Rubriek: Management en Sport

De Visie van Ajax en Frank de Boer

De laatste tijd weinig postings op de strafschop.nl, geheel tegen mijn gewoonten in. Na 12 jaar was het tijd voor een rustpauze en laten we eerlijk zijn, trainers en spelers brabbelen na elke wedstrijd hetzelfde mantra uit en veel interessants hebben ze niet te melden. Daar om is het des te leuk dat ik nu blij verrast ben met enkele uitspraken van Ajax trainer Frank de Boer. Ik ben kritisch op (vooral) trainers, omdat het vak bij velen al 40 jaar stil lijkt te staan en hun hopeloze strategieën en slappe uitvluchten na afloop inmiddels pijn aan in ieder geval mijn ogen en oren doen.

FC Twente en de invloed van goed management

De felicitaties en de bloemen gaan dit jaar naar FC Twente. Leuk als er eens een ander team dan een uit de voormalige top 3 de titel van Nederland pakt. Volgend jaar zal het tenslotte wel weer gaan tussen Ajax en PSV. Het bijzondere aan de titel van FC Twente is dat hier een wel heel gedegen management-aanpak achter zit, die door voorzitter Joop Munsterman als 7 jaar consequent wordt doorgevoerd. Niet slecht voor een topmanager die ooit als schoonmaker is begonnen bij het bedrijf waar hij later CEO werd. Knap werk!

Vacatures

Hoofd Management Support

Ben jij organisatiesensitief, flexibel en heb jij ervaring als leidinggevende? Lees dan snel verder! Bekijk alle vacatures

Advertorial

FC Twente en de mental coaching

Zal FC Twente het kampioenschap eindelijk binnenhalen? Hoe de uitkomst ook zal zijn, zeker is dat de club uit Enschede een ongekend succesvol jaar kent onder trainer Steve McCLaren. De voormalig bondscoach van Engeland, die aldaar tot de grond toe werd afgebrand, heeft zich in het Oosten van Nederland op fantastische wijze gerevancheerd. Een van de onderdelen van zijn succesformule is het gebruik maken van een mental coach, iets wat in het vaderlands voetbal vergeleken kan worden met vloeken in de kerk. ‘Wij zijn toch niet gek’, luidt nog steeds het veelgehoorde commentaar van veel spelers en trainers. Ook bondscoach Van Marwijk heeft niet veel op met mental coaches. Dat geeft te denken!

Debat over De Penalty in Hilversum

De 7 mythen van het Duitse voetbal

De 7 mythen van het Duitse voetbal, boekpresentatie met Kees Bregman (voorm. prof bij o.m. MSV Duisburg, Gyuri Vergouw en Prof. Dr. Stevens (VU; hoogleraar sportgeschiedenis)

Op 26 maart a.s. zal de debat-club van Hilversum e.o., DeForum, een bijeenkomst organiseren over De Penalty, met na afloop vertoning van ‘Das Wunder von Bern’, een door ondergetekende uitgekozen film over de eerste voetbalsuccessen van West-Duitsland na de oorlog en hoe deze tot stand zijn gekomen.

De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal

Vergouw.jpgIn ‘De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal’ worden de geheimen van het succes van de Duitse Mannschaft ontsluierd aan de hand van 7 mythen. Waarom winnen de Duitsers altijd als het er op aan komt? Scoren ze echt vaker in de laatste minuut? Hoe zit het met de vechtlust, conditie en hun arbeidsethos? En met strafschoppen? Zijn ze daarin echt zoveel beter dan de Oranje spelers? ‘De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal’ geeft antwoord op deze vragen. Bekend van Villa BvD, Studio Sportzomer, Business News Radio, Spijkers met Koppen, met het oog op morgen en vele internetsites, zoal Nu.nl en sportgeschiedenis.nl!

Mental training en voetbal: onverenigbare grootheden?

Het WK 2006 mag dan afgelopen zijn, de invloed op het voetbal zal de komende decennia groot blijven. Hoewel het voetbal veel te wensen overliet (noem eens drie geweldige wedstrijden?), heeft vooral de aanpak van Jurgen Klinsmann veel losgemaakt. Daar waar de mental trainer die Marco van Basten had aangesteld al na enkele weken de pijp aan Maarten gaf, daar mag het succes van de Mannschaft voor een belangrijk deel worden toegeschreven juist aan diezelfde training van de geest. Staan wij in Nederland nog wel open voor vernieuwing in het voetbal?

Feyenoord’s beleidsplan: Redding of ramp?

‘Mijn snackbars worden beter gerund dan professionele voetbalclubs’. Woorden van de schoonvader van de broertjes De Boer. Het ontbreekt in zijn ogen in het voetbal aan de meest fundamentele aspecten van het zakendoen. Eind vorige week presenteerde technisch directeur en oud-speler van Feyenoord, Peter Bosz, een beleidsplan dat de club weer op het hoogste plan moet brengen. Hoog tijd! Voor veel fans van de club is het huidige seizoen een dusdanige ramp, dat eindelijk geaccepteerd wordt dat het anders kan en moet. Is het wereldschokkend wat Bosz schrijft? (foto: Peter Bosz in shirt van RKC?)