Selecteren met Van Basten: 'trail and error'

Over enkele weken begint het EK en de selectie van Marco van Basten begint langzaamaan vormen aan te nemen. Het lijkt er daarbij veel op alsof de bondscoach via de bekende statistische methode 'trail and error' te werk is gegaan. Na vele vaak eigengereide ideeën sluit de bondscoach eindelijk aan bij wat 16 miljoen coaches allang weten: De Cler is de beste linksback voor Oranje en niet Emanuelson; Boulahrouz hoort in Oranje thuis om de verdediging wat kracht te geven. Boulahrouz toch maar oproepen. En Ooijer en Bouma naar het centrum i.p.v. de altijd al zwakke Mathijsen. Zo kan het toch nog leuk worden deze zomer.

Het selectiebeleid van Marco van Basten begint duidelijke vormen aan te nemen nu na 4 jaar bondscoachschap eindelijk geoogst mag worden. Was het WK 2006 voor Oranje niet meer dan een, overigens onbegrijpelijke, leerschool, in 2008 gaan we genieten van alle lessen die de leerling van Cruijff aan zijn spelers heeft meegegeven. De vraag is wel in hoeverre de Oranje-selectie nu eigenlijk echt zijn meesterwerk is.

Allereerst ontbreken twee spelers die in ieder geval qua kracht en ervaring niet zouden misstaan in de selectie, Van Bommel en Seedorf. Nu behoort Van Bommel zelfs in Duitsland tot de minst geliefde spelers en heeft hij in Oranje altijd weinig gepresteerd, hij is in ieder geval nog altijd meer en beter dan Danny Landzaat of Demy de Zeeuw. Seedorf hield onlangs de eer aan zichzelf en dat lijkt een wijze beslissing. Want gezeur op de bank heeft Oranje de laatste 50 jaar genoeg gehad. Hetgeen niet wegneemt dat hij tot de betere spelers van Nederland behoort en er normaliter gewoon bij zou hebben gezeten. Het kan echter natuurlijk zijn dat u liever Nigel de Jong ziet spelen.

Ook ten aanzien van spits Van Nistelrooij heeft Van Basten zijn conclusies moeten trekken. Terug in de basis en alle andere 'would be' spitsen terug naar de wachtkamer. Van Nistelrooij scoort nog steeds altijd en overal, is op de weg terug na een blessure en kan vrij fit aan het EK gaan deelnemen. Belangrijker is dat hij in belangrijke wedstrijden weet te scoren, iets wat alle andere spitsen lijken te zijn verleerd onder Van Basten.

Gelukkig zag ook de coach dat spelers als Koevermans, Maduro en Jaliens niets bij het EK te zoeken hebben. Te weinig onderscheidend en te weinig internationale kracht en in het geval van Maduro, veel te vroeg 'gebracht'. Dat ze uberhaupt nog in de pre-selectie zaten, mocht al een wonder worden genoemd, hetgeen ook van de in interlands zwakke en soms blunderende doelman Henk Timmer en Joris Mathijsen (1e helft tegen Oostenrijk was dramatisch) gezegd mag worden.

Het enige positieve wat momenteel over Van Basten gezegd kan worden is dat uiteindelijk, na 4 jaar trail and error, eindelijk het beste team lijkt te zijn overgebleven. Zeker als Khalid Boulahrouz wordt toegevoegd aan de selectie zijn er weinig spelers te noemen die nog ontbreken. Wel moeten er nog een aantal afvallen. Logisch zou zijn de tegenvallende Landzaat (genoeg middenvelders, is niet dominant en momenteel zwak in vorm), Henk Timmer (er zijn betere en jongere doelmannen), Nigel de Jong (echt te zwak voor het internationale werk) en Joris Mathijsen (wie zo speelt als tegen Oostenrijk verdient geen uitzending naar dezelfde regio) te laten afvallen.

Maar wie weet, een blessuretje of twee (Melchiot? De Zeeuw?) of twee en ook die taak wordt Van Basten uit handen genomen. En zo gaat Oranje met de sterkste groep, veel twijfels, een door de spelers bepaalde tactiek en een door toeval en geluk bepaalde selectie naar het EK in Zwitserland en Oostenrijk. De komende weken kunt u op deze site analyses lezen van de deelnemende teams, natuurlijk van alle strafschoppen en tevens van alle wedstrijden van de belangrijkste landen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>