Wegereef, zelfkritiek en de rol van scheidsrechters

Strafschop.nl heeft zich de afgelopen week verbaasd over de heftige discussie rondom scheidsrechter Wegereef. Voor diegenen die het niet hebben gevolgd, de beste man maakte tijdens de wedstrijd AZ-Ajax een blunder door een doelpunt van AZ goed te keuren nadat hieraan een overtreding was voorafgegaan. Hoewel ik nooit heb begrepen waarom iemand scheidsrechter wil worden, neemt Strafschop.nl Wegereef in bescherming en vindt voetballers en trainers huilebalken.

Even een schets van de situatie. Scheidsrechter Wegereef maakt tijdens de wedstrijd AZ-Ajax drie beslissingen die door spelers, trainers en publiek in twijfel worden getrokken. Het gaat om twee gele kaarten voor Edgar Davids en een onterecht toegekend doelpunt van AZ. Over de gele kaarten van Davids kunnen we dagen doorgaan, wat mij betreft mocht hij ze best geven. De intentie van Davids was een speler neer te halen en dat is geel. Of je de speler raakt is ook volgens de spelregels niet van belang, de intentie is geldend. Of mag je voortaan alleen geel of rood krijgen als er bloed is te zien. Kortom, Davids mag niet al teveel mopperen en had het handiger moeten aanpakken. Dat hij soms met hard spel weg komt en dit keer niet, betekent niet dat de kaarten onterecht waren. Erg belangrijk is dit alles niet, want Wegereef kende een doelpunt toie van AZ dat wellicht beter afgekeurd had kunnen worden en dat overschaduwde alles.

Toegegeven, aan het doelpunt ging hard inlopen op keeper Stekelenburg vooraf. In 99% van de gevallen keur je dan een doelpunt af. Wegereef dacht wellicht dat doelman Stekelenburg zich een beetje aanstelde en dat de aanvaller van AZ gewoon sneller bij de bal was. Dat was hij ook, alleen ging hij met bijna gestrekt been op de liggende keeper in. Kortom, beter om de goal af te keuren.

Maar waar ligt mijns inziens nu de fout in de hele discussie? In het feit dat een scheidsrechter een fout maakt en daarmee een wedstrijd beslist. Dat is zo. Maar als je daar niet tegenkan, ga dan dammen of schaken en niet voetballen. Want daar maken scheidsrechters en grensrechters nu eenmaal deel uitmaken van het spel. En maken net zo goed fouten als spelers die ballen verkeerd terugspelen, slecht keepen of slecht spelen. Als je daar niet tegenkan, ga dan breien. Of stop met verwijten te maken aan scheidsrechters.

Want waar ligt de uiteindelijke fout nu veel vaker? Bij de spelers. Het zijn zij die de ene schwalbe na de andere in het strafschopgebied van de tegenstander maken. Zeer onsportief. Maar wie wordt afgerekend op de juiste beslissing? De scheidsrechter die al dan niet een strafschop toekent. Niet de speler die de basisgedachte van het spel geweld aandoet…namelijk door onsportief te zijn. Ook vaak te zien: gillen als je wordt geraakt bij een overtreding, iets wat je vooral in de Bundesliga veel ziet. Hup, de tegenstander een gele kaart aansmeren. En in de Nederlandse competitie? Een elleboog geven aan je tegenstander. Dat is professioneel voetballen blijkbaar. Nee, de fout ligt bij het feit dat spelers en trainers de grenzen opzoeken van het toelaatbare. en daar heel vaak overheen gaan.

Met 22 spelers op het veld is het ondoenlijk om 90 minuten om alles als scheidsrechter goed te zien. Als je daar niet tegenkan, zoek dan een andere sport op waar scheidsrechters geen of minder een rol spelen. Zolang scheidsrechters niet in bescherming worden genomen door de FIFA, UEFA of KNVB door televisiebeelden te mogen gebruiken om hun beslissingen te kunnen corrigeren, zullen deze fouten dagelijks worden gemaakt (zie American Football). Tegen de trainers Van Gaal en Ten Cate zou ik zeggen: wordt eindelijk eens volwassen!

Ook leuk: scheidsrechters bevoordelen thuisclubs

6 thoughts on “Wegereef, zelfkritiek en de rol van scheidsrechters”

Franky K 13 jaar ago

Ik vind deze discussie een beetje erg zwart-wit. Erg dom om een kant te kiezen. Scheidsrechters maken nu eenmaal fouten, het zijn immers mensen. Er is maar één ding dat heel frustrerend is aan dit verhaal; een scheidsrechter die zelfs na het zien van de beelden nog niet mans genoeg is om toe te geven dat hij een fout heeft gemaakt.

Dos Natjos 12 jaar ago

Beste mensen die dit forum lezen,

Voor degenen die gisteren PSV- FC Twente hebben gekeken;

PSV had volgens mij twee strafschoppen moeten krijgen, en verder mocht  FC Twente met handen en voeten de PSV-ers stoppen wat echt wel overtredingen waren!! soms zelfs goed voor gele kaarten! Maar Wegereef heeft volgens mij net een mislukte ooglaserbehandeling achter de rug. Zijn er dan meerdere blinde "Vink"en in Nederland?

Ik las in dit forum terug hoe AZ won van AJAX.. Dat was toen ook niet terecht… ook Wegereef.. Dus voor alle echte voetbalfans; een scheidsrechter kan de wedstrijd letterlijk maken of breken.. Al moeten de teams natuurlijk altijd 100% geven zodat daar niets aan te verwijten is!

Wegereef zag gisteren keer op keer niets in de overtredingen door FC Twente en liet gewoon doorvoetballen.. Als PSV had gewonnen dan waren ze kampioen, en dat kan door de goal van Farfan nog steeds, maar hoe deze wedstrijd is gefloten, daar heb ik rare gevoelens over… Verder is het vreemd dat er voor de wedstrijd FC Groningen – Ajax versieringsmateriaal ligt terwijl er niets te vieren is… en dat dit gebruikt wordt om stoelen in de brand te zetten waardoor spelers en toeschouwers last krijgen van ademhalingsproblemen.. Naar mijn inziens een doordacht plan om voordeel te behalen uit het speelmoment. FC Groningen wilde graag zien wat de subtop doet en Ajax wat PSV ging doen. FC Groningen kan nu geen 5e meer worden dus hoeven ze niet te winnen. Ze staan veilig voor de voorrondes UEFA.
Ajax daarentegen moet winnen om nog eerste te kunnen worden. De kans is dus aanwezig dat Groningen geen 100% hun best gaan doen en Ajax wint. PSV zal dus minimaal een gelijkspel moeten halen om kampioen te worden maar als ze zich de ware kampioen willen noemen moet dat geen probleem zijn…!

Gelukkig hebben we ook nog een NAC Breda die hun sportieve plicht doen en nu evenveel punten hebben als Ajax. Als Ajax verliest van Groningen en een keer gelijk speelt dan kan NAC gewoon tweede worden. Dat zou terecht zijn!

Maar los van alles; doordat Wegereef een zeer slechte wedstrijd heeft gefloten (PSV-FC Twente) waar veel over kan worden gezegd en er duidelijk belangen hebben gespeeld wordt het PSV duidelijk moeilijker gemaakt dan het had moeten zijn als eerlijk gefloten was..

Dus Sef en de PSV-ers; zet je nog een keer goed schrap en haal minimaal dat punt! Maarrrr, ik zou zeggen, ga voor de winst, je ziet wel wat Willem II presteert tegen Feyenoord door pure vechtlust te tonen! Dat valt pas te waarderen en vooral als je je kampioen wilt noemen!

Groeten Roland
(die zich nog steeds sterk maakt voor een lekker pilsje in Eindhoven komende zondag)

Elroy 10 jaar ago

en nu fluit hij excelsior – ajax en geeft hij onterecht rood… ( ik ben geen ajax fan… wel een scheidsrechter)

Voetbal Liefhebber 10 jaar ago

Deze man mag echt niet meer in de eredivisie fluiten.
Wat hij vandaag liet zien was volstrekt belachelijk.

Dit roept om een onafhankelijk (journalistiek?) onderzoek naar zijn integriteit.

Rood wat overduidelijk geen rood is. Grove overtreding tegen Stekelenburg (hij geeft immers een vrije trap voor Ajax) wordt totaal niet bestraft. Geen enkele gele kaart voor Excelsior, 5 keer geel voor Ajax…

Partijdiger fluiten dan vandaag heb ik nog niet gezien (op dit niveau).

Een (zeer) verontruste Voetbal Fan

Jan 10 jaar ago

Ondanks dat dit een oud item is en Elroy reageert op de vandaag gespeelde wedstrijd wil ik er nog aan toevoegen dat het optreden van Wegereef gewoonweg een schande is voor het Nederlands voetbal en dat de KNVB MOET optreden. Dit is meer dan een gevalletje Pearl. Incompetent is een veel betere omschrijving. We praten hier ook niet over een eenmalig slecht optreden van Wegereef. Wanneer je als scheidsrechter herhaaldelijk een dergelijke wanprestatie op de mat levert, dan hoor je niet op het hoogste niveau te fluiten. Dus hoezo in bescherming nemen, ik dacht eerder aan wisselen.

Elroy 10 jaar ago

nu hoeft hij dit weekeinde geen belangrijke wedstrijd te fluiten hij komt er nog makkelijk vanaf vind ik..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *