Standbeeld Johan Cruijff (finale WK 1974) wordt herplaatst

Bij het hoofdkantoor van de Johan Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion komt een Cruyff Court – een multifunctioneel veld van voetbal en basketbal. Daarbij wordt een gerestaureerd standbeeld van Johan Cruijff geplaatst. Dat meldt Sportgeschiedenis Weblog, het weblog van loglega Jurryt van de Vooren. Het Court en standbeeld worden in april opgeleverd, precies de maand dat Cruijff zijn zestigste verjaardag viert, maar betrokken partijen wijzen er op dat deze zaken niets met elkaar te maken hebben en geheel toevallig in dezelfde periode vallen.

Een vertrouwd gezicht aan de voorzijde van het Olympisch Stadion tot eind vorig jaar was een standbeeld van twee voetballers. Het is de versteende weergave van de eerste minuut van de WK-finale van 1974 tussen West-Duitsland en Nederland, toen Cruijff werd neergehaald in het Duitse strafschopgebied. De daaropvolgende penalty van Johan Neeskens zorgde voor de Nederlandse bliksemstart.

Het beeld stond al dertig jaar op die plek, maar is inmiddels voor restauratie werkzaamheden naar Delft gebracht. In april zal het worden teruggeplaatst, maar dan bij het hoofdkantoor van de Johan Cruyff Foundation, dat in het stadion zetelt. Op dezelfde plek zal ook een Cruyff Court verschijnen, een multiveld voor vrij gebruik van de omwonenden – met name de jeugd.

De Cruyff Courts worden gebouwd om de leefbaarheid te verhogen, het samenleven van verschillende etnische groepen te bevorderen, en om een sterker gevoel van sociale verantwoordelijkheid onder jongeren bij te brengen.

Bron: sportgeschiedenis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *