Zuid-Afrika maakt zich op voor het WK 2010

De 1minutemanager en strafschop.nl zijn momenteel aktief in Zuid-Afrika, nu al in voorbereiding op het WK voetbal dat in 2010 voor het eerst door een Afrikaans land zal worden georganiseerd. Juist nu biedt dat een interessante blik in de keuken van dit boeiende land. Is Zuid-Afrika in staat het op een na grootste sportevenement ter wereld (na de Olympische Spelen) te organiseren? Een eerste impressie over hoe de organisatie van een WK voetbal een keerpunt kan worden in de geschiedenis van een land.

Laat ik beginnen met mijn enthousiasme voor het deel van Zuid-Afrika dat ik momenteel zakelijk en prive bezoek (het gebied rond Kaapstad) niet onder stoelen of banken te steken. Prachtige natuur, zeer goed eten en drinken, uiterst correcte en vriendelijke mensen (of ze nu zwart, gekleurd of blank zijn), mooi tot schitterend weer en een heel apart taaltje, dat Afrikaans (een voetbaltrainer is hier bijv. een ‘africhter’ en een kameloen een ‘ verkleurmannetjie’). Natuurlijk is de verdeling van de rijkdom nog steeds uiterst scheef en is rijkdom en armoede direct naast elkaar duidelijk zichtbaar. In andere artikelen zal ik zeker ook berichten over de ontwikkelingen in Z-A sinds het afschaffen van de apartheid. Nu is het tijd eens te kijken naar het heden.

Wat een potentieel heeft dit land toch. Grondstoffen, geweldige natuur, goede toegankelijkheid (de wegen hier zijn er goed, vaak beter dan in Nederland) en de gastvrijheid is bijna spreekwoordelijk. Maar er zijn ook schaduwkanten, zoals de ongelijke verdeling van de rijkdom, de hoge criminaliteit en de grote uitstroom van kennis en geld. In de laatste vijf jaar zijn al bijna 1 miljoen voornamelijk blanke Zuid-Afrikanen geemigreerd. Dit zijn voornamelijk professonals, zoals accountants, doktoren e.d. Een enorme ‘brain drain’ waarvan het de vraag is of het land dit aankan. Na euforie in de eerste jaren na afschaffing van de apartheid is het cynisme bij een deel van de bevolking vrij plots stevig verankerd. Vooral de rijkere blanke bevolking is bang voor de toekomst. Gaat men in Z-A de kant op van landen als Nigeria, waar de corruptie en criminalteit welig tiert? Of wordt men het gidsland voor heel Afrika? De laatste optie krijgt helaas steeds minder steun.

Het WK 2010 wordt daarom door sommigen nu al gezien als het toernooi dat het land kan maken of breken. Wordt het evenement een succes dan zal dit zeker leiden tot een enorme toestroom aan toerisme, buitenlandse investeringen en economische welvaart en groei. Gaat het mis, komen bijvoorbeeld de stadions niet op tijd klaar of gaat de organisatie de mist in, dan zal dit zeker een negatief effect hebben op Zuid-Afrika en haar toekomst. Waar een simpel spelletje voetbal al niet goed/slecht voor kan zijn.

De eerste indicaties zijn in mijn ogen desondanks positief. Investeerders uit Dubai zijn bereid miljarden Z-A Rand in faciliteiten zoals hotels e.d. in Kaapstad te investeren. Het ‘Waterfront’ deel van Kaapstad is onlangs overgenomen door een nieuwe investeringsmaatschappij en de overheid is dit weekend met een investeringsplan van miljarden voor de infrastruktuur en het publieke vervoer voor 2010 gekomen. Mijn tip voor Nederlandse investeerders? De bouw, wegenbouw en horeca. Hoe het met de rest van het land gaat? Daarover bericht ik in toekomstige artikelen.

Zowel 1minutemanager.nl als strafschop.nl zal gezien deze bijzondere omstandigheden en de komende jaren daarom blijven berichten over de ontwikkelingen in Zuid-Afrika en rondom de organisatie van het WK 2010.

1 thought on “Zuid-Afrika maakt zich op voor het WK 2010”

Farida 12 jaar ago

Geachte,

ik ben een studente uit Belgie en ik vroeg me af of u op de hoogte was van het feit dat ze misschien medewerkers zochten om mee te helpen aan de organisatie van de wereldbeker in Zuid-Afrika.
Ik zou graag mijn liefde voor het spel willen combineren met een land als Zuid-Afrika tewijl ik een of  opdracht uitoefen. 

vriendelijke groeten
farida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *