Charisma. Een goede band met jeugdtrainers en oud-spelers. De Boer zou het moeten kunnen, zoals Blind, Wouters, Olsen en al die anderen in het verleden ook. De toekomst zal het uitwijzen. Successen en missers uit het verleden zijn geen garantie op toekomstige successen (en/of missers). Het opportunisme in het voetbal regeert, gisteren, vandaag en ook morgen. Juist clubs die de waan van de dag durven uit te sluiten, behalen succes. Wat dat betreft mag Ajax in de leer bij FC Twente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *