De top 50 strafschoppen, aller tijden (nummer 20-11)

Het wordt spannender en spannender, de top 10 komt in zicht. De wedstrijden worden belangrijker, de namen bekender. Dit keer onder meer met: Marco van Basten, Michel Platini, Paul Breitner, Uli Hoeness en tweemaal PSV.

20. Nederland – Zweden (EK 2004)
Het penalty trauma van Oranje wordt in deze wedstrijd doorbroken. Oranje wint voor het eerst, na vier opeenvolgende nederlagen (1992, 1996, 1998 en 2000) voor het eerst een penalty-reeks. OK. Het was tegen de zwakke Zweden. En wellicht mist Ibrahimovic omdat hij enkele jaren in Nederland speelde bij Ajax, ook niet echt een grootmacht wanneer het op penalties aankomt. Maar fijn was het wel. Later bekende Van der Sar op strafschoppen getraind te hebben. Het werkt dus toch! Lees het verslag van deze reeks door HIER te klikken.

19. Paul Breitner (WK 1974, finale WK West-Duitsland-Nederland)
Ik begrijp best dat deze strafschop wat minder juichgevoelens losmaakt in de Nederlandse huiskamers, maar belangrijk was deze natuurlijk wel. Duitsland komt op 1-1 doordat de Nederlandse spelers dachten dat de wedstrijd maar 1 minuut duurde. De oorzaak was wat minder fris. De Duitse spits Bernd Hoelzenbein laat zich over het been van Wim Jansen vallen en krijgt een goedkope strafschop. Dat noemen wij tegenwoordig een Schwalbe, een woord dat iedereen sinds de WK finale van 1974 kent en dat inmiddels in het canon van de Nederlandse taal is opgenomen. Paul Breitner schiet keurig in, maar waarom Jan Jongbloed wel heel erg links (vanuit hem gezien) in het doel staat, blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Zeker omdat hij niets doet als Breitner de bal keurig binnenschuift in de lege hoek. Breitner zou ook in de finale van 1982 een doelpunt maken en hij behoort daarmee met Pele, Vava en Zidane tot een select groepje dat in meerdere WK finales heeft gescoord.

18. Jerzy Dudek (AC Milan – Liverpool, Champions League finale 2003)

Nadat AC Milan met speels gemak met 3-0 voorkomt tegen Liverpool, vechten de Engelsen zich terug in de wedstrijd: It ain’t over till it’s over, tenslotte. Binnen enkele minuten maken de Engelsen drie doelpunten: 3-3. Het komt aan op strafschoppen. In het doel van de Engelsen staat een in Nederland bekende keeper: Jerzy Dudek, oud speler van Feyenoord. Tijdens de shootout begint hij als een waanzinnige te bewegen op de doellijn (op de doellijn mag dat, niet van de doellijn afkomen echter!) en hij beslist daarmee de wedstrijd. Doe maar gek dan doe je gewoon genoeg. Momenteel beweegt de Poolse keeper het meest op de bank. Daar mag hij blijkbaar ook niet van af komen! Les voor keepers? Je hebt bij strafschoppen niets te verliezen, dus als gek doen helpt, waarom dan niet.

17. PSV – Nacional de Montevideo 6-7 na strafschoppen, Wereldbeker 1988

Kijk, dan heb je de kans de wereldbeker voor clubs te winnen en dan laat je het knullig liggen. Na een aardige wedstrijd die dankzij doelpunten van Romario en Koeman op 2-2 eindigt, komt het aan op strafschoppen. Voor PSV missen: Kieft, Lerby (lat), Gerets en de vliegende postbode, cultfiguur Berry van Aerle. Een zekere Gomez (familie van de huidige keeeper?) velt het vonnis: 7-6 voor Nacional. PSV verspeelt haar enige kans een keer de wereldbeker te winnen.

16. PSV – Benfica (Finale Europa Cup 1 1988)

En kijk, dat was andere koek. PSV staat vooral op routine in de finale, na vele malen gelijk gespeeld te hebben in de voorafgaande ronden en alleen op doelsaldo door te komen. Ook nu wordt het tegen Benfica 0-0 en strafschoppen moeten de beslissing brengen. Gelukkig is daar het boekje van Jan Reker en doelman Hans van Breukelen, die op basis hiervan de reeks ingaat. Weet u nog wie de Portugese penalty mist en wie de beslissende voor PSV scoort? Antwoord: Veloso en Anton Janssen (!). Voor Janssen ‘het hoogtepunt van mijn loopbaan’.

15. FC Bayern Munchen – Valencia CF, Champions League Finale 2001

Deze wedstrijd is niet zozeer gekozen omdat het fantastisch was, maar omdat het symbool staat voor alles wat momenteel in de wereld van het voetbal plaatsvindt. De wedstrijd staat ook symbool voor het feit dat sinds 1983 liefst 8 van de 23 Champions League finales eindigden in een penalty shootout! Kortom..train erop als je weet dat je in de finale staat!!! En natuurlijk, als Duitsers meedoen weet je, die gaan winnen. Deze wedstrijd zag ik in een Hotellobby in Engeland, tussen 40 Engelsen en 1 Duitser….en die was tegen Bayern. Want in Duitsland ben je voor Bayern…of zeer ertegen. Toen het op strafschoppen aankwam wist iedereen, dat hoeven we niet meer te zien. Want je weet ook, en niemand kon dat beter zeggen dan Gary Lineker: ‘Voetbal is een leuk spel waarin 22 mannen elkaar 90 minuten lang een bal toespelen. Na afloop heeft het Duitse team gewonnen.’

14. Marco van Basten (EK 1992, halve finale Nederland -Denemarken)

Nederland speelt tijdens dit EK de pannen van het dak tegen Duitsland, op dat moment wereldkampioen. De Duitsers krijgen alle hoeken van het veld te zien in een wedstrijd die algemeen wordt gezien als de beste interland van Oranje ooit. Mede door dit resultaat moet Oranje in de halve finale tegen de Denen, die zich eigenlijk niet voor het toernooi hadden gekwalificeerd en invielen voor Joegoslavie, dat van de UEFA door de oorlogssituatie in het land niet mocht meedoen. De relaxte Denen worden van de stranden van de wereld geplukt en winnen uiteindelijkde finale van de Duitsers, die toch weer verderkomen dan Oranje doordat ze van de Zweden winnen. De strafschop van Van Basten wordt Nederland fataal. De geweldige Deense keeper Peter Schmeichel stopt de slap ingeschoten bal. Het was iets dat Van Basten altijd grote angst had gemaakt..een beslissende strafschop missen. Het zou het begin zijn van het Nederlandse penaltysyndroom.

13. Tweemaal Uli
Duitsers missen nooit. Nou ja, nooit. Twee Duitse spelers missen in de afgelopen 30 jaar een strafschop tijdens een groot toernooi: Uli Hoeness (in 1976 tegen Tsjechoslowakije) en Uli Stieleke (in 1982 tegen Frankrijk). Alleen die van Hoeness wordt de Duitsers fataal. Daarna wordt door de West-Duitsers of de weer verenigde Duitsers (vanaf 1990) geen strafschop meer gemist. Als Oranje net zo bedreven was geweest in dit cruciale element dan het internationale voetbal, dan hadden er een mooi aantal finale plaatsen in gezeten!  Conclusie: als je een Duitse voetballiefhebber bent, noem dan je zoon in ieder geval geen Uli! (lees meer over Hoeness HIER)
12. Andreas (Andi) Brehme Duitsland – Argentinie, WK 1990
Een WK dat wordt beslist door een (onterechte) penalty, waar kennen we dat van? In 1990 flikken de Duitsers het ‘m weer. Nu wederom na een zeer omstreden penalty, die tevens het enige doelpunt zal blijven. Het eerste WK dat door een strafschop wordt beslist.

11. Michel Platini (Europa Cup 1 finale, Juventus – Liverpool, 1985)

Een van de zwartste dagen in de geschiedenis van het voetbal is 29 mei 1985. De dag van het Heizeldrama, waarbij 39 mensen, vooral supporters van Juventus (32) omkomen door supportersgeweld. Velen worden doodgedrukt als ze willen vluchten voor de hooligans. Desondanks wordt de wedstrijd gespeeld. De spelers weten niet dat er vele doden zijn gevallen en spelen de wedstrijd uit. Juventus wint, dat kon ook niet meer anders, door een strafschop van Michel Platini (1-0). De Fransman, blijkbaar onwetend wat zich heeft afgespeeld in het stadion, juicht uitzinnig na zijn doelpunt. De kranten verwijten hem daags na de wedstrijd ‘op lichamen van de doden te hebben gedanst’. Voor Platini zelf nog steeds het dieptepunt in zijn carriere.

1 thought on “De top 50 strafschoppen, aller tijden (nummer 20-11)”

De Top 50 strafschoppen, aller tijden! De top 10! 11 jaar ago

[…] De Top 20 De nummers 11-20 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *