De top 50 strafschoppen, aller tijden! (nummer 40-31)

De tweede stap is gezet, nu worden de nummers 40 tot en met 31 kort toegelicht. Met strafschoppen van onder meer Pele, George Best, David Beckham, Danny Blind, Edwin van der Sar (ja, hij!), Viktor Ikpeba en Arnold Mühren.

40.  Edwin van der Sar, Ajax (1997-1998)

De beste Nederlandse keeper ooit staat niet bekend als een penalty killer. Gelukkig traint hij sinds kort WEL op strafschoppen en het gaat steeds beter, maar daar gaat het nu nog niet over. Nu gaat het over het feit dat Van der Sar ook de eerste keeper van Ajax is geweest die scoorde voor de club: In het seizoen 1997-1998 verzilverde hij tegen de Graafschap een strafschop. Hij bleef er echter nuchter onder: “Ik ben tenslotte ook de eerste die er een heeft gemist”. In het seizoen 1944-1995 mocht Van der Sar van de spelers een strafschop nemen bij een 8 – 0 voorsprong. Hij mist. Hetgeen hem op een woede-aanval van trainer Van Gaal kwam te staan. Volgens de trainer was Van der Sar’s misser onprofessioneel, want ook bij 8-0 moet je geconcentreerd blijven en er 9-0 van maken.

39.       Arnold Mühren, Manchester United (FA Cup final 1983)

Het eerste Nederlandse doelpunt ooit tijdens een FA-CUP finale staat op naam van Arnold Mühren, de begaafde technicus die zijn carrière begon bij Ajax, en via FC Twente en Ipswich Town, met wie hij de UEFA cup ten koste van AZ’67 zou winnen, terechtkwam bij Manchester United. Voor deze club scoorde hij de beslissende goal uit een strafschop tijdens de replay van de FA CUP.

38.       Pierre Womé, Kameroen (Olympische spelen Sydney 2000 en kwalificatie WK 2006)

De Olympische Spelen hebben op slechts twee uitzonderingen na altijd voetbal op het programma gehad, maar slechts zelden sprak deze competitie tot de verbeelding. In 2000 beslisten strafschoppen echter over de titel, in de eindstrijd tussen Spanje en Kameroen. Pierre Womé scoorde de beslissende vijfde strafschop voor Kameroen, nadat Amaya voor de Spanjaarden de derde strafschop had gemist door op de lat te schieten. Kameroen wordt voor het eerst Olympisch kampioen. Hoe betrekkelijk beroemd zijn kan wezen, blijkt wel als deze zelfde Womé in de laatste kwalificatiewedstrijd van Kameroen tegen Egypte in de allerlaatste minuut van de wedstrijd een penalty mist. Als Womé zou scoren, zou niet Ivoorkust maar kameroen naar het WK 2006 gaan. Womé schoot de bal echter op de paal. Womé moest het land uitvluchten en had het de weken na de uitschakeling nog zwaar te verduren gehad; zijn huis werd in brand gestoken en hij werd met de dood bedreigd.

37. Martin Palermo, Argentinie (Copa Libertadores 1999, Argentinie-Colombia)

Hoewel de Argentijn Martin Palermo niet een grote naam in Europa is, wordt hij toch in 1998 gekozen tot beste speler van Zuid Amerika. Daarom staat hij echter niet in deze lijst. Wel omdat hij de enige speler is die in één interland liefst drie (u leest het goed, 3!) strafschoppen mist, en wel in de interland van Argentinië tegen Colombia in 1999.

36. David Beckham, Engeland (WK 2002)

Nu we toch bij Argentinië zijn aangekomen, tijdens het WK van 2002 scoort Beckham eindelijk een verlossende strafschop in de 44e minuut voor de Engelsen tegen de aartsvijand Argentinië. In 1998 was hij nog na natrappen tegen de Argentijnse speler Simeone van het veld gestuurd, waarna Engeland werd uitgeschakeld. Na strafschoppen natuurlijk, dat mag duidelijk zijn. Nu was er eindelijk wraak voor de Engelsen en een 1-0 winst. Jammer alleen iedereen alleen is vergeten dat de strafschop erbarmelijk was genomen. (d.w.z. dwars door het midden, zonder welke schijnbeweging dan ook, niet heel erg hard en met weinig techniek). Vrees niet, de Engelsen komen nog wel eens langs in deze lijst, net als de Nederlanders. Je moet tenslotte ook respect hebben voor de grootste missers op strafschopgebied.

35. Ikpeba, Nigeria (Afrika Cup 2000)

Tijdens de finale van de Africa Cup in 2000 overschrijdt de strafschop van de Nigeriaanse speler Ikpeba duidelijk de doellijn, nadat deze van de lat terugketst. Het doelpunt wordt echter niet door de scheidsrechter gegeven. Onterecht. Hierdoor verliest organisator Nigeria van Kameroen, dat hierdoor de titel behoudt. Twee jaar later zal precies het omgekeerde tijdens de Afrika Cup gebueren. Een strafschop wordt genomen, de bal stuitert duidelijk voor de lijn (dus geen goal!), maar er wordt wel een doelpunt gegeven. Wie weet wie deze penalty nam en voor welk land deze speler speelde?

34. Rob Rensenbrink, Nederland (WK 1978 Nederland – Schotland)

Tijdens de beslissend laatste poulewedstrijd tegen de Schotten scoort Rob Rensenbrink een van zijn vele strafschoppen. Het ‘slangenmens’ mistte toentertijd zelden een penaly en ook nu niet. Een droge knal in de hoek en 1-0 voor Nederland (dat later met 3-2 zou verliezen). Niet zo bijzonder, als het niet het 1.000ste uit de geschiedenis van het WK zou zijn geweest.

33. Pele’s 1,000ste doelpunt

De beste voetballer ooit (al zijn er die Cruijff of Maradona verkiezen), Pele, scoorde zijn 1000ste doelpunt op 19 november 1969 tijdens een 2-1 overwinning van Santos op Vasco da Gama in het Maracana stadion. Later werd deze bal voor ruim $ 20.000 geveild. Pele scoorde in de 77e minuut uit een strafschop en zou de teller op uiteindelijk 1283 doelpunten brengen. Romario probeert al tijden ook de 1000 doelpunten te halen, tot in Australië aan toe, maar tot op heden mist hij er nog zo’n 7 om deze magische grens te overschrijden.

32. George Best, Dennis Law en Ian McKecknie (Manchester United en Hull City)

De strafschoppenserie of shootout werd in 1970 in het internationale voetbal geïntroduceerd, om te voorkomen dat lotingen nodig waren om belangrijke wedstrijden te beslissen. Dit was tijdens het EK van 1968 al gebeurd en ook tijdens UEFA cup wedstrijden, zoals van DWS en PSV, had het lot beslist. De allereerste officiele shootout was tussen Hull City en Manchester United in 1970 tijdens de Watney Cup en werd gewonnen door Manchester United. De eerste voetballer ooit die een strafschop in een shootout nam was George Best en de eerste die mistte Denis Law. De doelman van Hull City, Ian McKechnie, was daarmee ook de eerste keeper die een strafschop stopte in een shootout, maar ook de eerste die de beslissende strafschop nam en mist.

31. Danny Blind, Ajax (Wereldbeker voor clubteams 1995)

Hoewel Danny Blind de laatste tijd slecht in het nieuws stond, stond hij in de jaren negentig model voor de kracht van Ajax. Zo ook in de finale van de wereldbeker voor clubteams in Tokyo tegen Gremio uit Brazilië. Nadat twee spelers van Gremio al hadden gemist, en Kluivert al voor Ajax, nam Blind de beslissende vijfde pingel. En scoorde, zoals hij ook daarvoor (zie de wedstrijd van Sparta tegen HSV) en daarna zou doen. Ajax wint de wereldbeker dankzij een goed genomen strafschop van Blind. (N.B. 5 jaar later zou Danny Blind het eerste exemplaar van De Strafschop in ontvangst nemen, het begin ook van deze site!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *