WK voetbal voor vrouwen

Het WK voetbal voor vrouwen heeft inmiddels de halve finales bereikt, maar de media-aandacht voor dit fenomeen heeft Nederland nog nauwelijks bereikt. Terwijl in Duitsland de wedstrijden rechtstreeks worden uitgezonden en ook op de BBC regelmatig beelden voorbij komen, laat de Nederlandse tv de dames links liggen. Niet alleen belachelijk, maar ook volkomen onterecht! Vrouwenvoetbal is een leuk schouwspel met weliswaar grote krachtsverschillen, maar zeker ook verzorgd spel. Terwijl Duitsland reuze enthousiast is over de deelname van de eigen titelverdediger, draaien de beleidsmakers van de drie grote Nederlandse clubs zich in alle bochten om toch vooral maar niet mee te hoeven doen aan de net gestarte topcompetitie voor vrouwen. Een pleidooi voor het vrouwenvoetbal.

Is het damesvoetbal of vrouwenvoetbal? Die vraag heb ik maar trachten op te lossen via Google en ik kwam uit op meer hits voor de laatste keuze. Dat is het dus maar geworden. Maar wie wedstrijden ziet op het WK in China, dat nu wordt gehouden, mag gerust spreken van damesvoetbal. Er wordt met respect voor lijf en leden gespeeld en er zijn absoluut prachtige spelmomenten te zien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een columnist in De Volkskrant, die het vrouwenvoetbal de grond in boorde, is De Strafschop zeer enthousiast over het vrouwenvoetbal. Ondanks natuurlijk alle mogelijke tegenwerpingen die er te maken zijn.

Wat zijn die tegenwerpingen dan? Dat het spel anders is dan bij de mannen, softer, dat er minder concurrentie is, er langzamer wordt gespeeld, en de dames nog tactisch en technisch achterlopen. En ja, er zijn nog maar weinig landen die meetellen en uitslagen als 11-0 zijn nog steeds mogelijk. Het verschil tussen sterke landen (Duitsland, V.S. China, Noorwegen en Brazilië) en zwakke landen (Nederland) is groot. Zeg maar 5-1. Ach, u kunt het allemaal zelf ook wel verzinnen. Wie echter goed kijkt, ziet soms leuke wedstrijden met mooie individuele acties van speelsters die niet per definitie onderuitgeschoffeld worden door brute verdedigers. De passing en balbehandeling is vaak prima verzorgd, waarbij vooral de subtiliteit van de passing opvalt. Lang geleden dat ik zulke mooie gebogen balcurves op het veld zag. Leuk spel, dat doet denken aan de jaren vijftig en zestig bij het mannen voetbal. Waren dat niet de hoogtijdagen van het mannen voetbal? Met spelers als Pele, Puskas, Hidegkuti, Ball, Beckenbauer? Dat vergeten veel verslaggevers maar snel, dat voetbal ook bij de mannen pas sinds de jaren vijftig een echte grote wereldwijde sport is geworden. Want in de jaren dertig kwam het bij de heren voor dat landen niet meededen aan WK's omdat ze de reiskosten niet konden betalen. En toen bestond de sport al zo'n 80 jaar!
Kortom, hoog tijd dat de Nederlandse tv aandacht gaat besteden. En dat de Nederlandse sport-pers zichzelf eens wat minder serieus neemt en het vrouwenvoetbal wel. De groei van het ledenaantal bij de KNVB is voor een groot deel te danken aan de dames, en in landen als de V.S., China en Duitsland is vrouwenvoetbal big business. Nederland moet instappen, voordat het te laat is. Vrouwenvoetbal heeft de toekomst.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

b. van aerde
Helemaal mee eens. Ik volg de eredivisie van de vrouwen en mij hoor je niet klagen. Zelfs de 'harde kern' van ADO (m.n. mannen) is gek van hun vrouwen. Dus sportjournalisten, ga niet steeds de vrouwen vergelijken met de mannen, schrijf niet 'van horen zeggen', maar geef het vrouwenvoetbal een reële kans.
Bondscoach Vera Pauw en de strafschop
[...] http://www.strafschop.nl/professor-penalty/wk-voetbal-voor-vrouwen/ [...]
Bondscoach Vera Pauw en de strafschop - 1 Minute Manager
[...] http://www.strafschop.nl/professor-penalty/wk-voetbal-voor-vrouwen/ AKPC_IDS += "1424,"; [...]