De top 50 strafschoppen, aller tijden (nummer 30-21)

Het is een groot plezier de top 50 samen te stellen en ook fijn te zien dat de artikelen zo enorm goed worden bezocht en gelezen. Deze keer komen wellicht weer mooie (en minder mooie) herinneringen naar boven met grote namen als Johan Neeskens, Hans van Breukelen en het boekje van Jan Reker, AZ'67 en Roda JC, Kostadinov en Stoichkov, Jan Molby (wie kent hem nog) en de Mickleover Lightning Blue Sox (de wie?). Zelfs een corrupte scheidsrechter ontbreekt niet. Lees verder en geniet.....of erger u!

30. De kleinere Nederlandse clubs AZ'67 en Roda JC

Een Nederlands overzicht zou niet volledig zijn zonder rekening te houden met twee ‘kleinere' clubs, ploegen buiten de traditionele top 3 bestaande uit Ajax, Feyenoord en PSV. En gelukkig voor strafschop.nl, en ongelukkig voor de clubs, strafschoppen nemen kunnen ook deze ploegen niet. Voor AZ '67 gaat het in 1977 mis tegen Barcelona in 2e ronde UEFA Cup 1977. Na tweemaal 1-1 gaat AZ na strafschoppen in Camp Nou onderuit tegen de meer gelouterde ploeg. Roda JC slaagt er zelfs tweemaal in na strafschoppen uitgeschakeld te worden, namelijk in 1989 tegen Sredets Sofia (wel met Kostadinov en Stoichkov, dat dan weer wel) en in 2002 tegen AC Milan (Soetaers (waar is die nu?), Luijpers en Van der Leur missen). Waar een klein land (en kleinere clubs) groot in kunnen zijn.

29. Jan Molby (Liverpool, 1986)
De enige speler mij bekend die een zuivere hattrick (drie doelpunten achter elkaar in één speelhelft) scoort uit strafschoppen is Jan Mølby van Liverpool, in de wedstrijd tegen Coventry City in de Littlewoods Cup/League Cup. De ‘zwaarwichtige' oud-Ajacied was overigens sowieso een goede strafschopnemer, want in zijn gehele periode bij Liverpool mist hij maar drie keer vanaf 11-meter (op totaal van 45).

28. De langste shoot-out ooit

De langste shoot-out ooit, althans op enig niveau (op jeugdniveau is een shoot-out bekend waarbij pas bij de 66e strafschop werd gescoord, te weten in 1998 de wedstrijd Challeston Boys tegen Mickleover Lighning Blue Sox) is die tussen Tunbridge Wells en Littlehampton Town voor de Engelse FA Cup, op 1 augustus 2005. Er waren 40 strafschoppen nodig om tot een beslissing te komen.

27. Ron Boomgaard (MVV-Ajax) 13 september 1964

Het verhaal van deze keeper van Ajax en later onder meer Blauw Wit staat opgetekend op deze site. Klik door voor het hele verhaal.

26. Robert Hoyzer

Op 21 augustus 2004 speelt het onaanzienlijke SC Paderborn tegen Hamburger SV in een wedstrijd om de Duitse beker. Paderborn verslaat HSV met 4-2, onder meer door twee uiterst dubieuze strafschoppen en een rode kaart die nergens op sloeg. Scheidsrechter Hoyzer leek niet zijn beste dag te hebben, maar toch was het dat wel. Want Hoyzer bleek zaken gedaan te hebben met een Kroatisch goksyndicaat. Momenteel zit hij zijn straf uit. De uitslag werd niet veranderd, omdat de reglementen niet voorzien in omkoping. De strafschoppen waren zo overduidelijk GEEN penaties, dat zelfs de Duitsers zélf niet meer geloofden in deze Schwalbes. Hetgeen wat wil zeggen natuurlijk.

25. Ajax in het algemeen
Kijk, iedere Nederlander mag trots zijn op de resultaten die Ajax in het verleden heeft behaald op voetbalvelden over heel de wereld (en ook op die van PSV en Feyenoord, natuurlijk). Maar op strafschopgebied heeft de club een uiterst bedenkelijke naam. Tegen Juventus (1978 en 1996), Bohemians Praag (1984) en Levski Spartak Sofia (1975) gaat het mis. Ze schakelen Ajax uit na strafschoppen in diverse Europese competities. In 1996 tegen Juventus gaat het helemaal fout. Hoewel trainer Louis van Gaal het toeval wil uitschakelen, moet hij hier toezien hoe Ajax onvoorbereid aan de strafschoppenserie begint. Kanu en Finidi worden bang en lopen weg van het speelveld. Silooy neemt de eerste strafschop uit zijn Carrière en mist..., evenals Davids. Geen 5e titel voor Ajax...so close, yet so far away.

24. Keepers die strafschoppen nemen
U kent ze vast, keepers die strafschoppen nemen en ze vaak met keiharde knallen scoren. De beroemdste zijn José-Luis Chilavert (Paraguay, finale Copa Libertadores 1994), Hans-Jörg Butt (Duitsland), Ricardo Peirera (Portugal, EK 2004 tegen Engeland). Chilavert heeft zelfs een record aantal van 8 interland doelpunten op zijn naam staan.

23. Hans van Breukelen (1988, EK Sovjet-Unie - Nederland, finale)

Tijdens de wedstrijd weet Van Breukelen zowel een strafschop onnodig te veroorzaken, als direkt daarop deze strafschop te stoppen. We zijn het door de mooie doelpunten van Gullit en Van Basten vergeten, maar de Rus Belanov mist nadat Van Breukelen zijn intimidatiespelletje (naar de stip lopen, vinger naar rechteroog brengen) heeft gespeeld. Hij stopt de strafschop mede dankzij het ‘boekje van Jan Reker', die in een boekje (hijzelf zegt kaartensysteem) van meer dan 2000 spelers de strafschoppen heeft bijgehouden. Een techniek die later zelfs de Duitsers helpt bij hun overwinning tegen Argentinië (WK 2006), als Huub Stevens aantekeningen over de Argentijnse strafschoppen geeft aan de Duitse keeper Jens Lehmann (via Kopke). Het briefje met daarop de aantekeningen wordt later voor 1 miljoen Euro verkocht.

22. Ricardo Peirera (EK 2004, Portugal - Engeland)

Nu we toch met keepers bezig zijn: doelman Ricardo maakt zich in eigen land (en ook bij een beperkt aantal buitenlandse fans van het Portugese voetbal;-) onsterfelijk door zowel de laatste strafschop van de Engelsen (Darius Vassell) te stoppen als zelf de laatste voor de Portugezen te scoren. Een mooi moment, zo'n shoot out. Als de wedstrijd wordt beslist door een keeper, is het helemaal speciaal.

21. Johan Neeskens (WK-finale 1974, West Duitsland - Nederland)

Duitsland is nog niet aan de bal geweest als Johan Cruijff in het Duitse strafschopgebied wordt gevloerd. Strafschop! Johan Neeskens is de aangewezen persoon. Normaliter mikt hij de strafschop altijd in een van de beide hoeken. In 1973 had hij de taak als strafschopnemer bij Ajax overgenomen van Gerrie Mühren, nadat deze laatste na 23 strafschoppen achter elkaar gescoord te hebben er plots eentje (EENTJE!) mist. Neeskens is echter nog helemaal niet warm en verwacht zeker geen strafschop te moeten nemen in de 1e minuut. Hij besluit een keiharde ram door het midden te geven. Het kalk spat op. Sepp Maier duikt verkeerd, zoals hij dat altijd deed. Beckenbauer zei later dat hij wist dat Duitsland achter zou komen omdat Maier nog nooit een strafschop had gestopt. Waarom staat Neeskens zo laag? Omdat de strafschop slecht ingeschoten was (NOOIT door het midden schieten) en uiteindelijk ook het begin van het einde werd voor Oranje. De spelers werden arrogant en vergaten dat een wedstrijd 90 minuten duurt. Dat vergeten Duitsers nooit, daar kunt u op rekenen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri Vergouw
Auteur
Beste lezers,
de meningen zijn verdeeld, maar een ding is zeker, het is erg moeilijk deze strafschop goed na te doen!

http://fun.humorlog.nl/Filmpjes/Beste-Penalty-ooit.html
Standbeeld Johan Cruijff (finale WK 1974) wordt herplaatst
[...] en Nederland, toen Cruijff werd neergehaald in het Duitse strafschopgebied. De daaropvolgende penalty van Johan Neeskens zorgde voor de Nederlandse [...]