Strafschoppen WK in Brazilie: nieuwe ontwikkelingen!

Het WK is inmiddels al weer bijna op een derde van het totale aantal wedstrijden en er is groot nieuws te melden over de wijze waarop de strafschoppen worden genomen. Deze worden a) goed genomen b) er wordt redelijk gekeept c) er is zichtbaar op getraind d) er is een vaste nieuwe lichaamsschijnbeweging bijgekomen e) de Belgische keeper Courtois had de beste kans een penalty te stoppen, maar blijkt de essentie van de strafschop niet te kennen.

Het is een opvallende ontwikkeling. Alle tot nu toe genomen strafschoppen zien er technisch verzorgd uit, worden in de hoeken geschoten op goede snelheid en de spelers maken bijna allemaal gebruik van de techniek ‘ dreig naar rechts, schiet naar links’.  Deze ontwikkeling is vrij nieuw, omdat in het verleden de richting van de aanloop en de duiding van de lichaamstaal afdoende was om de richting van een schot te bepalen. Tien jaar geleden zou je met basale kennis van  aanlooprichting, links- of rechtsbenigheid en lengte van de aanloop de schotrichting in meer dan 90% van de gevallen juist kunnen voorspellen.  Daarvan is  nu geen sprake meer. Alleen de Algerijnse strafschop was er nog een van de oude stempel, en keeper Courtois, de hemel in geprezen als beste keeper ter wereld, had deze eigenlijk moeten stoppen. De essentie van keeperswerk bij strafschoppen is en blijft toch zo lang mogelijk wachten. De goed genomen strafschoppen zijn toch onhoudbaar, de matig genomen strafschoppen worden door het wachten juist wel houdbaar.

Doelman Cillessen valt echter weinig te verwijten, tegen Spanje zat hij in de goede hoek en was er dichtbij. Alleen in exceptionele gevallen stop je zo’n strafschop. Ook de strafschop van de Australiërs was goed genomen. Ronald de Boer blijft bij het gokken op een hoek door een keeper, een garantie op uitschakeling van Oranje na strafschoppen. Was hij het niet die stelde dat je op strafschoppen niet kon trainen nadat zijn broer Frank er twee had gemist tegen Italië tijdens het EK 2000?  En ik herinner me ook nog een mooie misser van Frank zelf tegen Brazilie. Ik heb overigens niemand meer gehoord over stress en dat soort zaken.  Blijkbaar geldt dat alleen als een Nederlander een penalty moet nemen.

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Mijn nieuwe boek ‘Bondscoach!, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ is recent verschenen bij Voetbal International en te bestellen c.q. beschikbaar bij managementboek, Bol.com, AKO, Bruna en overige boekhandels.

 

 

2 thoughts on “Strafschoppen WK in Brazilie: nieuwe ontwikkelingen!”

Ronald de Boer 9 jaar ago

Beste Gyuri,
Leuk stuk! Ter info; Frank miste 2 penalty’s tegen Italië.
Gr.

Arjan knijff 9 jaar ago

De Braziliaanse keeper stapte in de penaltyreeks tegen Chili soms naar voren voordat de bal in beweging was. Mag dat? En waar ligt dan de grens van het naar voren gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *