Verdedigen is ook een kunst

Vanavond speelt Oranje tegen Kroatië en het is de verwachting dat de verdediging het druk krijgt tegen de technisch vaardige Balkanbewoners. En verdedigen, nee dat is al sinds het eind van de jaren tachtig niet meer het sterkste punt van Oranje. Waren in het midden van de jaren zeventig nog spelers als Israël, Laseroms, Mansveld, Krol, Suurbier, Hulshof en Van Kraaij bijna onneembare vestes, in latere jaren werd de verdediging steeds meer verwaarloosd ten koste van de aanval. Dankzij Foppe de Haan is sprake van een broodnodige verandering.Onlangs werd op de KNVB terreinen de coachdag voor jeugdtrainers gehouden, dit jaar onder de titel ‘beter verdedigen’. Wie het geklungel van veel achterhoedes in de Nederlandse competitie ziet, kan niet anders zeggen dat hier geen sprake is van een voerbodige luxe. nederlanders houden natuurlijk van aanvallend voetbal, maar zoals De Haan stelt ‘Als je niet kunt verdedigen, worden je aanvallers ook niet beter.’

Volgens de Haan ligt de fout van de Nederlanders in het feit dat ze vooral naar de bal kijken en minder naar de tegenstander. Volgens Ronald de Boer, samen met Ronald Spelbos en Sonny Silooy een van de inleiders van de dag, zijn slidings uit den boze. De Boer probeerde altijd voetballend een oplossing te vinden voor een verdedigend probleem en joeg zelden tot nooit een bal in de tribune.

Nu was De Boer natuurlijk een uitzonderlijk begaafde voetballer. Veel voetballers die momenteel in Oranje staan kunnen niet aan hem tippen (Emanuelson, Mathijsen, Melchiot) en moeten het anders zien op te lossen.

Wellicht gaat het hier dus vaak fout. Nederlandse voetballers willen en moeten altijd alles voetballend oplossen. oftewel, er moet mooi worden verdedigd met een voortzetting die direct weer beland bij een middenvelder of aanvaller. Wie het moderne voetbal beziet, komt veel doelpunten tegen die voortvloeien uit een ros naar voren. Kijk maar naar de Africa Cup. Voetballen over teveel schijven houdt namelijk ook een risico in. Het leidt tot veelvuldig balverlies, tot risico’s in de omschakeling tussen verdedigen en aanvallen, tot tempoverlies en tot voorspelbaarheid. Is het daarom dat oranje vaak veel balbezit heeft, maar bijna niet tot scoren komt?

Nee, de belangrijkste winst van de aandacht van Foppe de Haan voor het verdedigen is dat er meer functie-specifiek getraind zal gaan worden. Aanvallers moeten getraind worden op passeren en scoren, middenvelders op het door-dekken en de passing en verdedigers…ja, op verdedigen. Daarmee valt veel te winnen. Al zal het in het conservatieve nederlandse voetbalwereldje wel eeuwen duren, voordat het besef er eindelijk is dat we het over een andere boeg moeten gooien. Een besef dat er bijvoorbeeld bij de Duitsers al in de jaren zestig was. Wie bleef altijd achter op het trainingsveld om af te werken op het doel? Inderdaad, Gerd Muller. De beste scorende spits allertijden. Zou Van Basten die, als hij nu in zijn bloei was, opstellen? Ik denk het niet.

2 thoughts on “Verdedigen is ook een kunst”

Niels van der Stappen 13 jaar ago

Tranen in je ogen krijg je ervan, dat wat ze al jaren bij Ajax 'verdedigen' noemen. En tja, als ze bij Ajax wat vinden, dan is dat natuurlijk bon ton in Nederland, ook al wint Ajax al 8 jaar geen wedstrijd over de grens meer.
Maar hoe mooi kan goed verdedigen zijn! Zoals Jaap Stam in zijn goede tijd. In opperste concentratie tegenover zijn prooi. Steeds de beheersing. Dan wachten op het juiste moment…, en dan de bal ontfutselt, waarna er snel een tegenstoot kan komen, met ruimte, met snelheid…!
Wat is er mooier dan een atletische sliding, perfect getimed, die het spelbeeld kantelt, van achteruitrennen naar opstaan en de borst vooruit de andere kant op!
En…, wat is nou de waarde van zo'n gemakkelijke goal tegen Ajax; met van die lamlendige, stilstaande, arrogante schijn-verdedigers: niets toch! Slecht verdedigen is een schande voor jezelf, maar ook een belediging voor een goede tegenstander!
Kortom alleen goed verdedigen zorgt voor goed voetbal en laat goed aanvallen tot zijn recht komen! 
Verdedigen kan een kunst zijn, maar minstens is het een kunde, een ambacht om trots op te zijn.

Niels van der Stappen 13 jaar ago

Soms is het zo mooi om je gelijk te krijgen en dat ook nog gedemonstreerd door een Nederlandse club. Zoals met Tottenham Hotspurs tegen PSV, met een over het algemeen uitstekend verdedigend en omschakelend PSV.
Marcellis (nu al een betere verdediger dan Heitinga ooit zal worden!) en Salcido in de achterste lijn, Mendez en Simons op het middenveld, gefocust op één ding: het afpakken van die bal en de angel uit een tegenaanval halen.
Dan de snelle omschakeling naar voren, via Kromkamp of Afellay en vervolgens Farfan. Het aansluiten van de verdediging … . Goed opgelet, Van Basten?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *