Rubriek: Cruijffiaans

Messi vs Ronaldo: de strafschoppen

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Ik krijg veel vragen over de strafschoppen van Messi en Ronaldo. Zeker nu de één wel en de ander niet heeft gescoord uit een penalty. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie beschikbaar op internet. Hier komen de pingels van beide heren.

Messi: 136 genomen, 105 raak – 77,2% raak

Ronaldo: 175 genomen, 146 raak – 85,4% raak

Zelf hanteer ik de geheel arbitraire 85% als minimale score voor goede strafschopnemers. Ronaldo haalt dit dus net, Messi haal dit duidelijk niet.

Alle competities genomen scoort Ronaldo beter dan Messi, dus competities, bekers, Champions league et cetera. Op één verschil na…Internationale landenwedstrijden. Her scoort Messi beter (80,8 tegen 70,8%).

De allerbeste penalty nemers halen scores van rond de 90 tot zelfs 95%. Denk aan Danny Landzaat, die slechts 2 strafschoppen heeft gemist op een totaal van 31 (29 raak dus) en Van Hooijdonk (slechts 1 misser op 42 raak!). Maar ja, dat was natuurlijk wel op een ander niveau dan Messi en Ronaldo. Ook in een verder verleden (jaren 70 vorige eeuw) waren er geduchte penaltynemers als Johan Neeskens en Gerrie Muhren. Zij scoorden ook hoger dan 90%. En Cruyff dan? Die miste 3 op 6, dus haalde maar een score van 50%. geen wonder dat hij zei: ‘Strafschoppen hebben niets met voetbal te maken’ en ‘penalty’s zijn een specialiteit, wie niet iedereen ken’.

En zo is het.

 

bronnen: o.m. https://www.messivsronaldo.app/detailed-stats/penalties/

 

Johan Cruijff 65: de strafschoppen van de meester

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Ter ere van de 65e verjaardag van Johan Cruijff, zonder twijfel de beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis en een sporticoon zonder weerga, een uitsnede uit mijn boek De Strafschop.

Wie over Cruijff en penalty’s spreekt komt zonder twijfel uit bij de ‘strafschop in drieën’, die hij op 5 december 1982 tegen Helmond Sport, tezamen met Jesper Olsen, nam. Bij een 1-0 voorsprong tegen degradatiekandidaat Helmond Sport krijgt Ajax een strafschop. Johan Cruijff neemt plaats achter de bal. Tot ieders verrassing schiet Cruijff de bal niet op het doel van keeper Otto Versfeld, maar tikt de bal naar links op de naar voren sprintende Jesper Olsen. Deze tikt de bal terug naar Cruijff, die eenvoudig de naar Olsen gesnelde Versfeld kan verslaan en voor een leeg doel de bal simpel kan intikken. Versfeld zal hier ’s nachts nog wel eens van wakker worden. De strafschop was een nachtmerrie voor elke zich respecterende keeper. Versfeld is echter ook door deze strafschop een legende geworden.

Cruyff en conflict met RvC, het citaat dat alles uitlegt

Het houdt de wereld meer bezig dan de Eurocrisis, Griekenland, lage beurskoersen, Afghanistan en Irak. Bij elkaar opgeteld. De strijd tussen Johan Cruyff en de Raad van Commissarissen, waarvan Johan ook nog eens zelf lid is. Een bestuurscrisis waar iedereen, inclusief de hoofdrolspelers zelf, het spoor bijster lijken te zijn. Een citaat van Cruyff kan nieuw inzicht in de zaak bieden. Cruyff aan de macht en de rest faciliteert. Dat was de gedachte volgens mij. Cruyff als een van de vijf machthebbers, dat was volgens mij niet zo de gedachte. Zoals Loek Wijchers ook al op deze site schreef, waarom niet Cruyff alle macht geven en zien wat er van terecht komt. Lukt het, dan is iedereen blij. Mislukt het, dan weten we dat ook weer. Het onderstaande citaat geeft eigenlijk wel weer waar het in bestuurlijk opzicht op neer komt, klik hiervoor door:

Vacatures

Algemeen Directeur/ Gemeentesecretaris

Eindverantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie. Bereiken van de doelstellingen. Zichtbaar en aanspreekbaar met charisma en bezieling. Bekijk alle vacatures

Advertorial

Van Basten technisch directeur op basis van golf

In de wandelgangen circuleert het gerucht dat Marco van Basten de nieuwe technisch directeur van Ajax gaat worden. Na de nogal pijlijke afwijzing van Cruijff-lieveling La Ling, die erg onhandig aan de kant werd gezet door de nieuwe Raad van Commissarissen, lijkt een nieuwe soap in de maak. Want Van Basten mag dan als trainer niet echt hoge ogen hebben gegooid, als inkoper van spelers was hij waarschijnlijk ook niet zo getalenteerd.

Arrogante voetballers

Een column van Johan Cruijff in De Telegraaf heeft wederom tot verhitte discussies geleid in het piepkleine Nederlandse voetbalwereldje. Ajax-trainer Martin Jol meent vandaag te moeten zeggen dat 90% van de reacties in de media een Pamela Anderson gehalte hebben en direct in de prullenbak kunnen. Behalve die van Cruijff natuurlijk. Jol kijkt natuurlijk wel beter uit. Ajax-icoon Cruijff en De Telegraaf tegen je in het harnas jagen, er zijn trainers voor minder de laan uitgestuurd. En wanneer zelfs je broer op de loonlijst bij Ajax staat, dan is een politiek correcte reactie wel zo gepast. Want pas op. Geef vooral niet teveel (al dan niet gefundeerde) kritiek op voetballers, trainers en betaald voetbalorganisaties, want voor je het weet ben je een persona non grata. Ik kan erover mee praten!

Citaat Duits voetbal: Lukas Podolski

Het lachen is ons in Nederland vergaan na de uitschakeling tegen de Russen, zeker nu de Duitsers relatief makkelijk kunnen doorstomen naar de finale. Het totaal uitgeholde Turkse team, dat door blessures, schorsingen en ander leed waarschijnlijk met de reservekeeper in de spits moet gaat spelen omdat er nog maar 13 spelers in de selectie over zijn, zal een speelbal zijn voor de top-fitte Duitsers. Lukas Podolski zal waarschijnlijk wel gaan scoren. Gezien de onderstaande uitspraak, kunnen wij in Nederland in ieder geval nog wel lachen om zijn intellect.

Is Cruijff wel een goed adviseur?

Het vertrek van Johan Cruijff, na een kortstondige aanwezigheid van 17 dagen als adviseur zonder formele titel, heeft een groot deel van voetbalminnend Nederland verbijsterd achtergelaten. Bij de eerste de beste tegenwerping slaat Cruijff de deuren van de Arena hard achter zich dicht. Voorgoed? Het lijkt er wel op, want het imago van ‘Het Orakel van Betondorp’ heeft met deze nogal wilde actie een fikse deuk opgelopen. Vreemd eigenlijk, want heeft iemand zich wel eens afgevraagd of Cruijff voldoet aan de eisen van een goed adviseur? De strafschop legt ‘El Salvador’ langs de consultancy-meetlat.

Redt Johan ‘El Salvador’ Cruijff Ajax?

Johan Cruijff keert weer terug aan het front van de voetbalwereld en dat is goed nieuws voor de gemiddelde voetballiefhebber. Niet langer blijft hij aan de zijlijn staan, niet langer slingert hij vanuit een veilige column allerlei al dan niet wijze adviezen de wereld in. Eindelijk steekt El Salvador zijn nek weer uit en gezien de magere internationale resultaten van Ajax is zijn komst en uitstraling in Amsterdam zeer gewenst. Toch plaatst De Strafschop enkele kanttekeningen.

Johan Cruijff 60 jaar: de strafschoppen van de meester

De beste voetballer van Europa uit de 20e eeuw, Johan Cruijff, wordt 60 en ook ‘De Strafschop’ kan niet om de beste en meest legendarische Nederlandse voetballer en sporter heen. Ter ere van de meester een verslag over Cruijff en de strafschop door de jaren heen. ‘El Salvador’ heeft tenslotte overal een mening over en de natie zal dit weten ook. De strafschop vormt hierop geen uitzondering. De laatste jaren huldigt Cruijff de stelling dat strafschoppen ‘niets met voetballen te maken hebben’. Na afloop van de beruchte halve finale tijdens Euro 2000 viel zodoende een welgemeend ‘op strafschoppen valt niet te trainen’ uit zijn mond op te tekenen. Een reis door de tijd van eind jaren vijftig tot het heden, gebaseerd op hoofdstuk 3 uit mijn boek ‘De Strafschop’ (2e editie, 3e druk).

Wie over Cruijff en penalty’s spreekt komt zonder twijfel eerst uit bij de ‘strafschop in drieën’, die hij op 5 december 1982 tegen Helmond Sport, tezamen met Jesper Olsen, nam. Bij een 1-0 voorsprong tegen degradatiekandidaat Helmond Sport krijgt Ajax een strafschop. Johan Cruijff neemt plaats achter de bal. Tot ieders verrassing schiet Cruijff de bal niet op het doel van keeper Otto Versfeld, maar tikt de bal naar links op de naar voren sprintende Jesper Olsen. Deze tikt de bal terug naar Cruijff, die eenvoudig de naar Olsen gesnelde Versfeld kan verslaan en voor een leeg doel de bal simpel kan intikken. Versfeld zal hier ’s nachts nog wel eens van wakker worden. De strafschop was een nachtmerrie voor elke zich respecterende keeper. Versfeld is door deze strafschop echter zelf ook een legende geworden.

In een artikel van Auke Kok over Cruijff en strafschoppen is dit de enige penalty van de grootmeester die de auteur voor de geest kan halen. Niet verrassend, want Cruijff staat toch vooral bekend om zijn briljante slalomacties en onwaarschijnlijk mooie doelpunten. Hij scoorde zelden tot nooit uit een penalty. Ook doelpunten uit vrije trappen komen zelden in zijn oeuvre voor, evenmin als doelpunten uit kopballen. Een kleine test mijnerzijds in de typisch Amsterdams kroeg ‘Café aan de Maas’ komt tot eenzelfde uitkomst. De aanwezige gasten hoeven nauwelijks aangezet te worden als het over Cruijff en de penalty gaat en praten direct vol overgave over de strafschop tegen Versfeld. Voor velen is het een van de hoogtepunten uit het oeuvre van J.C.. Deze ‘pingel’ staat in het collectieve geheugen gebrand. Iedereen die ik gesproken heb vindt Cruijff, op basis van deze ene strafschop, een prima strafschopnemer. Zoals elders (in ‘De Strafschop’) wordt gemeld was het niet de eerste keer dat een dergelijke strafschop werd genomen. De Belg Rik Coppens was Cruijff volgens overlevering tientallen jaren voor tijdens een interland in de jaren vijftig van België tegen IJsland. Het is niet onwaarschijnlijk dat Cruijff deze beelden in zijn jeugd heeft gezien en de actie tot in de perfectie heeft gekopieerd.

Is Cruijff nu ook direct een echte strafschopspecialist? Liep hij vaak naar voren om zijn verantwoordelijkheid te nemen? De feiten beginnen nu tegen Cruijff te spreken. Zijn strafschop tegen Otto Versfeld is legendarisch, maar is wel de enige strafschop die hij ooit in een officiële wedstrijd voor Ajax heeft genomen. Er waren altijd andere en betere strafschopnemers in de periode dat hij voor Ajax speelde, zoals Henk Groot, Gerrie Mühren en Johan Neeskens. Dat gold ook voor Oranje met spelers als Rensenbrink en Neeskens, zodat Johan ook in zijn interlandcarrière geen enkele strafschop heeft genomen, zelfs niet bij de UEFA jeugd. In Nederland is zodoende zelden een strafschop van Cruijff te zien geweest.

Cruijff heeft natuurlijk ook nog enige tijd bij Feyenoord gespeeld. In augustus 1983 speelt Feyenoord de finale van het Amsterdam-toernooi tegen AS Roma. Strafschoppen moeten de beslissing brengen. Cruijff wil als kersverse Feyenoorder zijn oude thuisbasis wat laten zien en neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij moet de beslissende en laatste strafschop voor Feyenoord nemen. Hij schiet op zijn ‘Jaap Stam’s’ (anno 2000) hoog over. Feyenoord wint overigens wel nadat Michel van de Korput alsnog de beslissing brengt.

In zijn periode bij Barcelona heeft Cruijff in vijf seizoenen 78 goals gescoord, waarvan zes uit strafschoppen. Onbekend is hoeveel strafschoppen hij in deze periode heeft gemist. Zelf memoreert Cruijff tijdens een interview in ‘Elf’ een strafschop tegen Burgos, die hij bij een nul-nul stand in de laatste minuut mag nemen. Hij schiet de bal op de paal.

Zijn periode in Amerika levert geen relevante informatie op. In Amerika werden ‘shoot outs’ gehouden, waarbij spelers vanaf de middenlijn alleen op de keeper af mochten gaan.

De Messias heeft dus weinig strafschoppen genomen, zeker als men zijn statuur als grootste Europese voetballer van de vorige eeuw beschouwt. Toch is zijn situatie niet uniek. Er zijn veel voorbeelden te noemen van topspelers die zelden of nooit een strafschop namen. Van Beckenbauer tot Gullit, ze lieten de eer graag aan anderen. De andere voetbalgrootheid die enige tijd geleden 60 is geworden, Franz Beckenbauer, heeft in zijn lange Bundesliga carrière slechts zes strafschoppen genomen en hier drie van gemist. In Duitsland is zijn angst voor de strafschop berucht. In de EK finale van West-Duitsland tegen Tsjechoslowakije 1976 durfde ‘der Kaiser’ geen strafschop te nemen uit angst te missen. Het is de beroemde strafschoppenserie waarin Panenka zijn prachtige staaltje techniek laat zien en doelman Sepp Maier spartelend op de grond verschalkt met een leep boogballetje. In Duitsland herinnert men zich echter niet zozeer Pananka’s meesterwerk, maar wel de misser van Uli Hoeness in diezelfde reeks. Hoewel  Duitse spelers zelden missen, doet deze ene cruciale misser hen nog steeds pijn. 

De conclusie luidt dat Cruijff in zijn carrière weinig belangrijke strafschoppen heeft genomen. Enerzijds omdat er altijd specialisten in zijn teams zaten die hier meer voor geschikt waren. Anderzijds omdat Cruijff strafschoppen geen leuk onderdeel van het voetbal vond (en vindt!). Net als Pelé is hij van mening dat een penalty een laffe manier van scoren is, iets dat met de schoonheid van het voetbal niets te maken heeft. Cruijff en andere grootheden uit de voetbalgeschiedenis scoren liever na een mooie actie dan uit een strafschop. Ze hebben ook meer te verliezen dan te winnen bij het nemen van een strafschop. Rob Rensenbrink zegt hierover het volgende: ‘Johan deed ‘t zelf niet.Veel te gevaarlijk, joh. Je schiet er ook niets mee op.’ Rensenbrink was een tijdgenoot van Cruijff en stond bekend om zijn betrouwbaarheid bij het benutten van strafschoppen. Tijdens het WK van 1978 in Argentinië scoorde hij vier uit vier.

Betekent het feit dat Cruijff penalty’s niet leuk vindt en er tevens weinig heeft genomen in zijn actieve carrière dat er niet op te trainen valt? Hier begint de informatie wat minder duidelijk te worden. In interviews laat Cruijff zelden na te melden dat strafschoppen niet zijn te trainen, hetgeen door veel voetballers, trainers en fans wordt nagepraat. Vrijwel geheel voetbalminnend Nederland gelooft heilig in J.C.’s woorden. Er zijn ook andere geluiden hoorbaar. Rensenbrink is het oneens met Cruijff die meent dat een strafschop nemen niet te oefenen valt: ‘Gelul. Het is net als een vrije trap. Je zoekt naar vastigheid. Ik deed er tien á twintig per training. Bij Anderlecht zetten we stokken in het doel, aan beide zijden op een meter van de paal. In die vakken moest je schieten’. Of neem het interview met voormalig Ajax keeper Ron Boomgaard (seizoen 1963/64): ‘Johan Cruijff trainde er wel op. Hoe gekker die er eentje inschoot, hoe mooier hij het vond. Als hij je maar kon piepelen en dollen. Dat vond hij prachtig. Maar ondanks dat dollen was hij er wel serieus mee bezig.’ Ook een ander verhaal gaat in tegen de gangbare gedachte van Cruijff. Toen ik bij AFC in Amsterdam een lezing over de strafschop gaf voor de matig geïnteresseerde jeugdafdeling (van de jeugd moeten wij het dus in dat opzicht niet altijd hebben), kwam na afloop een jeugdtrainer en ver familielid van ‘de meester’ op mij af: ‘Johan (Cruijff) zou het helemaal met U eens zijn, want ik heb hem hier wel eens over gesproken en ook hij vindt dat je er op kan trainen’.

Het is duidelijk dat we nu in een echte ‘Cruijffiaanse’ situatie zijn beland. We kunnen met onze analyse alle kanten op. Laten we dan als conclusie maar terugvallen op Cruijff’s duidelijkste uitspraak over penalty’s: ‘strafschoppen nemen is een specialiteit, wie niet iedereen ken’. 

Citaten Marco van Basten

Van basten 2.jpgDe bondscoach kan na de met 4-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Rusland weer wat rustiger achteroverleunen. Voorlopig is zijn baan weer gered. Van Basten is geen man van de vele (Cruijff) of grote of humoristische woorden (Leo Beenhakker). Toch zijn er enkele mooie uitspraken van hem opgetekend. Hier een kleine selectie.