Wie redt de scheidsrechters?

Spelers, trainers, bobo's, analisten, iedereen valt de laatste weken over de scheidsrechters heen en verwijt hen wanprestaties. Je moet wel zwaar sadomasochistische neigingen hebben om nog wekelijks het veld op te stappen om lekker een potje te gaan fluiten. Strafschop.nl klimt op de barricaden om de scheidsrechters te steunen in deze ongelijke strijd. Want de echte wanprestaties worden natuurlijk geleverd door spelers, trainers, bobo's en analisten. Of heeft u weleens een scheids een klap in het gezicht zien geven, horen vloeken, van het veld zien lopen of schandalige overtredingen zien maken om dan achteraf de schuld te geven aan anderen?

Voetbal is een sport waarbij het reglement en de scheidsrechters een belangrijke rol spelen. Een jury-sport eigenlijk, zoals dit ook het geval is bij kunstrijden op de schaats. Wie dit feit niet kan accepteren, moet snel een andere sport uitzoeken. Helaas zijn de financiele belangen zo groot geworden dat noch spelers, noch trainers of andere belanghebbenden deze gevolgtrekking snel zullen maken. Zij kiezen er dan ook voor om de fout van het eigen falen wekelijks neer te leggen bij de scheidsrechter. Lekker makkelijk, zelf verantwoording nemen voor je eigen daden is natuurlijk iets lastiger.

Natuurlijk, wekelijks is dankzij videoregistratie te zien dat scheidsrechters fouten maken. Daarbij worden teams en spelers benadeeld. Maar zeg eerlijk, zou u ook niet compleet stapel worden van al die malloten op het veld die elkaar continu naar het leven staan? En acteerprestaties neerzetten waarvoor je minimaal drie keer een Theo D'or en vijf keer een Oscar (of Gouden Framboos) wint?

Laten we beginnen met de regels. Die zijn duidelijk . Een schwalbe is een gele kaart, net zoals het wegtrappen van de bal. Een overtreding op de benen van een andere speler, soms kan het net nog wel, soms niet. Geel vaak, rood soms. Een smerige overtreding of een klap in het gezicht is rood. Simpeler is het niet te maken. Maar wat moet je als 22 mannen op een veld van 50 bij 100 er een zooitje van maken? Elkaar met allerlei dirty tricks naar het leven staan, een oor proberen aan te naaien om een wedstrijd te winnen en wat extra centen te pakken? Dan komt het aan op interpretatie. was het nu wel of niet een bewuste trap? Is het nu wel een slag in het gezicht of niet? Kijk eens naar het weekoverzicht van Sport 1, waarin aardig wat (uiterst!) vuile overtredingen, schwalbes en klappen te zien zijn. De oogst van een weekend in slechts enkele competities.

Voordat u hier vertrekt, analyseer de klap van Ibrahimovic eens. Schandalig nietwaar? Terecht rood! Maar wat doet die verdediger met zijn rechterarm bij het kruis van diezelfde Ibrahimovic, even voor die klap....is dat niet ook rood? En wie heeft dat dan gezien? Ik heb niemand gehoord over de verdediger die toch ook wat op zijn kerfstok lijkt te hebben.

Welk tegenwicht biedt de KNVB, het gezagsorgaan aller scheidsrechters? Camera's toestaan, vergeet het maar. Men wacht keurig de besluiten binnen de FIFA en UEFA af, een obscuur commissie' tje van nobody's mag daar in een luxe 5 sterren hotel bepalen dat lijncamera's best nog wel even kunnen wachten. En zelfs voormalig topspelers en huidige top-bobo's als Franz Beckenbauer en Michel Platini zijn tegen technische hulpmiddelen, net zoals veel toptrainers uit Nederland. Hun logica? Foute beslissingen zorgen voor veel publiciteit: iedereen spreekt nog over het Wembley-Tor (1966) en de handsbal van Thierry Henri (2010). Als dat de geldende logica is, moeten moordenaars ook maar beloond worden, want daar wordt tenslotte ook langer over gepraat dan over brave huisvaders en -moeders die jaren achtereen keurig de wekelijkse bibliotheekdienst op school ten uitvoer brengen. Kortom, het wordt tijd dat trainers het boetekleed aantrekken en normaal gedrag gaan vertonen. Zelden zulk tenenkrommend gedrag gezien als van de trainers van Arsenal (Wenger), AZ (Verbeek), Heracles (Bosz) en noem ze maar op. En dan heb ik het over slechts een week voetbal!

Scheidsrechters worden voor een onmogelijke taak gesteld door toneel-spelende en incapable spelers en trainers, door critici die de ene week een rode kaart fout vinden en de volgende week een gele kaart te licht gestraft. Herstel van autoriteit en gezag is van groot belang voor het voetbal, niet alleen voor de scheidsrechters, maar ook voor spelers en trainers. De huidige doodlopende weg moet verlaten worden, het plezier in voetbal wordt vergald door het recht van de vuilste te accepteren. Besluiten op basis van video-beelden achteraf en tijdens de wedstrijd (heel normaal in US Football; Cricket), hardere straffen voor overtredingen waarbij spelers zwaar geblesseerd raken (bijv. even lang schorsen als de geblesseerde speler niet kan spelen), tijd-straffen voor gele kaarten direct in de wedstrijd (zie ijshockey),  zo ingewikkeld is het allemaal niet. En het zijn bewezen methoden bij andere wereld-sporten, die er in ieder geval veel eerlijker aan toe gaan dan in het inmiddels compleet van de rails geraakte voetbal. Scheidsrechters: sterkte!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri Vergouw
<h1>Klankbordgroep arbitrage</h1>
<p>Zo schrijf ik een stukje, zo lees ik dit in De Telegraaf van vanavond....</p>
<div class="wrapper">
<div id="artikelKolom" class="leftwrapper">
<div class="zaktxt clear"><!-- RSPEAK_START -->
<div class="zak_normal">Tijdens de bijeenkomst van voetbaltrainers en scheidsrechters is maandagavond besloten de bestaande klankbordgroep arbitrage nieuw leven in te blazen met betrokkenheid van de Nederlandse coaches. Onder anderen Gertjan Verbeek, oefenmeester van AZ, en KNVB-directeur Bert van Oostveen deden hun zegje. Dat gebeurde volgens een woordvoerster van de voetbalbond in een open gesprek met als gemeenschappelijk doel het kweken van wederzijds begrip en respect.</div>
</div>
</div>
</div>
Ad de Beer
Tja, het is een hondenbaan, maar eerlijk is eerlijk, voor een "onkostenvergoeding" van € 2000,-- voor twee keer drie kwartier je ogen open houden, mag je wel wat meer verwachten dan wat we momenteel op de velden zien.
Iedere medewerker bij ieder bedrijf, zelfs de sociale werkvoorziening, zou bij een wanprestatie zoals de heren "ooit in het zwart" meteen bij het grof huisvuil worden gezet.
We zien het wekelijks, een speler wordt met geel bestraft vanwege een overtreding en twee minuten laten wordt een vergelijkbaar vergrijp van de tegenpartij met een handgebaar afgedaan.
Het voetbal is doodziek, de prestaties van de scheidsen zijn daar een teken van, de manier waarop bonden, nationaal en internationaal proberen de moderne tijd buiten te houden doet denken aan ouderwetse dictators die wetend dat hun einde nadert nog even het land om zeep helpen.
Tja, dan ga je geheel in Neerlands Stijl een bijeenkomst organiseren, wijntje, bitterbal en een nietszeggende verklaring achteraf, ze zouden zo naar Den Haag kunnen of binnen de veiligheidsraad gaan praten over een no-fly zone.
Inmiddels hebben deskundigen vastgesteld dat de nummer laatst van de competitie, Willem II, maar liefst 12 punten heeft misgelopen door blunders van de scheidsen. Degradatie kost de club tussen de 5 en 8 miljoen euro. Als we dat gewoon en normaal gaan vinden, dan is er iets goed fout in wereld.