Oranje: nummer 1 op de wereldranglijst

Een fantastische primeur deze week: het Nederlands voetbalelftal heeft voor het eerst in de geschiedenis de eerste plaats op de wereldranglijst van de FIFA bereikt. Maar wat zegt dit nu eigenlijk?

Voor het eerst sinds het bestaan van de ranking (aug. 1993)  heeft Oranje de eerste plaats bereikt op de FIFA-wereldranglijst. Een indrukwekkende prestatie, die voor een belangrijk deel mag worden toegeschreven aan bondscoach Bert van Marwijk. De Strafschop beschouwt hem als een van de weinige echte professionals onder de coaches. Groot geworden bij Feyenoord, na jarenlang in de marge gewerkt te hebben, en daarna doorgegroeid in de keiharde wereld van de Bundesliga bij Borussia Dortmund. Daar leer je wel dat winnen alles is.

Dat laatste is ook merkbaar bij Oranje. Alle wedstrijden worden serieus genomen, ook oefenpotjes. Wie daar niet presteert of zelfs niet komt opdagen (Demi de Zeeuw) heeft het bij de bondscoach en de zijnen verbruid. Teambelang en discipline boven alles. Een andere succesfactor van Van Marwijk is dat hij zeer zorgvuldig omgaat met zijn selectie en slechts zelden drastische zaken omgooit. Je moet als jonge speler wel heel goed zijn wil je het grote Oranje bereiken, want Van Marwijk houdt graag vast aan een vaste kern van spelers. Weinig doorstroming dus, hetgeen Oranje in de toekomst nog wel eens kan gaan opbreken, want veel aanwas van groot talent voor de toekomst zie ik niet. Spelers als Wijnaldum, Fer, de broertjes De Jong, De Vrij, Douglas, Buma, ze moeten het allemaal nog bewijzen op hoog niveau.

Maar dat zijn zorgen voor de toekomst, de huidige situatie is dat Oranje de 1e plaats op de wereldranglijst heeft bereikt, eigenlijk een prestatie die meer betekent dan een titel. Wereldkampioen of Europees kampioen, ik zou er ook veel blijer mee zijn, maar het is de uitkomst van een toernooi van enkele weken. De world-ranking beslaat een periode van enkele jaren en vele tientallen wedstrijden. Zelfs de bondscoach was er blij mee, en die heeft toch weinig op met statistieken! Maar nu deze in zijn voordeel werken, is hij er toch heel blij mee (U ziet, we blijven Oranje kritisch volgen). Nu nog graag de statistieken op de onderdelen afwerking voor doel (Van Persie vs Van Nistelrooij), hoekschoppen, vrije trappen en strafschoppen bestuderen en Oranje verzilvert de 1e plek op de ranking in een echte titel. Adelt verplicht tenslotte. Ik gun het Van Marwijk en zijn staf zeer.

2 thoughts on “Oranje: nummer 1 op de wereldranglijst”

Niels van der Stappen 8 jaar ago

Denk dat Van Marwijk ook het inpassen van nieuwe spelers heel goed doet. Hij maakt het namelijk tot een echte eer en uitdaging voor jonge spelers om erbij te komen; maar hij nodigt ze ook uit op trainingskampen en (vriendschappelijke) wedstrijden, als er ruimte is.

Zo moet het ook, vind ik. Laat de jeugd maar knokken, dat helpt ze alleen maar om het beste uit zichzelf te halen!

Gyuri 8 jaar ago

Heel goed punt Niels, punt is alleen dat ik weinig aanwas zie. Het niveau is momenteel lager dan de jeugd in Belgie denk ik, en over 5 jaar streeft Belgie ons op deze manier echt voorbij, denk aan Lukaku, Martens, Vertonghen, Vermaelen, Alderwereld, Hazard….zie jij vergelijkbare Nederlandse talenten? mooie reactie, dank, hgr., Gyuri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *