De Top 50 strafschoppen, aller tijden! (nummer 41-50)

De teerling is geworpen, de keuze voor de eerste tien strafschoppen uit de top 50 allertijden is een feit. Bij de nummers 41-50 is vooral gekozen voor strafschoppen uit de bijzondere hoek, op technisch vlak of omdat het om bijzondere methoden of gebeurtenissen ging. Met de enige dame uit de top 50 wellicht als hoogtepunt, Brandi Chastain van de VS.

50. De allereerste strafschop ooit: 1891

De strafschop maakt sinds het seizoen 1891-1892, althans in Engeland, deel uit van voetbalspel. Daarmee was het een laatkomertje, want al in 1866 werd de buitenspelregel ingevoerd, en in 1873 de vrije trap. Andere jaartallen van regels zijn 1869 voor de doeltrap (die tot aan de oorlog per definitie uit de hand werd genomen) en 1874 voor de invoering van scheidsrechters. Tot aan de strafschop gaf men dus aan de benadeelde partij een vrije trap. Er was echter nog geen 9 meter regel, dus stelde de keeper zich dan vaak vlak voor de bal op. Wie de eerste pingel ooit heeft genomen is (mij) niet bekend, wel dat de invoering werd bespoedigd door een overtreding (hands) tijdens de wedstrijd Notts County-Stoke City. Stoke speler Hendry voorkwam met hands een zeker doelpunt, waarna de vrije trap niets opleverde. Tegen zo’n overtreding moest strenger worden opgetreden. Pas in 1905 (!) werd het de keeper echter verplicht tussen de palen stelling te nemen bij een strafschop! Over Engelse gentlemen gesproken, veel spelers vonden de strafschop een laffe manier van scoren en schoten in de beginperiode bewust naast. Iets dat in Nederland veel navolging heeft gekregen. Alleen doen de Nederlandse profs het onbewust.

49. Pablo Huth

Ooit gehoord van de profspeler Pablo Huth? Nee. Dat kan kloppen, want het gaat hier om een 16 jarige jongen die midden jaren zeventig de TROS-penaltybokaal won op Wembley door alle strafschoppen raak te schieten. Huth was als beste Nederlandse strafschoppenspecialist onder de jongeren verkozen, en versloeg op Wembley zijn leeftijdgenoten door de Engelse keeper alle hoeken te laten zien. Toen konden we het dus nog wel. Van Huth is later weinig meer vernomen. Prof is hij niet geworden. Een verlies voor het Nederlandse voetbal!

48. Marcel Brandts en Peter van Velzen (RKC, seizoen en tegenstander nog onbekend)

De meest spectaculaire schijnbeweging (op een na) aller tijden. RKC krijgt een strafschop en speler Marcel Brandts pakt de bal en legt deze neer. Op het moment dat hij het strafschopgebeid is uitgelopen en de scheidsrechter fluit, rent plots Peter van Velzen naar de bal en schiet hem keihard binnen. Doelpunt. En een verbouwereerde keeper en scheidsrechter. Inmiddels verboden, want de strafschopnemer moet zich melden bij de scheidsrechter, maar daarom niet minder mooi.

47. Brandi Chastain (1999, WK Finale VS-China, shoot-out)

Het WK voor dames werd al in 1994 voor het eerst na strafschoppen gewonnen, maar het meest bekend is de winst van de Amerikanen over de Chinezen na strafschoppen (5-4). Niet alleen door de winst, maar vooral doordat de Amerikaanse speelster Brandi Chastain, die de beslissende strafschop had genomen, haar shirt uittrok na haar beslissende doelpunt (zie cover Sports Illustrated). Een aanbieding van Playboy om te poseren met nog minder kleren, sloeg zij later af.

46. Gerrie Mühren (1975)?

De bekende speler van Ajax en Volendammer in hart en nieren had de beste techniek van alle Ajecieden uit de glorietijd, zelfs beter dan Cruijff en Keizer. Dat bevestigde hij met de strafschop achter het standbeen om. Na een snelle aanloop plaats Mühren zijn rechter standbeen links naast de bal, om daarna met zijn linkerbeen, achter het standbeen om, keihard uit te halen. De enige beelden die hiervan in wedstrijdverband zijn gemaakt, komen uit zijn tijd bij Betis Sevila, toen hij tijdens een benefietwedstrijd voor kinderen, waarbij de bekerfinale tussen Atletico de Bilbao en Betis Sevilla (1974-1975) nogmaals werd gespeeld. (lees interview met Gerrie)

45. Rik Coppens (jaren 50-60)

Deze Belg was niet alleen een geweldige speler en technicus, maar ook een grote grappenmaker. Al in de jaren vijftig schijnt hij de beroemde strafschop in drieen, die later wereldberoemd is geworden door Cruijff (hierover natuurlijk later meer), in de interland IJsland -Belgie genomen te hebben. Maar wat dacht u van een strafschop waarbij Coppens de bal neerlegt, zich omdraait en dan keihard met de hak de bal op doel schiet. Doelpunt. Volgens overlevering waren dit hakballen die als ‘granaten insloegen’. Ook nam deze wonderlijke Belg wel eens een strafschop terwijl hij nog gebukt boven de bal stond. In zijn eigen woorden: ‘Het spektakel moet toch voorrang hebben’.

44. Dick Helling/Ajax (1973)

In 1974 speelt Ajax voor de Europa Cup 1 tegen CSKA Sofia, niet echt een hoogvlieger uit die tijd maar zeker ook geen slecht team. Ajax was inmiddels drie Europa Cups rijk, maar de grote spelers waren inmiddels vertrokken, zoals Cruijff en Neeskens of gestopt, zoals Keizer. Thuis wint Ajax met 1-0 en uit staat het 2-0 achter als Dick Helling een strafschop mag nemen. Deze begaafde middenvelder zou Neeskens hebben moeten doen vergeten. Dat doet hij ook deels, door de strafschop huizenhoog over te schieten. Ajax ligt na drie gewonnen Cups plots uit het toernooi voor de Europa Cup 1. Van Dick Helling is later, althans op voetbalgebied, weinig meer vernomen.

43. Jan Peters (Feyenoord) en Jantje Peters (AZ) (1979)

In 1979 mag Oranje tegen Argentinië een erewedstrijd spelen ter ere van het 75 jarig bestaan van de FIFA. Het is de wedstrijd waarin Diego Maradona debuteert voor zijn land, evenals de uitblinkende en keihard aangepakte Tahamata voor Oranje. Het loopt uit op strafschoppen. Zowel Jan Peters van Feyenoord als Jan Peters van AZ missen (Maradona scoort natuurlijk) en Oranje mist een unieke mogelijkheid een mooie prijs mee naar huis te nemen. Het penaltysyndroom is aanstaande!

42. Bassie van Noortwijk (Sparta) (1985)

Om niet alleen missers en grote clubs te nemen, hier een voorbeeld van een keeper in zijn ‘finest moment’. Tegen Hamburger SV speelt Sparta meer dan verdienstelijk wedstrijd in de 1e ronde van de UEFA CUP en het komt uiteindelijk in het Volksparkstadion in Hamburg aan op strafschoppen. Natuurlijk mist de eerste Nederlandse speler, Lengkeek. Maar daarna komt het moment van Bas (Bassie) van Noortwijk. Hij stopt de inzet van Wolfgang Rolff. En nadat onder meer Danny Blind en Louis van Gaal (ja hij!) hebben gescoord, stopt Bassie de pingels van McGee en Schroder. Conclusie? Nederlandse clubs kunnen dus na strafschoppen winnen van Duitse en goede keepers zijn hierbij heel belangrijk.

41. Van Hooijdonk / Feyenoord UEFA Cup kwartfinale (2002)

In de kwartfinale van de UEFA Cup 2002 treffen twee Nederlandse teams elkaar, PSV en Feyenoord. Feyenoord wordt bijna geheel gedragen door de doelpunten van Van Hooijdonk, en ook dit keer redt hij zijn club door vlak voor tijd (eigenlijk: 94e minuut!) de gelijkmaker te scoren. In de strafschoppenreeks scoren alle Feyenoorders, met Van Hooijdonk als laatste. Voor PSV scoort ook iedereen, op een speler na….weet u nog wie dat was? Nee? Gakhokidze. Feyenoord gaat door en wint uiteindelijk, vooral dankzij Van Hooijdonk en zijn strafschoppen en vrije trappen, de UEFA Cup.

10 thoughts on “De Top 50 strafschoppen, aller tijden! (nummer 41-50)”

dennis vd meulen 11 jaar ago

waarom zie ik nergens de strafschop van jozsef kiprich tijdens  feyenoord – psv(seizoen 94/95, 7 mei 1995 om precies te zijn) toen hij niet had warm gelopen, maar wel de strafschop ging nemen die even daarvoor gegeven was. (het stond op dat moment 1-2 voor psv mede door die benutte strafschop en nog een goal van kiprich won feyenoord met 3-2).

Henry Sunder 11 jaar ago

Geachte heer Vergouw,
Dank voor uw vermakelijke top 50 van strafschoppen uit de voetbalgeschiedenis.

Bedoelt u bij no. 44 niet een ander jaartal en een andere tegenstander en een ander Europacuptoernooi?

In 1975, om precies te zijn de 3e ronde van de Uefacup van het seizoen 1975-1976 verloor Ajax nl. na strafschoppen van Levski Spartak Sofia. Hierbij miste Dick Helling de beslissende strafschop.   

Twee jaar eerder werd Ajax inderdaad uitgeschakeld door CSKA Sofia voor de tweede ronde van de Europacup I. Thuis 1-0 gewonnen en uit 2-0 verloren na verlenging (daar zijn Nederlanders nl. ook niet zo goed in). Dat Helling in deze laatste wedstrijd een strafschop gemist zou hebben, is mij niet bekend. Ten tijde van deze wedstrijd was Cruijf net vertrokken en waren Neeskens en Keizer nog wel van de partij.

Voor wat betreft no. 43: In deze serie miste ook nog Rene van de Kerkhof; inderdaad was het penaltysyndroom aanstaande!

 

Henry Sunder 11 jaar ago

Geachte heer Vergouw,

Bij de strafschop van Dick Helling (no. 44 in uw top-50) haalt u volgens mij 2 wedstrijden door elkaar. Deze strafschop was nl. niet in 1973 of 1974, maar in 1975. Het betrof niet de EC I, maar de (derde ronde van de) Uefacup. En de tegenstander was niet CSKA Sofia, maar Levski Spartak Sofia.
En Dick Helling nam de penalty niet in de speeltijd, maar als laatste in de penaltyserie, die Ajax dus verloor van Levski Spartak Sofia.

Voor wat betreft de wedstrijd tegen CSKA Sofia. Deze vond laatstelijk plaats in de 2e ronde van de EC I in het seizoen 1973-1974 (2 jaar eerder dus). Thuis won Ajax met 1-0 en uit verloor Ajax (na verlenging; daar zijn Nederlanders ook niet zo goed in!) met 2-0. Bij deze wedstrijd was Helling niet betrokken. Die speelde toen nog bij Volendam.
Voor wat betreft no. 43 in uw top-50: Behalve de Jan Peters’en miste ook Rene van de Kerkhof. Kortom: het penaltysyndroom was inderdaad aanstaande!

Groeten en succes met uw missie om de trainbaarheid van de strafschop onder de aandacht te brengen,
Henry Sunder
Schipluiden.  
  

Gyuri Vergouw 11 jaar ago

Beste Henry, dank voor de toevoegingen en correcties en de uitvoerige mails hierover, dat maakt de TOP 50 alleen maar sterker. met dank en vriendelijke groet,
Gyuri Vergouw

erwin jasper 10 jaar ago

meneer vergouw kunt u mij vertellen wie als enigste een penalty heeft gemist tijdens een wk finale reguliere speeltijd.
Mvg erwin jasper

Gyuri Vergouw 10 jaar ago

Beste Jasper, morgen zal het antwoord op jouw vraag op deze site worden geplaatst. Met dank aan Voetbal International heeft Strafschop.nl inmiddels zo’n 100.000 pageviews in de Kerstperiode mogen verwelkomen, ongeveer evenveel als normaal gedurende een weekje of twee, drie. Ik hoop dat je ons blijft bezoeken, want er staan weer bijzonder publicaties op stapel voorafgaand aan het WK van 2010.
hgr,

Gyuri Vergouw

Robbert 10 jaar ago

Antonio Cabrini, Italië – West-Duitsland, 1982

wim eshuis 8 jaar ago

Pablo Huth  ken ik zeker , Ik zag toen live zijn victorie!
Een geweldig moment voor het Nederlands voetbal. Qua voorkomen leek hij op nummer 14 vond ik toen! Ik weet dat hij uit Waubach cq Landgraaf kwam Limburg.
Wie heeft er nog de beelden van?

wim eshuis 8 jaar ago

Dit is andere koek  , jij hebt niks op orde !Pablo Huth uit Landgraaf, in 1976 op 14-jarige leeftijd winnaar van Tros Penaltybokaal: ‘Onze finale was voor de eindstrijd van een bekerfinale voor jeugdteams. Al mijn zes penalty’s waren raak, de doelman was Phil Parks van Queens Park Rangers. Natuurlijk kun je trainen op strafschoppen. Na elke training oefende ik een kwartier. Je moet gewoon vooraf een hoek kiezen en de bal daarin trappen. Zelfs nu, 24 jaar later, word ik nog herinnerd aan die fantastische dag op Wembley. Thuis kijk ik met mijn kinderen nog af en toe naar de videoband.

Marc Mokken 6 jaar ago

Elke keer als een Nederlands nationaal of club team weer faalt bij een srafschoppen serie en mensen weer zeggen dat je er niet op kan trainen zeg ik alleen maar 2 woorden “Pablo Huth”.
Ik was zelf 15 jaar toen ik hem de finale penalty schieten op Wembly zag winnen.
Absoluut onbegrijpelijk dat er nog steeds niet op wordt getraind!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *