Rubriek: Professor Penalty

De Strafschop in de (inter-) nationale media (1)

De voetbaltrainer strafschoppen

De voetbaltrainer over de strafschoppen van Oranje

‘Ik voel mij zeer vereerd, maar jullie zijn eigenlijk 22 jaar te laat’. Dat was mijn eerste reactie toen voetbalperiodiek De Voetbaltrainer mij interviewde over Oranje tijdens het afgelopen WK. Beter nog, over wat de spelers technisch en tactisch nu eigenlijk moeten kunnen op strafschopgebied als het er op aan komt. Het is een mooi interview geworden. De stappen naar succes staan denk ik strak omschreven. Helaas, we hebben er niets van teruggezien bij Oranje tijdens het WK in Qatar.

Focus op techniek

De focus van Oranje lag daar vooral op het mentaal uit balans brengen van de tegenstander. Hierbij leek het uiteindelijke effect toch meer dat Oranje zichzelf uit concentratie haalde en de tegenstander bijzonder gefocust had gekregen. En dat terwijl de belangrijkste stappen naar succes vooral liggen op technisch vlak. Een gebied waar trainers JUIST invloed op hebben en zouden moeten hebben. Nu ja, ik beschouw het interview als een mooie bekroning van 22 jaar interviews geven over de strafschop om het tussen de oren te krijgen van trainers en spelers. Dat er nog steeds een lange weg te gaan is, blijkt wel uit de wijze waarop Oranje, maar ook bijvoorbeeld Spanje, met de penalty om zijn gegaan. Het was weer dramatisch.

Publiciteit

En al die publiciteit, ik zal in een tweede deel links naar media-aandacht uit het buitenland (dit keer vooral uit Italië, maar ook uit Frankrijk, Denemarken en de VS) opnemen, kwam zonder dat ik dit WK ook maar enige actie had genomen. De Strafschop blijft ook 22 jaar na publicatie relevant en media-aandacht krijgen. Gelukkig kregen ook mijn publicaties Oranje wereldkampioen en Bondscoach! dit keer flink ruimte in de pers. Dat vervult mij met trots.

Bijgaand links naar Nederlandse publiciteit

  1. Nu.nl.  In september begon het met Nu.nl, vooral mijn laatste zin is voorspellend gebleken: ‘Want alleen als je goed bent in strafschoppen, kun je wereldkampioen worden.’
    https://www.nu.nl/nu-voetbal/6226008/oranje-traint-tot-in-detail-op-penaltys-maar-van-gaal-is-geen-innovator.html
  2. NOS 1: https://nos.nl/artikel/2454954-dat-loopje-naar-de-penaltystip-kan-je-niet-nabootsen-maar-wel-perfect-voorbereiden
  3. NOS 2: https://nos.nl/artikel/2456073-penaltyprofessor-snapt-niet-dat-knvb-op-kinderlijk-naieve-wijze-met-penalty-s-omgaat
  4. School voor Journalistiek: https://open.spotify.com/episode/7ENr21sIkrY7GXkSOqEgDu?si=123752f8abbd4c76&nd=1
  5. Economie en Ruimte: https://www.youtube.com/watch?v=qzQ-GL_Ns3E
  6. verder nog diverse opnamen voor TV (EenVandaag) en radio (o.m. Omroep Brabant).
  7. En…een eerste divisieclub getraind op de strafschop….de resultaten laten nog even op zich wachten!

Zo, en nu weer twee jaar rust in de tent en volledige aandacht voor mijn zakelijke activiteiten;-)

deel 2 volgt volgende week.Het blad De Voetbaltrainer is verkrijgbaar via: https://www.voetbaltrainer.nl/trainersshop/magazine/de-voetbaltrainer-nr-271/

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

 

Messi vs Ronaldo: de strafschoppen

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Ik krijg veel vragen over de strafschoppen van Messi en Ronaldo. Zeker nu de één wel en de ander niet heeft gescoord uit een penalty. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie beschikbaar op internet. Hier komen de pingels van beide heren.

Messi: 136 genomen, 105 raak – 77,2% raak

Ronaldo: 175 genomen, 146 raak – 85,4% raak

Zelf hanteer ik de geheel arbitraire 85% als minimale score voor goede strafschopnemers. Ronaldo haalt dit dus net, Messi haal dit duidelijk niet.

Alle competities genomen scoort Ronaldo beter dan Messi, dus competities, bekers, Champions league et cetera. Op één verschil na…Internationale landenwedstrijden. Her scoort Messi beter (80,8 tegen 70,8%).

De allerbeste penalty nemers halen scores van rond de 90 tot zelfs 95%. Denk aan Danny Landzaat, die slechts 2 strafschoppen heeft gemist op een totaal van 31 (29 raak dus) en Van Hooijdonk (slechts 1 misser op 42 raak!). Maar ja, dat was natuurlijk wel op een ander niveau dan Messi en Ronaldo. Ook in een verder verleden (jaren 70 vorige eeuw) waren er geduchte penaltynemers als Johan Neeskens en Gerrie Muhren. Zij scoorden ook hoger dan 90%. En Cruyff dan? Die miste 3 op 6, dus haalde maar een score van 50%. geen wonder dat hij zei: ‘Strafschoppen hebben niets met voetbal te maken’ en ‘penalty’s zijn een specialiteit, wie niet iedereen ken’.

En zo is het.

 

bronnen: o.m. https://www.messivsronaldo.app/detailed-stats/penalties/

 

Cultuurverandering: Penaltytraining met Van Gaal

Het gaat weer los! 22 jaar geleden publiceerde ik mijn boek De Strafschop. Ik dacht dat het boek wel enige aandacht zou krijgen en positief zou worden omarmd door de voetballerij en hoopte er 4.000 te verkopen om uit de kosten te komen. Na maandje of drie zijn de ideeën wel door de voetballerij overgenomen, dacht ik.

Echter, als je met iets nieuws komt, wees dan op je hoede! De weerstand vanuit de voetballerij was heftig jarenlang, soms zelfs zeer onprettig, maar lijkt eindelijk gebroken. Al ben ik natuurlijk ook blij met al die weerstand, want daardoor is mijn boek na al die jaren nog relevant en in the picture! Gisteren verscheen op Nu(punt)nl een interview met mij die een mooie weergave is van mijn 22 jaar als ‘die penaltyman’, also known as Professor Penalty. Denk dat het hier niet bij blijft…ik kom hier zeker ook nog op terug. Hoe kan het dat de voetballerij zo conservatief is, wat kan je er aan doen? Enjoy #penalty #VanGaal #KNVB #WK #Qatar #strafschop #shootout #penalty #clinics #weerstand

NB Wil je weten waar de keeperswissel écht vandaan komt? Wil je zien hoe je zélf de perfecte penalty neemt? Wat doen Nederlanders fout, en Duitsers goed qua pingels? In de aanloop náár het WK ($), tijdens ($$$) én na het WK ($$) geef ik weer lezingen over de strafschoppen van Oranje, in relatie tot onderwerpen (naar keuze van de clients) als #verandermangement #bigdata #changemanagement #Leadership #performancemanagement #culturalchange #vernieuwingslag #doelgerichtheid #prestatie #weerstand Neem direct contact met mij op over de mogelijkheden, ook voor wat betreft (sportieve) locaties e.d..

Vacatures

Teammanager klantenservice

Als Teammanager is het je eerste verantwoordelijkheid dat medewerkers optimaal zijn voorbereid om hun werk te doen. Je stuurt het team van twintig medewerkers aan, zodat de doelstellingen van het KCC in tijd, kwaliteit en budget worden behaald. Bekijk alle vacatures

Advertorial

Feyenoord en de strafschoppen

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Vanavond speelt Feyenoord de finale van de Conference League tegen AS Roma. Typisch zo’n wedstrijd die pas na strafschoppen wordt beslist. Nu hebben Nederlandse teams, en met name Oranje en Ajax, een slechte naam als het aankomt op een strafschopserie. Maar hoe staat het met Feyenoord?

Opmerkelijk genoeg scoort Feyenoord in Europa (veel) beter dan Ajax op de pingel. Zo heeft Feyenoord nooit verloren tijdens een Europese verlenging en ook niet na strafschoppen (tegen Sion en PSV). Toch is er reden tot zorg. Voormalig coach en topspeler Giovanni van Bronckhorst verloor onlangs nog na strafschoppen tegen Frankfurt. Een penalty dwars door het midden én laag deed hem de das om. Bij de Duitse club scoorden ze alle 5 de pingels. Zijn reactie..’Het is een loterij’.  Hij is een leerling van o.m. Dick Advicaat, ook al zo’n old school trainer die niet gelooft in trainen op penalty’s. Dat kost Oranje en Nederlandse clubs titel na titel terwijl Duitse clubs in hun handen wrijven. Strafschopseries zijn alleen een loterij als beide teams er niet óf wél op trainen…niet als maar één van beide teams er op ( NB GOED!) traint.

Gelukkig staat nu Arne Slot aan het roer bij Feyenoord. Komt die niet van AZ? Daar waar ze Big Data hebben omarmd? Dan zou je zeggen dat de spelers weten wat en hoe ze moeten doen. We gaan het vanavond zien. Het ‘spelersmateriaal’ overziend denk ik dat Roma sterker op dit onderdeel moet worden ingeschaald. Mijn spelers voor Feyenoord vanavond? Senesi, Trauner, Toornstra, Sinisterra, Linssen. Eventueel Aursnes en Til. Ik vermoed namelijk dat Dessers dan allang is gewisseld.

Trainen op penalty’s is geen garantie om te winnen…het helpt wel!

Good luck vanavond en leg de hartpilletjes vast klaar!

 

 

Oranje en strafschoppen

Een herplaatsing van een artikel op Sport en Strategie, dit keer op de site van Sportgeschiedenis.nl:

 

Professor Penalty en het strafschoppendrama van Oranje

Het Nederlands elftal speelt vanavond in de achtste finale van het EK voetbal tegen Tsjechië, een wedstrijd die kan eindigen in een penalty shoot-out. Een voetbal afgang die in het nationale geheugen gegrift staat, is de penaltyserie van Oranje tegen Italië tijdens Euro 2000. Gyuri Vergouw zag het debacle toen al van ver aankomen. Professor Penalty legt uit wat er toen mis ging. Hij geeft ook advies voor de toekomst.

Een quote uit het artikel:

‘Strafschoppen zijn, in tegenstelling tot wat veel Nederlandse coaches vaak beweren, absoluut te trainen. Een prof zou minsten één keer per week een serie penalty´s moeten oefenen. Een speler neemt idealiter een lange aanloop van zo’n zes meter, om vervolgens linksboven of rechtsboven in het doel, op tachtig procent van zijn kracht, in te schieten. Verder moeten keepers minder gokken en meer gebruikmaken van het analyseren en interpreteren van lichaamstaal van de spelers. Keepers gokken slechter dan wanneer ze een muntje zouden opgooien: in minder dan vijftig procent van de gevallen gokt een keeper namelijk de juiste hoek.’

Dit verhaal is ontleend aan mijn boek ‘Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ uit 2014. Het boek lijkt uitverkocht maar er zijn nog enkele exemplaren bij Jimmink in Amsterdam. Andere boeken van mij zijn hier te vinden.

Ajax en de strafschop

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Een leuk interview gegeven aan Ajax Life, over Ajax en de strafschop. Dat is sinds midden jaren zeventig (na Gerrie Muhren en Johan Neeskens) wel een probleem hoor. Nog nooit won Ajax in Europa een shoot-out, en in verlengingen is de score ook slecht. En dus moeten we het maar in 90 minuten doen. Maar ja, als dat niet lukt, dan is er dus geen plan B. Zucht. Laten we voor het Nederlandse voetbal hopen dat het niet zover komt vanavond!

https://www.ajaxlife.nl/updates/specialist-ajax-moet-nu-al-lijstje-hebben-voor-penaltyserie

 

(Herplaatsing van 23-2-2017!, inmiddels wordt er wel geluisterd zoals uit persconferentie voorafgaand aan wedstrijd Juventus-Ajax bleek, de lijstjes liggen klaar!)

#juvaja #strafschop #penalty #pingels #strafschopserie #UEFA #ChampionsLeague #AjaxLife

 

 

 

 

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

NB mijn boek Bondscoach! is nog wel verkrijgbaar, inclusief de nieuwste feiten over strafschoppen (en hoekschoppen et cetera), onder meer bij Bol.com.

Ajax, Europa en de strafschop (en verlengingen)

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

(Dit is een herplaatsing van een artikel uit 2017, 22 mei, 2017 preceis te zijn, maar het blijft relevant in tijden van Europese successen!)

Strafschop.nl heeft bijzonder genoten van de wedstrijden van Ajax in de kwart- en halve finales van de Europa League. Fantastisch voetbal, ongekend en met een ontzettend jong en leuk team. dat verdient alleen maar complimenten. Maar goed, we blijven hier toch kritisch. Want we gunnen het Ajax eigenlijk meer dan ooit om van Manchester United te winnen, desnoods na verlengingen en/of strafschoppen. Daar zit wel een punt van aandacht. De strafschoppen van Ajax zijn namelijk al tientallen jaren een punt van grote zorg. Van selectie van de juiste spelers tot de aanloop, van de richting van het schot tot de wijze waarop de keeper duikt, we zien bij Ajax structureel zaken die voor (veel!) verbetering vatbaar zijn. We hopen niet op strafschoppen en verlengingen en de onderstaande cijfers maken veel duidelijk waarom. Dit zijn de cijfers van Ajax in Europa (de winst tegen Gremio uit 1995 voor de wereldbeker telt dus niet mee in dit overzicht).

Zie ook mijn interview met Ajax Life.

Verloren strafschoppenseries Ajax in de diverse Europacups:
1) Ajax tegen Levski Spartak Sofia in 1975;
2) Ajax tegen Juventus (kwartfinale EC I) in 1978;
3) Ajax tegen Bohemians Praag in 1984;
4) Ajax tegen Juventus (finale Champions League) in 1996;
5) Ajax tegen Steaua Boekarest in 2013.

Gewonnen: 0.

Wedstrijden die Ajax in de diverse Europacups in de verlenging verloor:

1) Ajax tegen Real Madrid in 1967;
2) Ajax tegen CSKA (2e ronde EC I als titelverdediger) in 1973;
3) Ajax tegen Olympiakos Piraeus in 1983;
4) Ajax tegen Austria Wien in 1989 (staafincident, verlenging 1-1. later reglementaire 0-3 nederlaag was in verlenging sowieso in nadeel Ajax geëindigd.
5) Ajax tegen Dynamo Zagreb in 2007;
6) Ajax tegen Olympique Marseille in 2009;
7) Ajax tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk in 2015.

Gewonnen verlengingen Ajax in de Europacups:

1) Ajax tegen Benfica (kwartfinale EC I) in 1969;
2) Ajax tegen Napoli in 1970;
3) Ajax tegen Atletico Madrid (kwartfinale Champions League) in 1997;
4) Ajax tegen Grazer AK (voorronde CL) in 2003;
5) Ajax tegen Schalke’04 (kwartfinale Europa League) in 2017 (althans: niet de wedstrijd gewonnen na verlenging, maar wel door naar de halve finale, vooruit dan maar, die tellen we bij winst op;-)).

Hoewel het succes bij verlengingen niet overstelpend is, is ook duidelijk dat Ajax vooral op strafschopgebied een al heel lang bestaand probleem heeft. Men won ‘toch wel binnen 90 minuten’. Wat zijn de tips die coach Bosz nu, op dit moment, nog kan toepassen? Er is natuurlijk veel meer over te zeggen, maar 3 dagen voor de wedstrijd is nog maar weinig aan te passen. Wat kan je nog wél doen als coach?

1) Zorg dat je de lijst met penaltynemers NU al klaar hebt. Wie is de nummer 1,2,3,4,5. Liefst zelfs het hele team incl. reserves rangschikken.
2) Kijk nog eens op basis waarvan je deze lijst hebt geselecteerd? Techniek én stressbestendigheid moeten in evenwicht zijn.
3) Ga NIET, NOOIT na afloop van de verlengingen nog rondrennen met een blocnote om nog wat spelers te vragen wie een pingel wil nemen. Als we dat zien, weten we dat het te laat is en dat de coach alleen voor nog meer stress zorgt.
4) Laat de keeper (Onana dus) vooral kijken naar de lichaamstaal (standbeen!) en de aanloop van de spelers. NIET GOKKEN. NIET ZOMAAR IN EEN HOEK DUIKEN. WACHT 0,5 sec.! Of zoals oud-coach Van Gaal stelde: Gokken doe je maar in het casino!
5) Pas op met het selecteren van spelers die ‘hun verantwoordelijkheid’ willen nemen. Daar gaat het vaak mis. Ze nemen te veel stress op zich, namelijk de verantwoordelijkheid voor het hele team. (denk aan C. Seedorf!)
6) na fluitje van de scheidsrechter heel even concentratie, o,5 seconde, inademen, uitademen en DAN aanloop. Leidt tot veel betere scores. Betere concentratie!

En Manchester dan? Er is hoop…veel hoop. Voor Ajax. Maar alleen als Bosz c.s. de penalty serieus nemen!

Wij wensen Ajax enorm veel succes in de finale van de Europa League en verwachten dat de spelers beter dan ooit op de penalty’s voorbereid zullen zijn! Dan is het bijvoeglijk naamwoord ‘Lucky’ namelijk helemaal niet meer nodig, gebruik die maar in het casino.

Met dank aan Henry Sunder voor de stats.

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Door: Gyuri Vergouw, auteur van de analytische voetbalboeken De Strafschop (2000); De laatste minuut (2006); Oranje wereldkampioen (2010) en Bondscoach! (2o14). Zijn laatste bestseller ‘Het dodo-effect’ (al bijna 400 dagen in top 100 Businezz.nl) gaat over menselijk gedrag in organisaties, bijvoorbeeld ook over de vraag waarom trainen op strafschoppen zoveel weerzin opwekt(e!) in de conservatieve voetbalwereld. Verkrijgbaar bij o.m. Managementboek en Businezz.nl en de betere boekhandels.

Naast zijn advies- en opleidingswerk Vergouw geeft penaltyclinics in binnen en buitenland waar hij management- en de strafschop (of strafbal/shoot-out!) met elkaar in verbinding brengt. Klik hier voor de brochure.

 

Van Gaal, Moneyball, hockey en shoot-outs

 

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Naar de aflevering van het programma Zomergasten met Louis van Gaal werd door velen reikhalzend uitgekeken maar helaas raakte het urenlange interview zelden de kern. En als het echt interessant dreigde te worden, moest weer snel worden overgeschakeld naar een filmpje. Hierdoor bleven vele vragen onbeantwoord. Ook op voetbaltechnisch gebied terwijl een vraag voor het inkoppen leek. Denk daarbij aan de filmkeuze van Van Gaal, Moneyball. Dit is een waargebeurd, verfilmd verhaal uit 2001 over een Amerikaanse honkbalclub die overgaat op het selecteren, analyseren en managen van spelers op basis van statistieken. Met veel succes. 

WK 2018: standaardsituaties beslissend

coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

‘Je zou eens een boek moeten schrijven over de slechte hoekschoppen van Oranje’, zegt de een. ‘Nee, je moet juist aandacht schenken aan de verlengingen, we winnen er nooit een’, aldus de ander. ‘Hou toch op’, zegt de derde, ‘je met schrijven over het ingooien, dat is erbarmelijk’.

Tijdens het WK voetbal 2018 blijken zogenaamde ‘dode spelmomenten van doorslaggevende betekenis te zijn. Strafschoppen, vrije trappen, hoekschoppen, ze bepalen wie wint of verliest. Geen nieuwe info natuurlijk, hierover schreef ik al in 2014 in ‘Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’. Bijgaand het eerste deel over hoekschoppen, vrije trappen en de ingooi.

Hoekschoppen

Ergert u zich ook altijd aan de slecht genomen hoekschoppen bij Nederlandse clubs en Oranje? Tijdens het WK 2006 kreeg het Nederlands elftal in vier wedstrijden 19 hoekschoppen te nemen. Hieruit vloeide geen enkel doelpunt voort. Er zit verder weinig groei in deze statistiek, want tijdens het EK van 2012 kreeg Oranje liefst 24 hoekschoppen te nemen in drie wedstrijden en ook hier vloeide geen enkel doelpunt uit voort. Het WK van 2010 is daarbij vergeleken een enorm succesverhaal. Oranje krijgt liefst 35 corners in de zeven wedstrijden te nemen en scoort hieruit welgeteld één keer direct, tegen Brazilië in de kwartfinale, door Wesley Sneijder. De kleinste speler op het veld. Toegegeven, dat was wel een belangrijke treffer. En ingestudeerd, anders kan je de doorkop variant waaruit Sneijder scoort niet noemen. In 2008 krijgt Oranje 11 corners en scoort hieruit één keer. Dit betekent dat op Oranje tijdens de laatste vier toernooien 89 hoekschoppen heeft gekregen waaruit twee treffers zijn voortgekomen. Met dit soort cijfers kunnen net zo goed de bal direct teruggeven aan de tegenstander, dat is minder gevaarlijk. Tegenstanders kunnen zich blijkbaar eenvoudig instellen op deze zwakte van Oranje en breken vak met gevaarlijke counters uit. (NB denk aan België in de laatste minuut tegen Japan!!!) Een hoekschop van Oranje is voor tegenstanders vaak een kans op een scherpe counter.

Ook toptrainers als Foppe de Haan ergeren zich aan de Nederlandse ‘hoekschop-mentaliteit’. Het lijkt alsof spelers er geen idee, geen visie op hebben. Men doet maar wat. ‘Bij Heerenveen maakten we in één seizoen twaalf doelpunten uit een hoekschop. Daar zat geen geheim achter, er was in wezen niets bijzonders aan. We trainden er gewoon op. Het ging steeds precies hetzelfde maar de tegenstanders konden er geen oplossing voor bedenken.’

Vrije trap
In tegenstelling tot strafschoppen en hoekschoppen zijn er over vrije trappen minder betrouwbare statistieken voorhanden. We weten wel hoe vaak er per wedstrijd voor een vrije trap wordt gefloten, maar niet waar deze op het veld genomen wordt. En wanneer schat je een vrije trap in als een kans? Er zijn spelers die uit vrije trappen scoorden waarvan je dacht dat het onmogelijk zou zijn, zoals Pierre van Hooijdonk ooit tegen SC Freiburg presteerde en de Braziliaan Roberto Carlos ooit met zijn wereldberoemd geworden ‘ventieltrap’ van zo’n dertig meter. Zij scoorden uit onvoorstelbaar knappe vrije trappen die geen enkele statisticus als kans zou aanmerken.

Het nadeel van een discussie over vrije trappen is verder dat iedereen direct een succesvolle variant uit het verleden weet te noemen. Enorme missers worden vergeten, doelpunten die uit een schitterend genomen vrije trap voortvloeien worden tot aan de dag van vandaag herhaald. Zoals de vrije trap van Van Persie tegen Ivoorkust tijdens het WK 2006 of de goal van Van Nistelrooij tegen Rusland na een voorzet uit een vrije trap. Die zijn prachtig genomen, maar er staan enorm veel missers en afzwaaiers van Oranje spelers tegenover. Wat dit betreft zou opname bij de technische staf van Oranje van Pierre van Hooijdonk, erkend specialist op dit onderdeel, geen kwaad kunnen. Zijn succes was geen toeval. Van Hooijdonk bleef na de officiële trainingen altijd nog wat oefenen op vrije trappen.

Het belang van de standaardsituaties en de mogelijkheid hierop te trainen is doorgedrongen tot het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal. Het team is de laatste tijd behoorlijk succesvol uit dode spelmomenten. Vooral Martins Indi weet hoe het is om te scoren uit een corner of vrije trap. De verdediger werkte zowel in Roemenië als in Hongarije een indraaiende vrije trap van dichtbij tegen het net. Martins Indi mag zich van Van Gaal dan ook bij corners en vrije trappen voorin melden. De bondscoach geeft echter aan dat er wel weer het een en ander zal veranderen aan de strategie: ‘Nu we weer tegen Roemenië moeten heb ik de varianten bij corners en vrije trappen wel laten aanpassen. Dat lijkt me logisch’, zegt Louis van Gaal. Kevin Strootman legt uit waarom Oranje zo succesvol is bij corners en vrije trappen: ‘We besteden heel veel aandacht aan de dode spelmomenten. Al een paar dagen voor de wedstrijd komen ze aan bod. We krijgen beelden te zien van de tegenstander. Een selectie van de patronen die zij hanteren en beelden die laten zien waar ze kwetsbaar zijn. Daar stemmen wij onze aanpak op af.’ Volgens de aanvoerder helpt het dat de spelers mee mogen denken over de varianten. ‘Als speler word je medeverantwoordelijk gemaakt voor hoe die varianten er telkens uit zien. Dat je moet meedenken is een extra prikkel die bij voetballers wel helpt.’

Het verdient aanbeveling de dode spelmomenten, waar de vrije trappen en hoekschoppen onderdeel van uitmaken, uitvoerig te trainen en hier met name ook heldere afspraken over te maken. Welke speler neemt waar op het veld de vrije trappen? Staan er altijd twee spelers bij de bal, een linksbenig en een rechtsbenig, zodat de tegenstander zich op verschillende uitvoeringen moet voorbereiden. Wie neemt de hoekschoppen van rechts? Wie van links? Welk idee zit er dan achter de hoekschop en welke alternatieven zijn er? Goede hoekschoppen en vrije trappen zijn in het moderne voetbal kritieke succesfactoren. Het gevaar dat volgt uit de zogenaamde ‘dode spelmomenten’ heeft aan belang gewonnen doordat steeds meer teams de kunst van het verdedigen tot in de puntjes beheersen. Vrije trappen beslissen steeds meer wedstrijden. Hoekschoppen moeten kansen zijn voor het eigen team, niet voor de tegenstander om uit te breken.

Het is verheugend te lezen dat de huidige bondscoach Ronald Koeman veel aandacht aan de hoekschoppen en vrije trappen geeft. Iedere week wordt in ieder geval één dag besteed aan het trainen op standaardsituaties. Iets wat natuurlijk al veel langer had moeten gebeuren. In het verleden had het een concurrerend voordeel kunnen opleveren, nu is het noodzaak, want zelfs de slechtste teams hebben wel een specialist in huis die een vrije trap in de kruising kan schieten.

Noot: de bovenstaande tekst verscheen in 2014 in het boek Bondscoach! coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders. Ik hoop in 2020 een nieuwe versie van dit boek te kunnen publiceren.  Het boek is her en der nog leverbaar.

 

De laatste minuut en Duitsland: opzet en achtergrond

 

Het Duitse voetbal en de laatste minuut

Het Duitse voetbal en de laatste minuut

‘Typisch Duits. Een slechte wedstrijd, maar een doelpunt op het juiste moment’
Daily Telegraph

Nu Duitsland een vroege uitschakeling heeft afgewend door in de laatste minuut te scoren tegen Zweden, is het tijd mijn boek met de wel erg ter zake doende titel uit de digitale mottenballen te halen en in delen op deze site te publiceren. Bewerkt en aangepast, dat wel, maar zeker niet verouderd. Enjoy.

De 7 mythen van het Duitse voetbal

Er is geen land ter wereld waar het Duitse voetbal de gemoederen zó beheerst als Nederland.  Waarom hebben ze altijd zo’n geluk? Waarom winnen ze ‘altijd’ in de laatste minuut? Waarom krijgen ze zo vaak onterechte strafschoppen en krijgt de tegenstander ze juist niet terwijl ze wel terecht zouden zijn? Wat zijn de geheimen van het Duitse voetbal? Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden op deze vragen.