Rubriek: Actualiteit

De Strafschop in de (inter-) nationale media (1)

De voetbaltrainer strafschoppen

De voetbaltrainer over de strafschoppen van Oranje

‘Ik voel mij zeer vereerd, maar jullie zijn eigenlijk 22 jaar te laat’. Dat was mijn eerste reactie toen voetbalperiodiek De Voetbaltrainer mij interviewde over Oranje tijdens het afgelopen WK. Beter nog, over wat de spelers technisch en tactisch nu eigenlijk moeten kunnen op strafschopgebied als het er op aan komt. Het is een mooi interview geworden. De stappen naar succes staan denk ik strak omschreven. Helaas, we hebben er niets van teruggezien bij Oranje tijdens het WK in Qatar.

Focus op techniek

De focus van Oranje lag daar vooral op het mentaal uit balans brengen van de tegenstander. Hierbij leek het uiteindelijke effect toch meer dat Oranje zichzelf uit concentratie haalde en de tegenstander bijzonder gefocust had gekregen. En dat terwijl de belangrijkste stappen naar succes vooral liggen op technisch vlak. Een gebied waar trainers JUIST invloed op hebben en zouden moeten hebben. Nu ja, ik beschouw het interview als een mooie bekroning van 22 jaar interviews geven over de strafschop om het tussen de oren te krijgen van trainers en spelers. Dat er nog steeds een lange weg te gaan is, blijkt wel uit de wijze waarop Oranje, maar ook bijvoorbeeld Spanje, met de penalty om zijn gegaan. Het was weer dramatisch.

Publiciteit

En al die publiciteit, ik zal in een tweede deel links naar media-aandacht uit het buitenland (dit keer vooral uit Italië, maar ook uit Frankrijk, Denemarken en de VS) opnemen, kwam zonder dat ik dit WK ook maar enige actie had genomen. De Strafschop blijft ook 22 jaar na publicatie relevant en media-aandacht krijgen. Gelukkig kregen ook mijn publicaties Oranje wereldkampioen en Bondscoach! dit keer flink ruimte in de pers. Dat vervult mij met trots.

Bijgaand links naar Nederlandse publiciteit

  1. Nu.nl.  In september begon het met Nu.nl, vooral mijn laatste zin is voorspellend gebleken: ‘Want alleen als je goed bent in strafschoppen, kun je wereldkampioen worden.’
    https://www.nu.nl/nu-voetbal/6226008/oranje-traint-tot-in-detail-op-penaltys-maar-van-gaal-is-geen-innovator.html
  2. NOS 1: https://nos.nl/artikel/2454954-dat-loopje-naar-de-penaltystip-kan-je-niet-nabootsen-maar-wel-perfect-voorbereiden
  3. NOS 2: https://nos.nl/artikel/2456073-penaltyprofessor-snapt-niet-dat-knvb-op-kinderlijk-naieve-wijze-met-penalty-s-omgaat
  4. School voor Journalistiek: https://open.spotify.com/episode/7ENr21sIkrY7GXkSOqEgDu?si=123752f8abbd4c76&nd=1
  5. Economie en Ruimte: https://www.youtube.com/watch?v=qzQ-GL_Ns3E
  6. verder nog diverse opnamen voor TV (EenVandaag) en radio (o.m. Omroep Brabant).
  7. En…een eerste divisieclub getraind op de strafschop….de resultaten laten nog even op zich wachten!

Zo, en nu weer twee jaar rust in de tent en volledige aandacht voor mijn zakelijke activiteiten;-)

deel 2 volgt volgende week.Het blad De Voetbaltrainer is verkrijgbaar via: https://www.voetbaltrainer.nl/trainersshop/magazine/de-voetbaltrainer-nr-271/

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

 

Messi vs Ronaldo: de strafschoppen

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Ik krijg veel vragen over de strafschoppen van Messi en Ronaldo. Zeker nu de één wel en de ander niet heeft gescoord uit een penalty. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie beschikbaar op internet. Hier komen de pingels van beide heren.

Messi: 136 genomen, 105 raak – 77,2% raak

Ronaldo: 175 genomen, 146 raak – 85,4% raak

Zelf hanteer ik de geheel arbitraire 85% als minimale score voor goede strafschopnemers. Ronaldo haalt dit dus net, Messi haal dit duidelijk niet.

Alle competities genomen scoort Ronaldo beter dan Messi, dus competities, bekers, Champions league et cetera. Op één verschil na…Internationale landenwedstrijden. Her scoort Messi beter (80,8 tegen 70,8%).

De allerbeste penalty nemers halen scores van rond de 90 tot zelfs 95%. Denk aan Danny Landzaat, die slechts 2 strafschoppen heeft gemist op een totaal van 31 (29 raak dus) en Van Hooijdonk (slechts 1 misser op 42 raak!). Maar ja, dat was natuurlijk wel op een ander niveau dan Messi en Ronaldo. Ook in een verder verleden (jaren 70 vorige eeuw) waren er geduchte penaltynemers als Johan Neeskens en Gerrie Muhren. Zij scoorden ook hoger dan 90%. En Cruyff dan? Die miste 3 op 6, dus haalde maar een score van 50%. geen wonder dat hij zei: ‘Strafschoppen hebben niets met voetbal te maken’ en ‘penalty’s zijn een specialiteit, wie niet iedereen ken’.

En zo is het.

 

bronnen: o.m. https://www.messivsronaldo.app/detailed-stats/penalties/

 

WK in Qatar 2022

Nooit meer Qatar

Nooit meer Qatar

Op de dag dat supermarktketen Jumbo een enorme flater begaat met een Oranje reclame met polonaise lopende bouwvakkers, een kort bericht over de berichtgeving van strafschop.nl over het aanstaande WK in Qatar. Het laat zien hoeveel werk aan duiding en informatieverstrekking over de situatie in Qatar nog valt te verrichten.

Ik zal in beperkte mate inspelen op gebeurtenissen tijdens het WK en de wedstrijden. Op feitelijke toon, zoals eigenlijk altijd op deze site. Voor een kritische blik op het WK verwijs ik graag naar het onlangs verschenen boek ‘Nooit meer Qatar’ van o.m. sportgeschiedenis-onderzoeksjournalist Jurryt van de Vooren.

Verkrijgbaar o.m. hier!

Dat kan ik niet beter. Ik zal in ieder geval gelijktijdig proberen zoveel mogelijk free-publicity te genereren voor organisaties als Amnesty en vergelijkbare organisaties. Er zijn wereldwijd nog bijna 60 landen die onder een dictatuur leven, daarnaast leven naar schatting 50 miljoen mensen als ‘hedendaagse slaven’. Het WK in Qatar geeft aan hoe groot de noodzaak is om hier aandacht aan te blijven geven. Ik zal dit op andere plekken en andere wijze doen dan alleen op deze site.

Kortom, ik zal mij indien gepast en relevant toeleggen op voetbalaspecten als de strafschop (natuurlijk), de techniek en tactiek (Hollandse school e.d.). In de interviews/podcasts/radio et cetera die ik de komende maand zal geven komt het politieke element zonder twijfel ook naar voren. Ik zal hier indien mogelijk mijn uitgesproken mening over ventileren. Ik zal ook mijn even uitgesproken mening over de voetbaltechnische aspecten geven. Ik doe dit overigens, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ronald de Boer, pro deo. Er zijn ook geen nieuwe voetbalboeken van mij verschenen de afgelopen jaren.

Als hier links van komen zal ik deze delen op deze site.

Vacatures

Teammanager klantenservice

Als Teammanager is het je eerste verantwoordelijkheid dat medewerkers optimaal zijn voorbereid om hun werk te doen. Je stuurt het team van twintig medewerkers aan, zodat de doelstellingen van het KCC in tijd, kwaliteit en budget worden behaald. Bekijk alle vacatures

Advertorial

Cultuurverandering: Penaltytraining met Van Gaal

Het gaat weer los! 22 jaar geleden publiceerde ik mijn boek De Strafschop. Ik dacht dat het boek wel enige aandacht zou krijgen en positief zou worden omarmd door de voetballerij en hoopte er 4.000 te verkopen om uit de kosten te komen. Na maandje of drie zijn de ideeën wel door de voetballerij overgenomen, dacht ik.

Echter, als je met iets nieuws komt, wees dan op je hoede! De weerstand vanuit de voetballerij was heftig jarenlang, soms zelfs zeer onprettig, maar lijkt eindelijk gebroken. Al ben ik natuurlijk ook blij met al die weerstand, want daardoor is mijn boek na al die jaren nog relevant en in the picture! Gisteren verscheen op Nu(punt)nl een interview met mij die een mooie weergave is van mijn 22 jaar als ‘die penaltyman’, also known as Professor Penalty. Denk dat het hier niet bij blijft…ik kom hier zeker ook nog op terug. Hoe kan het dat de voetballerij zo conservatief is, wat kan je er aan doen? Enjoy #penalty #VanGaal #KNVB #WK #Qatar #strafschop #shootout #penalty #clinics #weerstand

NB Wil je weten waar de keeperswissel écht vandaan komt? Wil je zien hoe je zélf de perfecte penalty neemt? Wat doen Nederlanders fout, en Duitsers goed qua pingels? In de aanloop náár het WK ($), tijdens ($$$) én na het WK ($$) geef ik weer lezingen over de strafschoppen van Oranje, in relatie tot onderwerpen (naar keuze van de clients) als #verandermangement #bigdata #changemanagement #Leadership #performancemanagement #culturalchange #vernieuwingslag #doelgerichtheid #prestatie #weerstand Neem direct contact met mij op over de mogelijkheden, ook voor wat betreft (sportieve) locaties e.d..

Feyenoord en de strafschoppen

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Vanavond speelt Feyenoord de finale van de Conference League tegen AS Roma. Typisch zo’n wedstrijd die pas na strafschoppen wordt beslist. Nu hebben Nederlandse teams, en met name Oranje en Ajax, een slechte naam als het aankomt op een strafschopserie. Maar hoe staat het met Feyenoord?

Opmerkelijk genoeg scoort Feyenoord in Europa (veel) beter dan Ajax op de pingel. Zo heeft Feyenoord nooit verloren tijdens een Europese verlenging en ook niet na strafschoppen (tegen Sion en PSV). Toch is er reden tot zorg. Voormalig coach en topspeler Giovanni van Bronckhorst verloor onlangs nog na strafschoppen tegen Frankfurt. Een penalty dwars door het midden én laag deed hem de das om. Bij de Duitse club scoorden ze alle 5 de pingels. Zijn reactie..’Het is een loterij’.  Hij is een leerling van o.m. Dick Advicaat, ook al zo’n old school trainer die niet gelooft in trainen op penalty’s. Dat kost Oranje en Nederlandse clubs titel na titel terwijl Duitse clubs in hun handen wrijven. Strafschopseries zijn alleen een loterij als beide teams er niet óf wél op trainen…niet als maar één van beide teams er op ( NB GOED!) traint.

Gelukkig staat nu Arne Slot aan het roer bij Feyenoord. Komt die niet van AZ? Daar waar ze Big Data hebben omarmd? Dan zou je zeggen dat de spelers weten wat en hoe ze moeten doen. We gaan het vanavond zien. Het ‘spelersmateriaal’ overziend denk ik dat Roma sterker op dit onderdeel moet worden ingeschaald. Mijn spelers voor Feyenoord vanavond? Senesi, Trauner, Toornstra, Sinisterra, Linssen. Eventueel Aursnes en Til. Ik vermoed namelijk dat Dessers dan allang is gewisseld.

Trainen op penalty’s is geen garantie om te winnen…het helpt wel!

Good luck vanavond en leg de hartpilletjes vast klaar!

 

 

Oranje wereldkampioen met Louis van Gaal

Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen

Oranje wereldkampioen, managementlessen om te winnen

Wat is nu eigenlijk de missie van Oranje? Of van jouw favoriete team? Uit de Feyenoord documentaire bleek bijvoorbeeld ondubbelzinnig dat geen der trainers een antwoord had op de vraag wat nu eigenlijk de visie van de club was. En gisteren zagen we juist tegen Turkije hoe belangrijk die visie kan zijn.

Bijgaand een bewerkte tekst die in mijn boeken ‘Oranje wereldkampioen’ (2010) en ‘Bondscoach’ (2014) in uitvoeriger vorm terug te vinden is.

Boekrecensie: En Johan zag dat het goed was

Johan Cruijff

En Johan zag dat het goed was

Onlangs verscheen ‘En Johan zag dat het goed was’, een voetbalboek voor Ajaxfans in het bijzonder en voetballiefhebbers in het algemeen. Geschreven door Ajacieden in hart en nieren Robbert Tilli, bekend van zijn biografie van de manager van Herman Brood ‘Koos’ en Rodney Rijsdijk, die eerder al coauteur was van ‘Wenen van geluk’, het boek over de laatste Champions League overwinning van Ajax…in Wenen.

Naast korte verhalen over echt bijna alle betrokkenen bij zowel de successen als de pijnlijke nederlagen van Ajax in de periode 2016-2019 bevat het boek ook 32 portretten van de hand van Tilli. Hoewel het boek over Ajax gaat hoeft dit geen belemmering te zijn als je toevallig een andere club supportert. Dit seizoen zal toch echt iedere voetballiefhebber genoten hebben van het spel en de onbevangenheid van dit Ajax, dat na dit seizoen als gebruikelijk uiteenvalt. Laten we koesteren wat het Nederlandse voetbal groot maakt.

De verhalen zijn kort en krachtig en hebben vaak een humoristische ondertoon. Dat maakt van ‘En Johan zag dat het goed was’ een écht leuk voetbal boek dat makkelijk wegleest. Een aanrader voor Vaderdag bijvoorbeeld, eindelijk eens een voetbalboek dat niet als hoofdonderwerp drugs, seks, paaldansen of ander plat vermaak heeft, maar ingaat op het spel en de afzonderlijke spelers zelf. Wat mij betreft een uitstekende kanshebber voor sportboek van het jaar. Zo’n boek gun je namelijk iedere club.

Boek: En Johan zag dat het goed was

Auteurs: Rodney Rijsdijk en Robbert Tilli

ISBN 978-94-93095-17-5

Prijs: € 20,–

Verkrijgbaar in de betere boekhandels en natuurlijk bij online winkels als Bol.com.

 

Ajax en de strafschop

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Een leuk interview gegeven aan Ajax Life, over Ajax en de strafschop. Dat is sinds midden jaren zeventig (na Gerrie Muhren en Johan Neeskens) wel een probleem hoor. Nog nooit won Ajax in Europa een shoot-out, en in verlengingen is de score ook slecht. En dus moeten we het maar in 90 minuten doen. Maar ja, als dat niet lukt, dan is er dus geen plan B. Zucht. Laten we voor het Nederlandse voetbal hopen dat het niet zover komt vanavond!

https://www.ajaxlife.nl/updates/specialist-ajax-moet-nu-al-lijstje-hebben-voor-penaltyserie

 

(Herplaatsing van 23-2-2017!, inmiddels wordt er wel geluisterd zoals uit persconferentie voorafgaand aan wedstrijd Juventus-Ajax bleek, de lijstjes liggen klaar!)

#juvaja #strafschop #penalty #pingels #strafschopserie #UEFA #ChampionsLeague #AjaxLife

 

 

 

 

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

NB mijn boek Bondscoach! is nog wel verkrijgbaar, inclusief de nieuwste feiten over strafschoppen (en hoekschoppen et cetera), onder meer bij Bol.com.

Van Gaal, Moneyball, hockey en shoot-outs

 

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Naar de aflevering van het programma Zomergasten met Louis van Gaal werd door velen reikhalzend uitgekeken maar helaas raakte het urenlange interview zelden de kern. En als het echt interessant dreigde te worden, moest weer snel worden overgeschakeld naar een filmpje. Hierdoor bleven vele vragen onbeantwoord. Ook op voetbaltechnisch gebied terwijl een vraag voor het inkoppen leek. Denk daarbij aan de filmkeuze van Van Gaal, Moneyball. Dit is een waargebeurd, verfilmd verhaal uit 2001 over een Amerikaanse honkbalclub die overgaat op het selecteren, analyseren en managen van spelers op basis van statistieken. Met veel succes. 

Belgie: wereldkampioen van het hart

coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

De uitschakeling van België op het WK voetbal doet pijn. Vooral omdat tegenstander Frankrijk een wel heel erg weinig tot de verbeelding sprekende tactiek hanteerde. Als een zo getalenteerd team als Frankrijk zich nog verdedigender opstelt dan IJsland, dan hoef je niet op veel sympathie te rekenen. Je kunt ook overdrijven.

Nee dan België. Als één team dit WK kleur gegeven heeft, dan zijn het wel onze zuiderburen. Met spelers en voetbal zoals we dat graag zouden zien van onze eigen spelers, maar die hebben op dit moment niet de kwaliteit die de Belgen wel hebben. Hazard, De Bruyne, Lukaku natuurlijk, maar ook een back als Meunier, ze hebben dit WK prachtig voetbal laten zien. Daarom verbaast het mij dat nog niemand op de door Duitsers veel gebruikte term ‘Meister der Herzen’ is gekomen: België is De Wereldkampioen van de Harten.

Deze term heb ik voor het eerst gehoord in 2001, toen Schalke 04 in de laatste minuut (het blijven Duitsers) het kampioenschap van Duitsland verloor. En daarna in nog grotere mate in 2006, toen Die Mannschaft na enkele zeer magere jaren (vooral qua voetbal) met prachtig spel  3e werd tijdens het WK in eigen land.

Laten we wel zijn, het WK wordt zelden gewonnen door het leukste of beste team. Vertel mij dat maar, als 50% Hongaar. Tijdens het 1954 verliezen de Magische Hongaren tegen West-Duitsland in de finale na eerder in de voorronde diezelfde Duitsers met 8-3 te hebben verslagen. Wat te denken van de Oranje machine van 1974 onder leiding van Cruijff. Of Brazilië in 1982, Engeland in 1990, Oranje in 1998 en zo verder. Zoals Cruijff zei (vrij vertaald), het gaat niet zozeer om winnen, maar om herinnerd te worden om je stijl en klasse. Mijn voorstel is dus: zullen we vanaf vandaag spreken over België, de kampioen van de harten? Graag. Vooral dankzij De Rode Duivels was dit WK tenslotte zeer genoeglijk.

 

Gyuri Vergouw is auteur van sport- en managementboeken. Bekende werken zijn De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty; De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal en Bondscoach, coach handboek voor 16 miljoen Nederlanders. Zijn nieuwste boek De managementmonologen behandelt 13 onderwerpen en dilemma’s waar managers dagelijks mee te maken krijgen. Verkrijgbaar bij Bol.com, Managementboek.nl, Businezz.nl en de beter gesorteerde boekhandel.