Rubriek: WK 2018

Belgie: wereldkampioen van het hart

coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

De uitschakeling van België op het WK voetbal doet pijn. Vooral omdat tegenstander Frankrijk een wel heel erg weinig tot de verbeelding sprekende tactiek hanteerde. Als een zo getalenteerd team als Frankrijk zich nog verdedigender opstelt dan IJsland, dan hoef je niet op veel sympathie te rekenen. Je kunt ook overdrijven.

Nee dan België. Als één team dit WK kleur gegeven heeft, dan zijn het wel onze zuiderburen. Met spelers en voetbal zoals we dat graag zouden zien van onze eigen spelers, maar die hebben op dit moment niet de kwaliteit die de Belgen wel hebben. Hazard, De Bruyne, Lukaku natuurlijk, maar ook een back als Meunier, ze hebben dit WK prachtig voetbal laten zien. Daarom verbaast het mij dat nog niemand op de door Duitsers veel gebruikte term ‘Meister der Herzen’ is gekomen: België is De Wereldkampioen van de Harten.

Deze term heb ik voor het eerst gehoord in 2001, toen Schalke 04 in de laatste minuut (het blijven Duitsers) het kampioenschap van Duitsland verloor. En daarna in nog grotere mate in 2006, toen Die Mannschaft na enkele zeer magere jaren (vooral qua voetbal) met prachtig spel  3e werd tijdens het WK in eigen land.

Laten we wel zijn, het WK wordt zelden gewonnen door het leukste of beste team. Vertel mij dat maar, als 50% Hongaar. Tijdens het 1954 verliezen de Magische Hongaren tegen West-Duitsland in de finale na eerder in de voorronde diezelfde Duitsers met 8-3 te hebben verslagen. Wat te denken van de Oranje machine van 1974 onder leiding van Cruijff. Of Brazilië in 1982, Engeland in 1990, Oranje in 1998 en zo verder. Zoals Cruijff zei (vrij vertaald), het gaat niet zozeer om winnen, maar om herinnerd te worden om je stijl en klasse. Mijn voorstel is dus: zullen we vanaf vandaag spreken over België, de kampioen van de harten? Graag. Vooral dankzij De Rode Duivels was dit WK tenslotte zeer genoeglijk.

 

Gyuri Vergouw is auteur van sport- en managementboeken. Bekende werken zijn De Strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty; De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal en Bondscoach, coach handboek voor 16 miljoen Nederlanders. Zijn nieuwste boek De managementmonologen behandelt 13 onderwerpen en dilemma’s waar managers dagelijks mee te maken krijgen. Verkrijgbaar bij Bol.com, Managementboek.nl, Businezz.nl en de beter gesorteerde boekhandel.

De laatste minuut en Duitsland: opzet en achtergrond

 

Het Duitse voetbal en de laatste minuut

Het Duitse voetbal en de laatste minuut

‘Typisch Duits. Een slechte wedstrijd, maar een doelpunt op het juiste moment’
Daily Telegraph

Nu Duitsland een vroege uitschakeling heeft afgewend door in de laatste minuut te scoren tegen Zweden, is het tijd mijn boek met de wel erg ter zake doende titel uit de digitale mottenballen te halen en in delen op deze site te publiceren. Bewerkt en aangepast, dat wel, maar zeker niet verouderd. Enjoy.

De 7 mythen van het Duitse voetbal

Er is geen land ter wereld waar het Duitse voetbal de gemoederen zó beheerst als Nederland.  Waarom hebben ze altijd zo’n geluk? Waarom winnen ze ‘altijd’ in de laatste minuut? Waarom krijgen ze zo vaak onterechte strafschoppen en krijgt de tegenstander ze juist niet terwijl ze wel terecht zouden zijn? Wat zijn de geheimen van het Duitse voetbal? Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden op deze vragen.

De laatste minuut: het succes van het Duitse elftal

Het Duitse voetbal en de laatste minuut

Het Duitse voetbal en de laatste minuut

Die Mannschaft scoorde tegen Zweden weer eens in de laatste minuut en redde daarmee het vege lijf. Toeval? Of toch niet?

In 2006 schreef ik mijn boek ‘De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal’. Het boek gaat niet alleen in op de vraag of de Duitsers vaker dan andere teams in de laatste minuut scoren, maar gaat eigenlijk in op de geschiedenis van het Duitse voetbal.

In de komende weken zal ik delen van dit boek online publiceren, mede omdat het al lang niet meer verkrijgbaar is, maar blijkbaar nog wel relevant. Ik ga ook in op de vraag waarom de KNVB nu, anno 2018, wel interesse toont in de lessen die we kunnen leren van de Duitsers en toen, in 2006, geheel niet. Terwijl ook toen al de aanzetten zichtbaar waren. Ik begin echter met wat mooie quotes over onze oosterburen. Hierna volgen meer inhoudelijke artikelen. (Lees door voor de mooie quotes):

Vacatures

Algemeen Directeur/ Gemeentesecretaris

Eindverantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie. Bereiken van de doelstellingen. Zichtbaar en aanspreekbaar met charisma en bezieling. Bekijk alle vacatures

Advertorial